6 savcı ifade almaya başladı! Kurtulanlarla amirler faciayı anlattı

41 madencinin can verdiği maden faciasında savcı ile müfettiş sayısı 6'ya yükseltildi. İşletme yetkilileri ile patlamadan sağ kurtulanlar ifadeye çağrıldı. Yangın kontrol altına alındı, madendeki tüm cihazlara el konuldu.

Türkiye Taş Kömürü Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında geçtiğimiz cuma akşamı meydana gelen grizu patlamasında 41 madenci şehit oldu, 58 kişi sağ kurtuldu, 11 kişi yaralandı. Olayla ilgili adli soruşturma kapsamında Amasra Cumhuriyet Savcılığı'nda görevli savcı sayısı, HSK tarafından 6'ya çıkarıldı. Bartın Cumhuriyet Savcısı Ozan Mert Alıcı ise 3 ay geçici süreli yetki ile soruşturmada görevlendirildi. Bu kapsamda Bartın Emniyet Müdürlüğünce uzman personelden özel ekip oluşturuldu. İşletme yetkilileri ve faciadan sağ kurtulan madenciler ifadelerinin alınması için adliyeye çağrıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, patlamaya ilişkin iş müfettişlerinden oluşan soruşturma ekibini, 6 kişiye çıkararak genişletti.

YANGIN KONTROL ALTINDA

Bartın'da açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Yangın büyük oranda kontrol altına alındı. Havayla temasını kesmek üzere iki baraj kapısı inşa edildi. Madende üretim faaliyetleri de tamamen durduruldu. Cumhuriyet başsavcılığının adli tahkikat başlatması neticesinde hukuken aslında müessesimiz bir olay yeri haline dönmüştür. Giriş-çıkışlar da savcılığın izni dahilinde yapılmaktadır" dedi. Öte yandan Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, Amasra Cumhuriyet Savcılığı ile ilgili hakimliğin aldığı karar doğrultusunda, olayın yaşandığı alan ve güvenlik sistemlerinin de yer aldığı tüm teknik cihazlara el konuldu.

CİHAZLARA EL KONULDU

İncelemeye alınan metan gazı dedektörlerinin yeterli olup olmadığı, düzgün şekilde çalışıp çalışmadığının araştırılması için bilirkişi görevlendirildi. Savcıların araştırdığı bir başka iddia ise kontrollü patlatma sırasında metan gazının alev alması. Otomatik gaz dedektörü bulunmayan bu sahada ölçüm yapılıp yapılmadığı araştırılıyor.

KOMİSYON KURULACAK

Facianın ardından Başkan Erdoğan'ın ihmal iddialarının tüm boyutlarıyla soruşturulacağını belirtmesi üzerine AK Parti harekete geçti. Grup Başkanvekili Bülent Turan "Tüm partilerimizin bu konuda hassas bir yaklaşımı var. Bütün partilerle görüştük. Tüm madenciliğin sorunları üzerine olacak. Yarın (bugün) TBMM'ye araştırma komisyonu kurulması önerisinde bulunacağız" dedi.

TBMM'YE BİLGİ VERECEK

Kamuoyunun bilgisine sunulması gereken bilgi ve değerlendirmelerin TTK web sitesi ve bakanlık tarafından sağlanacağına işaret eden Dönmez, bu kapsamda yarın (bugün) TBMM Genel Kurulu'nda bilgilendirme yapacağını söyledi.

41 MADENCİ ÇOCUĞUNUN EĞİTİMİNİ MEB ÜSTLENDİ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Şura Salonu'nda düzenlenen İmam Hatip Okulları Başarılı Örnekler Sergisi ve Ödül Töreni'ne katıldı. Özer, Amasra'da madendeki patlamada şehit olan 41 madencinin çocuklarının eğitim masraflarının bakanlık tarafından üstlenildiğini açıkladı. Bakan Özer, "O yavrularımızın tüm eğitim masraflarını biz karşılayacağız. Burslar vereceğiz, tüm okul, kırtasiye masraflarını biz karşılayarak onları yalnız bırakmayacağız" diyerek şöyle devam etti: "Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu süreçte ilk andan itibaren tüm ekibimiz oradaydı. Yaraları sarmak için, kalanların konaklama imkanlarına destek olmak için tüm okullarımızı, yurtlarımızı açtık ve sürekli sıcak yemek çıkardık. Bakanlığımızdaki tüm rehber öğretmenler, psikolojik danışmanlar öğrencilerimize, velilerimize, öğretmenlerimize, okuldaki diğer öğrencilerimize de psikolojik olarak destek olmak için hemen sahaya gittiler."

HEPSİ ARTIK BİZE EMANET! AİLELERE DESTEK BOYNUMUZUN BORCU

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Amasra'da patlamanın meydana geldiği maden sahasında incelemelerde bulundu. Yanık, şehit madencilerin ailelerine desteklerin devam ettiğini, devlet olarak üzerlerine düşen ne varsa yapmaya devam edeceklerini söyledi: "Şu anda incelemeler devam ediyor. Kazayla alakalı sebep önümüzdeki süreçte ortaya çıkacaktır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine destek boynumuzun borcudur. Çalışmaları yapıyoruz. Hem maddi hem manevi destekleri elimizden geldiği ölçüde sağlıyoruz. Üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Yaralılarımızın desteklenmesi, vefat eden vatandaşlarımızın ailelerine destek verme noktasında üzerimize düşeni eksiksiz bir şekilde yerine getireceğiz."

7 İŞÇİ TEDAVİ ALTINDA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, patlamada yaralanan madencilerin sağlık durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, "Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde 6 yaralıdan 5'inin durumu ağır, 1'inin durumu orta. Bartın'da tedavi gören 5 yaralıdan 4'ü taburcu oldu, yatan hastamızın durumu ise iyi. Kaza sebebiyle tedavisi devam eden 7 hastamız var" dedi.

ARKADAŞLARI İÇİN MADENE GERİ İNMİŞ

Maden ocağındaki patlamada yaralananların yakınlarının Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde bekleyişi sürüyor. Hastane önünde konuşan yaralı madenci Ayhan Akgün'ün ağabeyi Kenan Akgül, İbrahim Çeliktaş için "Kendisi olaya maruz kaldığı halde dışarı çıktıktan sonra tekrar arkadaşlarına yardım etmek için içeri giriyor. Böyle bir kardeşlik ruhuna hiç rastlamadık. Birbirine öyle bir bağlanmışlar ki, ölümü göze alıp ocağın içerisine girdiler. İbrahim Çeliktaş, çıkarken karbonmonoksite maruz kalıyor ama tekrar girince içeride kalıyor. Arkadaşlarını kurtarmak için zehirleniyor. Sonra kendisi de zehirlenince diğer madenci arkadaşları onu kurtarıyor" dedi. Yaralı Taner Şen'in dayısı Tayfun Kayhan "Ben yeğenimle ocaktan çıktığında bire bir konuştum, bilinci açıktı. Şu anda entübe" dedi.

'BİZİ KURTARIN' DİYE BAĞIRANA KOŞTU

Maden şehidi Yener Saygın'ın babası Faik Saygın, oğlunun işi olduğu için gündüz vardiyası yerine 4-12 vardiyasına gittiğini söyledi. Saygın, "Arkadaşları 'bizi kurtarın' diye bağırınca dayanamayıp geri dönüyor. Arkadaşlarını kurtarırken maske ağzından düşmüş ve o şekilde bayılmış. Kurtardığı adamlar dışarı çıkıyor, kendisi çıkamıyor" diye konuştu.