560 yıllık meydan ihtişamına kavuştu

Eski ihtişamına kavuştu! Tarihi camiye yakışan meydan. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, şehrin son 560 yılına şahitlik eden Zağnos Paşa Cami'nin zaman içerisinde kaybolan siluetinin yeniden kazandırılması için başlattığı meydan düzenleme projesinin ilk etabını tamamladı. Eski ihtişamına kavuşan meydan hizmete açtı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı Zağnos Paşa Camisi Meydanı ve Çevre Düzenleme Projesi'nin ilk etabı tamamlanarak hizmete açıldı. 6 ay gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanan proje kapsamında ilk olarak bölgedeki alt yapı sorunlarını ortadan kaldırdı, sonrasında bağlantı yollarının bakım ve onarımları gerçekleştirildi.

GÖLGE DÜŞÜREN 12 BİNA YIKILDI

Tarihi meydanın çevresindeki taşıt trafiği yavaşlatılarak tarihi dokuya yakışan bir çevre oluşturuldu. Bin 600 m2'lik mevcut cami avlusunun 3 bin m2'ye çıkarıldığı, bin 636 m2'si yeşil alan olmak üzere 6 bin 274 m2 alanı kapsayan proje kapsamında ayrıca tarihi caminin siluetine gölge düşüren 12 bina kamulaştırılarak yıkıldı, bazı binalar ise tıraşlanarak yükseklikleri düşürüldü. Bu sayede alanda bulunan Zağnos Paşa Cami, Karesi Türbesi, Paşa Hamamı ve bir tescilli yapı bütünleştirilerek tarihi dokuya uygun bir hale getirildi.

KISA SÜREDE TAMAMLANDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, 6 ay önce başladıkları projenin kısa süre içerisinde tamamlanarak kullanıma açılmasından memnuniyet duyduğunu söyledi. Bölgede yapılandan daha fazla iş yapacaklarının müjdesini veren Başkan Yılmaz, kısa bir süre içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın destekleriyle sokak sağlıklaştırma çalışması başlatacaklarını kaydetti. "Gelecek nesillere aktarılacak bir meydanı şehre kazandırmanın gururunu yaşıyoruz" diyen Başkan Yücel Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum başta olmak üzere projenin hayata geçmesi için fedakârca çalışan mesai arkadaşlarına ve emek veren herkese teşekkür etti.

İKİ İLÇEYE 146 MİLYON TL'LİK YATIRIM

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, deniz kirliliğinin engellenerek su kalitesinin iyileştirilmesi, sağlıklı ve kesintisiz içme suyunun sağlanmasına yönelik içme suyu şebeke hatları ve entegre su projeleriyle önemli adımlar atıyor. Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü; Erdek'e 66 milyon liralık ileri biyolojik arıtma tesisi, Bandırma'ya ise 80 milyon liralık entegre su tesisi inşa ediyor. 62 bin 750 kişi kapasiteli Erdek Kanalizasyon ve Atıksu Artıma Projesi'nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Erdek Körfezi'ni kirlilikten kurtaracak olan tesisle birlikte Marmara Denizi'nde kirliliğe neden olan unsurlar da ortadan kaldırılacak. Erdek Kanalizasyon ve Atıksu Arıtma Tesisi; BASKİ Genel Müdürlüğü ve İLBANK A.Ş. tarafından SUKAP kapsamında yüzde 50'si hibe, kalan yüzde 50'si ise kredili olarak yapılacak. 173 bin kişi kapasiteli, 80 milyon liraya mal olan tesisin devreye alınmasıyla birlikte Bandırma Körfezi, eski ihtişamlı ve temiz günlerine geri dönecek. Entegre Su Projesi'nin yüzde 84'ü Avrupa Komisyonu'ndan, yüzde 6,4'ünün ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan hibe, geriye kalan yüzde 9,6'lık kısmı ise BASKİ Genel Müdürlüğü tarafından sağlanacak.

