5 milyon donörden uygun doku çıkmamıştı... Aranan kan evde bulundu

Çok nadir görülen kan hastalığına yakalanan Ares'e kök hücre nakli için 5 milyonu aşkın donör tarandı; ancak uygun doku çıkmadı. Son çare olarak anne ve babadan gerçekleştirilen yarı uyumlu kök hücre nakli yüzde yüz uyum sağladı.

İHA

Antalya Demre'de 5 yıl önce sağlık sorunları yaşayan Ares Çınar (10), birlikte yaşadığı annesi Selen Çobanoğlu tarafından hastaneye götürüldü. Ancak çocuğun hastalığı anlaşılamadı. 4 yıl süren araştırma ve testler sonucu Ares'e milyonda 2-4 kişide görülen ve bir kan hastalığı olan aplastik anemi tanısı kondu.

SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Ares'in iyileşebilmesi için hücre nakli olması gerektiğini öğrenen annesi, Kızılay aracılığıyla tüm yurtta uygun donör arayışına başladı. Kök hücre bankalarında kadar 5 milyonu aşkın kan taraması yapıldı; ancak uygun doku örneğine rastlanılamadı. İstanbul'daki özel bir hastanede anne ve babadan gerçekleştirilecek yarı uyumlu nakil kararı aldı. 6 ay içinde iki ayrı operasyonla yarı uyumlu kök hüceler çocuğa nakledildi ve bekleyiş başladı. İkinci nakil sonrası kök hücreler yüzde yüz uyum sağladı. Hastalığı yenen Ares, kendisi gibi gece gündüz demeden savaşan annesiyle birlikte sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadı. Selen Çobanoğlu, "Kök hücrelerin özel bir akıllı genetik ayıklama sistemiyle tedavisini yaptırdık. Bu sayede daha az kemoterapiye maruz kaldı" dedi.

'UMUDUNUZU KAYBETMEYİN'

Sağlığına kavuşan Ares, hasta çocuklara ve ailelerine şöyle seslendi: "Çocuklar, siz de hastalandığınızda yaşama sevincinizi kaybetmeyin ve yaşama tutunun. Lütfen umudunuzu kaybetmeyin."

Koyu Fenerbahçeli çocuk hastaneden sarı-lacivert balonlarla taburcu oldu.

1 YIL ÖZEL KARANTİNA

Oğlunun evde özel karantinaya alındığını söyleyen Selen Çobanoğlu, "Özel havalandırma sistemleri ve hijyen şartlarıyla ilaç protokollerine devam ediyoruz, tüm enfeksiyonlardan korumaya çalışıyoruz. Nakil sonrası 1 yıl çok önemli, ilk 90 gündeyiz" dedi.