6 adımda oy kullanma rehberi

YSK, seçmene nasıl oy kullanacağına dair bilgilendirme maili gönderdi.

Osman Nuri CERİT

YSK, geçersiz oyların en aza indirilmesi ve milletin iradesinin sandığa sağlıklı yansıması için non-stop mesai yapıyor. Nasıl oy kullanılacağına ilişkin görseller hazırlayan YSK, seçmene gönderdiği e-posta mesajlarla da, oy verme işleminin nasıl gerçekleşeceği konusunda bilgilendirme yapıyor. 

Seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK’nin internet sitesinden, e-devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek. 

Seçmenlerin TC kimlik numarasını taşıyan kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartını bulundurması gerekecek. 

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak.   

Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan “TERCİH” veya “EVET” mührünü basacak. 

Oyun geçerli sayılması için “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması, gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. 

Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.