ŞEHRE 100 BİN KİTAPLIK MİLLET KÜTÜPHANESİ

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Çamlık Rekreasyon Alanı'nda oluşturduğu Balıkesir Millet Kütüphanesi'ni hizmete açmaya hazırlanıyor. Dünyanın dört bir yanından derlene 100 bin kitap, raflarda yerini alacak. Kitapseverler, 8 Mayıs'ta hizmete açılacak olan kütüphaneden faydalanmaya başlayacak. Kütüphanede incelemede bulunan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, raflara ilk kitapları özenle yerleştirdi. Kütüphanenin; gençler, çocuklar, yazarlar ve 100 bin kitap ile hem Balıkesir'in hem de Türkiye'nin geleceğine ışık tutacağını belirten Başkan Yücel Yılmaz "Balıkesir'de; bilim, edebiyat, tarih, kültür, sanat adına herkesin bir araya gelerek araştırmalar yapabileceği modern ihtisas kütüphanemizin çok faydalı olacağına inanıyorum. Burası şehri bütünüyle besleyecek bir kültür merkezi olacak. Burada yapılacak olan söyleşiler, atölye çalışmaları, şehrimizdeki bütün çocuk, genç, yaşlı herkesi ve 20 ilçeyi kültürel etkinliklerle şehrimize ve kültürümüze yakışan çalışmalarla desteklemeye çalışacağız. Ayrıca Kütüphanemizin envanterine destek veren Yazar Ahmet Kot ve diğer hocalarımıza çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

50 YILLIK BİRİKİM BURADA

Kütüphaneye büyük desteklerde bulunan Yazar Ahmet Kot "Bu modern bina benim için bir kütüphaneden daha fazla anlam taşıyor. Derelerin ırmağa, ırmakların nehre dönüşmesi kadar anlamlı. Çünkü burada 50 yılı aşkın bir süredir, dünyanın dört bir tarafından derlediğim kitaplar yer alıyor. Kitaplarımın bu noktaya gelmesi benim hayatımda da bir milattır. Kütüphaneye katkıda bulunan herkese çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

BALIKESİR ARICILIKTA MARKA OLACAK

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, arıcılık faaliyetlerine özel önem veriyor. 2 bin 480 ton bal üretimiyle Türkiye'de 7'nci sırada, kovan sayısı olarak ise 170 bin kovan ile 10'uncu sırada yer alan Balıkesir Balını marka haline getirebilmek için arıcılara destekte bulunuyor. 210 üreticiye 2 bin 100 adet ahşap kovan ve bin 215 arıcıya ise 6 bin 45 teneke arı yemi dağıtarak 825 bin liralık destek sağlandı. Başkan Yılmaz, "Desteğimiz artacak. Şehrimizi, arı ürünleri konusunda marka haline getireceğiz ve bu sektörde Balıkesir ürünleri kaliteli ve güvenilir olarak bilinecek. Bu konuda yapılması gereken her şeyi yapacak gücümüz var" dedi.

DENİZ SUYUNDAN İÇME SUYU

Kışın 4 bin yazın da 120 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Avşa Adası'ndaki su artırma tesisinin kapasitesi 4 bin metreküpten, 6 bin metreküpe çıkarılıyor. Avşa Adası İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin özelliğinin deniz suyunu içilebilir hale getirmesi olduğuna dikkat çeken Başkan Yılmaz, "Türkiye'de ilk olarak yapılan ve teknolojisi geliştirilen tesisimiz hayırlı olsun" diye konuştu.

YENİLENEBİLİR VE TEMİZ ENERJİ ATILIMI

Büyükşehir Belediyesi, devreye aldığı üretim tesisiyle yıllık ortalama 400 bin ton çöpü işleyerek 50 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılıyor. Büşükşehir, 20 iyçede çiftçiler tarafından üretilen sebze ve meyvelerin jeotermal enerjiyle kurutulacağı doğa dostu Sebze Meyve Kurutma Tesisi'nin inşasına devam ediyor. Başkan Yılmaz, "Çöpü bir sorun olmaktan çıkarıp ekolojik değere dönüştürdük" dedi.

