500 milyon fidanla yeşerecek... Bakan Yumaklı'dan yanan ormanlar için seferberlik çağrısı

İzmir Karşıyaka ve Urla ile Bolu Göynük'te günlerdir süren orman yangınları kontrol altına alındı; 5 bölgedeki söndürme çalışmaları aralıksız sürüyor. Bakan Yumaklı, yanan alanların yeşillendirilmesi için herkesi 11 Kasım'daki Milli Ağaçlandırma Bayramı'nda 500 milyon fidan dikmeye davet etti.

AA-DHA-İHA

HABER MERKEZİ

Türkiye'nin dört bir yanında çıkan orman yangınlarıyla amansız mücadele sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir'de Karşıyaka Yamanlar ve Urla ile Bolu Göynük'deki orman yangınlarının kontrol altına alındığını duyurdu. İzmir Menderes, Aydın Bozdoğan, Manisa Gördes, Karabük Ovacık ve Uşak Eşme'de devam eden yangınlarla havadan ve karadan mücadelenin sürdüğünü belirten Bakan Yumaklı, 5 noktadaki alevlerin güç kaybettiğini söyledi.

BİR HAFTA TEYAKKUZ

Bir hafta boyunca dikkatli olunması gerektiğini hatırlatan Bakan İbrahim Yumaklı, "Mümkünse açık alanlarda bir kibrit bile çakmayalım" dedi. Bakan Yumaklı, yanan ormanların yeniden yeşermesi için bir de çağrı yaptı: "Ormanlarımız yandı ancak her zaman yaptığımız gibi yılda 500 milyonun üzerinde fidanı ve tohumu toprakla buluşturuyoruz. Buraları da yeniden ağaçlandıracağız. Herkesi 11 Kasım'daki Milli Ağaçlandırma Bayramı'nda bu hasarı hep birlikte gidermeye davet ediyorum."

25 BİN PERSONEL 105 HELİKOPTER

Yeşil Vatan için topyekun mücadele verildiğini belirten Bakan Yumaklı "25 bin çalışanımız, 105 helikopterimiz var. 14 İHA'mız ve uçaklarımız; gönüllülerimiz var" dedi.

4 GÜNDE 247 YANGIN

Bakan Yumaklı "Perşembe günü sabahtan bu saate kadar 247 yangına müdahale edildi, bunlardan 241'i kontrol altına alındı" dedi.

İZMİR VE MANİSA'DA 79 BİNA AĞIR HASARLI

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir'deki orman yangınlarından etkilenen 52 bina ve 97 bağımsız bölümün incelendiğini; bunlardan 43 bina ve 45 bağımsız bölümün yıkık, ağır veya orta hasarlı olduğunu duyurdu. Bakan Kurum, Manisa Gördes'te de 36 binayla 52 bağımsız bölümün yangından etkilendiğini; yapıların ağır, yıkık ve acil yıkılacak durumda olduğunu söyleyerek, "Yaralar sarılacak" mesajı verdi.

YÜREK YAKAN MANZARA

İzmir Karşıyaka'daki orman yangını 62.5 saat sonra kontrol altına alındı. Yamanlar Dağı'nın yeşil görüntüsü gri ve siyah renge büründü. Bazı araçların da hasar gördüğü görüldü.

13.5 MİLYON LİRALIK CAN SUYU

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yangının etkilediği illere ilk etapta 13.5 milyon lira gönderdiklerini söyledi. Yerlikaya, valiliklerin ve AFAD'ın hesaplarına gönderilen paranın çalışmalara ve tahliye olan vatandaşlara can suyu olduğunu belirtti.

'BOLU TARİHİNİN EN BÜYÜK YANGINI'

Bolu Valisi Erkan Kılıç, kentteki orman yangının 72 saat sonra kontrol altına alınmasının ardından konuştu. "Yangın, Bolu'nun tarihinde en büyük yangınıydı" diyen Vali Kılıç, "Zamanında ve hızlı müdahale edildi. Bu kapasitemiz olmasaydı, yerleşim yerlerini kurtarmamız zor olurdu" dedi.

AYDOS ORMANLARI'NDA DRONE'LU MANGALCI AVI

Orman yangınları İstanbul polisini teyakkuza geçirdi. Sultanbeyli'de Aydos Ormanları'nda polis ekipleri havadan drone'la karadan da UTV araçlarıyla denetim yaptı. 15 Ekim'e kadar giriş yasağı bulunan ormanlık alanda mangal yapan piknikçilere kişi başı 2 bin 52 TL idari para cezası uyguladı. Şüpheliler daha sonra ifadeleri alınmak üzere polis merkezine götürüldü.

SOSYAL MEDYADA YALAN YANGINI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), Türkiye'nin birçok noktasında meydana gelen yangınlarla ilgili asılsız iddialara itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi. "Büyükada'da orman yangını çıktı" iddiasını yalanlayan DMM, görüntülerin yanan 2 katlı ahşap binaya ait olduğunu bildirdi. DMM, tasarruf tedbirleri nedeniyle yangın söndürme çalışmalarının aksadığı iddialarını da şu açıklamayla çürüttü: "Tasarruf Tedbirleri Genelgesinde, orman yangınlarıyla mücadeleye yönelik harcamaların, tasarruf tedbirlerine dahil olmadığı açıkça belirtilmiştir."

Öte yandan sosyal medyada yangınlara ilişkin provokatif paylaşımlar yapan 20 hesap yöneticisi hakkında gözaltı kararı verildi.

UÇAN DEV İŞBAŞINDA

Rusya'dan kiralanan Beriev Be-200 tipi yangın söndürme uçağının İzmir'deki yangına müdahale etmediği iddiası da yalanlandı; dev uçağın aktif olarak hizmet verdiği belirtildi.

22 ŞÜPHELİDEN 9'U TUTUKLANDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 12-17 Ağustos arasında Türkiye'nin 7 ilinde çıkan orman yangınlarına ilişkin gözaltına alınan 22 kişiden 9'unun tutuklandığını açıkladı. Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "5'i hakkında ise adli kontrol kararı verilmiş,

1'i ifadesinin ardından serbest bırakılmıştır.

7 şüphelinin gözaltı işlemleri devam etmektedir" bilgisini paylaştı.

MUĞLA'DA AYNI GÜN İKİ YANGIN

Muğla Ula'da kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda dün saat 13.30 sıralarında yangın çıktı. Aynı dakikalarda Yatağan'daki ormanlık alandan da dumanlar yükseldi; Nebiköy Mahallesi tedbir amaçlı boşaltıldı. Alevlere havadan ve karadan müdahale edildi.

DİRENEN 34 KİŞİ DENİZDEN KURTARILDI

İzmir Valisi Süleyman Elban, Urla'da makilik yangını nedeniyle 440 konutlu yazlık bir sitenin tahliye edildiğini söyledi. Ancak 34 site sakininin evlerini terk etmemek için direndiği öğrenildi. Vali Elban, "34 kişi son ana kadar ayrılmama konusunda direnç gösterince onları da karayoluyla risk oluşturduğu için sahil güvenlik ekiplerimizin teknesiyle deniz yoluyla tahliye ettik" dedi.

KARDEŞ DESTEĞİ

Azerbaycan'ın Türkiye'deki orman yangınlarının söndürülmesine destek vermek amacıyla dün gece gönderdiği BE-200ÇS amfibi uçağı da dün bölgedeki söndürme çalışmalarına destek verdi.