5,5 Adana'ya 6 Şubat'ı hatırlattı

Adana dün 5,5 büyüklüğünde depremle sallandı. 8 kişinin yaralandığı depremde, 6 Şubat'ın korkusunu atamayan vatandaşlar park ve bahçelere koştu.

SONER KAN

Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ilimizi etkileyen iki büyük depremin ardından bu kez Adana'da 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Kozan olan ve yerin 11,27 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, başta Kahramanmaraş ve Osmaniye olmak üzere çevre illerden de hissedildi.

HALK SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

6 Şubat'ın korkusunu atamayan vatandaşlarda büyük panik oluşurken, panikle park ve bahçelere koştular. Açık alanda bekleyen depremzedeler, yaşadıkları şoku atlatmaya çalıştı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremde can kaybı yaşanmadığını açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Adana'da 2 kişi yüksekten atlama ve eşya düşmesine, Osmaniye'de ise 6 kişi yüksekten atlama ve düşmeye bağlı olarak olaydan etkilenmiştir. Yaralılar hastaneye sevk edilmiştir" dedi.

KOPAN KAYALAR YOLU KAPATTI

Deprem nedeniyle kayalıklardan kopan taşların Kozan-Feke kara yoluna devrilmesi sonucu yol ulaşıma kapandı. İlçenin bazı kesimlerinde sarsıntının hemen ardından toz bulutu oluştu. Kabaktepe Mahallesi'nde dağdan kopan kaya parçası Adem Yüksek'e ait tek katlı müstakil eve zarar verdi. Hasar oluşan ikamette kimsenin olmadığı öğrenildi.

GAZİNİN EVİ YIKILDI

Depremde Kozan'a bağlı Minnetli ve çevre mahallelerde bazı evler yıkıldı. Minnetli'ye yakın olan Karahamzalı Mahallesi'nde de bazı evler yıkıldı. Bu evlerden biri de, 1993 yılında bölücü terör örgütü PKK'nın Bingöl-Elazığ yolunda 33 askeri şehit ettiği olayda gazi olan Erkan Omay'ın evi. Omay, "İlk depremde ev hemen yıkıldı. Allah'tan kimseye bir şey olmadı" dedi.

10 BİN LİRA DESTEK

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, "Bölgede evi hasar gören vatandaşlarımıza Kozan Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla hane başına verilecek 10 bin lira, bugün ve yarın hesaplarına geçmiş olacak" dedi.

'BEŞİK GİBİ SALLANDIK'

Seyhan İlçesi'nde kimi vatandaşlar valizlerini kimileri de sadece bebeklerini alarak dışarı çıktı. Fatma Küra isimli vatandaş, "Mutfakta yemek yapıyordum. Beşik gibi sallandı bina. Hemen dışarı çıktım. Şubat ayındaki depremler kadar hissedilmedi ancak çok korktum" dedi. Yurt dışından Adana'ya gelen Filiz Gülaşı ise, "Şubat ayındaki depremleri hissetmedim. Ancak çok korktum" diye konuştu.

İZMİR KEMALPAŞA FAYI'NA HENDEKLİ İNCELEME

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve ekibi, İzmir'deki 17 diri faydan biri olan Kemalpaşa Fayı'ndaki çalışmalarını sürdürüyor. Belirlenen noktalarda hendek kazan bilim insanları, fayın kaç şiddete kadar deprem üretebileceği, üretme aralıkları ve bunun sonucunda da alınabilecek önlemler üzerine veriler topluyor. Sözbilir, "Açtığımız hendekte geçmişe ait 4 ayrı deprem tespit ettik. Burası 24 kilometre uzunluğunda bir fay olduğunu düşündüğümüzde 7'ye varan bir deprem üretebilir" dedi.

'STRES BOŞALDI'

Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Adana Kozan'da 5,5 deprem. Saimbeyli ve Savrun Faylarının yakınlaşma bölgesinde, muhtemelen Savrun zonunda. 6 Şubat depremlerinden sonra bölgede fay kuşakları üzerindeki stres alanlarında değişim var" ifadelerini kullandı. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Çardak fayına dikkat çekti. Şubat ayında meydana gelen iki büyük depremi hatırlatan Tüysüz, "Burada biriken stresin bir şekilde boşalması gerekiyordu. Bu depremde bunun işareti" dedi.