KAZDAĞLARI'NA CAM SEYİR TERASI

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Kazdağları'nın 836 rakımlı Şahinderesi Kanyonu'na yapılan seyir terasında incelemelerde bulundu. Başkan Yılmaz, turizmi 12 aya yayacak çalışmalar gerçekleştirdiklerini, seyir terasının da bu kapsamda önemli bir adım olduğunu ifade etti. Balıkesir'in konumu, ulaşım olanakları, doğası, yöresel lezzetleri, turizmi, tarihi ve kültürel değerleriyle herkesin beklentisine cevap verebilecek sağlıklı ve uzun yaşam şehri olduğunu belirten Yılmaz, "Şehir olarak hepimizin tek bir hedefi var o da Balıkesir'in marka değerini daha yükseğe taşımak. Bunun için kapsamlı güç birlikleri yapıyoruz. Doğal dokuya uygun bir şekilde inşa edilen bu terasla Kazdağlarımızın zenginliğini, güzelliğini en iyi şekilde tanıtacağız" dedi.

BÜYÜKŞEHİR DESTEKLİYOR ÜRETİCİLER KAZANIYOR

Kepsut ve İvrindi ilçelerinde, "Balıkesir Kuzusu Damızlık Merkezleri" kuruldu. Kalite ve lezzeti nedeniyle ülke genelinde oldukça fazla tüketilen ve talep gören Balıkesir Kuzusunun coğrafi işaret kriterlerine uygun olarak yetiştirilmesini sağlayacak damızlık merkezlerinin öncelikli hedefi ise dar gelirli ve küçük aile işletmelerine destek olacak. Başkan Yücel Yılmaz, "Ülke genelinde tüketimi yaygın olan Balıkesir Kuzusunun popülasyonunu arıtacağız" dedi.

SAHİLLER YAZA HAZIRLANIYOR

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, 291 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridinin daha etkin, daha verimli ve daha estetik kullanımını sağlayacak proje ve yatırımları hayata geçirmeye devam ediyor. Büyükşehir, 31 Mavi Bayrağın dalgalandığı sahil bölgelerini daha modern hale getirerek sunduğu olanakları artırmayı amaçlıyor.

Başkan Yücel Yılmaz, "Turizmiyle kalkınan bir Balıkesir hedefimiz var. Bu doğrultuda 365 gün turizm imkânı sunan, 4 mevsim turizmi yaşatan bir Balıkesir için çalışıyoruz" dedi. Kıyı turizminden termal turizme, doğa turizminden kültür turizmine kadar Balıkesir'in turizmde potansiyeli yüksek bir şehir olduğunu kaydeden Başkan Yücel Yılmaz, "Büyükşehir olarak şehrimizin mevcut potansiyelini harekete geçirecek, dünyaya tanıtacak işlerin altına imza atıyoruz. 291 kilometrelik sahil şeridimizin hemen her noktasında çalışıyor, on yılların ihtiyaç duyduğu dokunuşları gerçekleştiriyoruz" dedi.

TARİHİ YAPILAR KENTE KAZANDIRILACAK

Kentin tarihine tanıklık etmiş yapıları yeniden şehre kazandıran Büyükşehir Belediyesi, 18 tarihi yapıda restorasyonlara devam ederken 6'sı için de proje çalışmalarını tamamladı. Estetik değerleri korunarak, modern hayatın gereksinimleri doğrultusunda titizlikle restore edilen yapıların kullanım şekilleri ise bölgenin ihtiyaçlarına göre belirlenecek.

ATATÜRK'ÜN KALDIĞI KONAK

Aralarında 1934 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Kahramanı Seyit Onbaşı (Kocaseyit) ile görüşme gerçekleştirdiği Terzizade Konağı'nın, 1829 yılında Giritli Mehmet Paşa tarafından yapılan Tarihi Saat Kulesi'nin, 1908 yılında yapıldığı düşünülen Şadırvan'ın da bulunduğu 18 tarihi yapı da restorasyon çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi; ayrıca Havran ve Edremit ilçelerinde de sokak sağlıklaştırma projeleri gerçekleştiriyor. Tarihi yapıların kent kültürü ve kent belleği ortaya koyan, kentlilik bilincinin oluşturulmasında önemli olduğunu ifade eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, "Restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayat bulan tarihi mekanları bölgelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda kullanıma açarak yaşayan birer mekan haline getireceğiz" dedi.