HABER MERKEZİ
The Telegraph, ABD ile İran arasında gizli bir anlaşma için görüşmelerin sürdüğünü yazdı. Anlaşmaya göre İran nükleer programını durduracak, Hürmüz Boğazı serbest deniz bölgesi olacak. ABD tüm yaptırımları kaldıracak.
İngiliz The Telegraph ABD ile İran arasında yapılan gizli müzakereleri yayınladı. ABD Başkanı Donald Trump'ın temsilcileri Steve Witkoff ve Jared Kushner'in, Türkiye, Mısır ve Pakistan'ın arabuluculuğu ile İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf ile temas halinde oldukları belirtilen haberde iki tarafın 15 maddelik gizli bir anlaşma üzerinde durdukları iddia edildi.
3 TESİS KAPATILACAK
The Telegraph anlaşmanın şartlarını sıraladı: "İran topraklarında uranyum zenginleştirme yapılmayacak. Zenginleştirilmiş tüm materyaller, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na devredilecek. İran 'vekâlet güçleri' stratejisinden vazgeçip bölgedeki bu gruplara finansman ve silah desteğini durduracak. ABD, İran'a yönelik tüm yaptırımları kaldıracak ABD, sadece elektrik üretimi için İran'a nükleer çalışmada destek verecek. ABD 50 bin askerini bölgeden geri çekecek."
5 GÜNLÜK ERTELEME
Trump'ın İran'ın enerji santrallerine saldırı tehdidini ertelemesi 'görüşmelerin olumlu gittiğine işaret' olarak gösterildi. Boşaltılacak üslerin hangi ülkede ya da ismi belirtilmedi.
EN BÜYÜK ÜS KATAR'DA
ABD'nin Ortadoğu'daki en büyük üssü Katar'ın Doha şehrinin güneybatısında yer alan El Udeid Hava Üssü. Üste 4 bin metrelik pist bulunuyor. Açık kaynaklara göre bu üste rutin hallerde en az 10 bin ABD askeri bulunuyor.
İRAN: İNCELEMELER SÜRÜYOR
Trump, 23 Mart'ta İran ile görüştüklerini anlaşma yapmak istediklerini söylemişti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, ABD ile aracılar aracılığıyla mesaj alış verişi olduğunu ancak müzakere yapılmadığını belirtti. CBS News 'e konuşan İran Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ise arabulucular aracılığıyla ABD'den bazı notların ulaştırıldığını incelemelerin sürdüğünü ifade etti.
İSLAMABAD'TA BARIŞ HAZIRLIĞI
Türkiye, Mısır ve Pakistan gerilimi azaltmak amacıyla ABD ve İran arasında mesaj alışverişinde bulunuyor. Al-Monitor'a konuşan Türk kaynaklar, hem görüşme teklifinin hem de olası müzakerelerin Türkiye'nin de aralarında bulunduğu aracılar vasıtasıyla yürütüldüğünü doğruladı. Pakistan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, AA'ya yaptığı açıklamada, Pakistan, Türkiye ve Mısır'ın "(savaşı sonlandırma) çabaları kolaylaştırdığını" belirterek, ABD'den bir heyetin "bir veya iki gün içinde" ülkeye geleceğini belirtti. ABD heyetine Steve Witkoff, İran heyetine İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'in başkanlık etmesi bekleniyor.