586 albay emekli edildi 

YAŞ, darbe girişiminin ardından oluşan olağanüstü şartlarda 25 gün sonra bu kez albayların durumunu görüşmek için toplandı. Emekliliği gelen 1020 albaydan 434’ünün görev süresi 2 yıl uzatıldı. Yeni düzenlemeyle YAŞ'ta oluşan sivil görünüm de dikkat çekti.

1

Yüksek Askeri Şura, 25 gün sonra bu kez Albayların durumunu görüşmek için toplandı. Başbakan Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen şurada ilk kez sivil üyeler çoğunlukta oldu. Bir önceki kanuna göre sadece Başbakan ve Milli Savunma Bakanı şuranın sivil üyeleriydi.

 Askeri kanat ise Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve TSK’daki orgeneraller ile oramirallerin tamamından oluşuyordu. Değişiklikle şura üyeleri Başbakan, Başbakan yardımcıları, Adalet, Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma bakanları ile Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları olmuştu. Bu isimlerin tamamı albayların durumunun ele alındığı dünkü YAŞ toplantısında yer aldı. 

'TEMİZ NESİL' ELE ALINDI 

YAŞ’ta TSK’nın FETÖ’nün bulaşmayan nesli olarak nitelendirilen 1985, 1986, 1987 ve 1988 neşetli 1020 albayın dosyası masaya geldi. Bu doğrultuda, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 372, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 27, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan ise 35 olmak üzere toplam 434 albayın görev süresi 2 yıl uzatıldı. 

470'İ KARA KUVVETLERİNDEN

Aynı dönem mezunu olan 586 albay ise kadrosuzluk dolayısıyla emekliye ayrıldı. Bu albaylardan 470’i Kara Kuvvetleri, 71’i Deniz Kuvvetleri, 45’i ise Hava Kuvvetleri’nden oldu. 

İlk kez sonuçları bakanlık açıkladı 

Yaklaşık 1 saat 40 dakika süren YAŞ’ın sona ermesinden kısa bir süre sonra kararlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı. Onayın ardından ise yine bir ilk yaşandı ve sonuçları Genelkurmay Başkanlığı yerine Milli Savunma Bakanlığı açıkladı. 

Kadın polis dikkat çekti

Çankaya'da YAŞ toplantısının yapıldığı salonu koruyan polislerden birinin kadın olması dikkat çekti. 28 Temmuz'da iki erkek polis koruma kapıdaydı.