5 bin mühendise güçlendirme eğitimi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm için kolları sıvadı. Yapı İşleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki 25 jeoloji ve inşaat mühendisi, il il dolaşarak 5 bin mühendise güçlendirme konusunda yüz yüze ve online eğitim verecek.

AKŞAM

BÜLENT ŞANLIKAN

Asrın felaketi sonrasında yapı güçlendirme başta olmak üzere çeşitli teknik konularda mühendislerde yetersizliklerin tespit edilmesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Yapı İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde dalında uzman 25 jeoloji ve inşaat mühendisi bir araya gelerek sertifikalı yeni bir eğitim programı başlattı. Hocalar, il il dolaşarak 5 bin mühendise özel eğitim vermek için kolları sıvadı. Online ve yüz yüze verilecek eğitimlerde "Deprem Yer Hareketi", "Betonarme Binalarda Taşıyıcı ve Taşıyıcı Olmayan Elemanların Davranışı", "Taşıyıcı Sistemlerin Davranışı ve Tasarımı", "Binalardan Bilgi Toplanması", "Yapı Elemanlarında Hasar Sınırları ve Hasar Bölgeleri", "Deprem Sonrası Binalarda Hasar Tespiti", "Betonarme Binalarda Elemanların Güçlendirilmesi" gibi hayati konuların yer alacağı öğrenildi.

OKULDA SEÇMELİ DERS

Konuyla ilgili AKŞAM'a konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ali Koçak "Üniversitelerde 'Güçlendirme' çok özel bir konu. Hem uzmanlık hem de tecrübe gerektirir. Bu ders üniversitelerde ne yazık ki seçmeli olarak veriliyor. Öğrenci isterse bu dersi dinliyor istemezse eğitim hayatı boyunca görmüyor. 1999 depreminden bu yana güçlendirme konularına hakim tecrübeli mimar ve mühendis sayımız oldukça az" diyerek şunları kaydetti:

HER HOCADAN FARKLI KONU

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde çeşitli üniversitelerden 25 öğretim üyesi bir araya geldik. Her bir hocamız farklı bir konuyu 1-1.5 saat anlatıyor. Sanal ortama bu dersleri koymaya başladık. Bakanlık, tüm mimar ve mühendislerimize programı duyurdu. Tasarımdan, yapı denetimine, güçlendirmeden, deprem hesabına ilişkin genel ilke ve kurallara kadar pek çok konuda eğitim seferberliği başlatıyoruz. Yaklaşık 12 ilde yüz yüze de eğitimler verilmesi planlanıyor. Katılımcılar sertifika da alacak. Bakanlığın bu eğitim programı çağrısı üzerine yaklaşık 5 bin civarında katılımcının harekete geçeceği ifade ediliyor."

52 BİN BİNANIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İÇİN 25 MİLYAR DOLAR GEREKİYOR

İstanbul'da yapılan risk değerlendirmesine göre yaklaşık 300 bin binanın güçlendirilmesi ya da yeniden yapılması gerekiyor. Bu binaların 50 bin adedinin yıkılması gerektiğini biliyoruz. Söz konusu binaların yeniden yapım maliyeti 25 milyar dolar. Bu binalar neredeyse kaderine terk edildi. 300 bin binanın hepsini yıksak yeniden yapmaya kalksak yaklaşık 150 milyar dolar eder."