40 bombalı DEAŞ hücresine ‘baskın’

ABD eski Büyükelçisi John Bass’ın giderayak Türkiye’yi DEAŞ’la tehdit etmesinden 17 gün sonra İstanbul’da büyük bir saldırı planı son anda önlendi. İki hücre evinde el yapımı 40 bomba bulundu. 

1

DEVRİM TOSUNOĞLU

AMERİKA’nın eski Türkiye Büyükelçisi John Bass veda ederken 11 Ekim’de yaptığı açıklamada; “9.5 aydır Türkiye’de terör saldırısı yaşanmıyor. Bu DEAŞ vazgeçtiği için değil, işbirliğimizin sonucu’ diyerek hem itiraf hem de tehditte bulunmuştu. Bu açıklamadan tam 17 gün sonra İstanbul’da emniyet tarihin en büyük DEAŞ operasyonuna imza attı.  

İki evi yakarak kaçtılar

Geçtiğimiz cuma günü yakalanacağını anlayan teröristler, Arnavutköy ve Esenyurt’taki hücre evlerinde yangın çıkarıp kaçtı. Polis yaptığı incelemede, bomba yapımında kullanılan maddeler bulunca operasyonun düğmesine basıldı. 

BOMBA YÜKLÜ ÇANTA 

Operasyon timleri Bayrampaşa’da bulunan bir AVM’nin etrafını kuşattı. DEAŞ’lı 2 erkek terörist bomba yüklü büyük bir çantayı AVM’ye sokmaya çalıştı. Başaramayınca yeniden otoparka döndüler. Otoparkta düzenlenen operasyonda, 2’si kadın 4 DEAŞ bombacısı gözaltına alındı. Polise bıçak çeken bir DEAŞ’lı bacağından vurularak yakalandı. Ekipler otomobil ve motosiklet ile hücre evlerinde yaptığı aramalarda patlatılmaya hazır çivilerle güçlendirilmiş 40 ayrı plastik bomba ve 100’e yakın düzenek ele geçirdi. 

Şifrelenmiş bombalar

Ele geçirilen bomba düzenekleri üzerinde şifreli yazılar bulunduğu tespit edildi. DEAŞ militanlarının bu şifrelere göre bombaları önceden belirledikleri adreslere yerleştirmeyi planladığı öğrenildi. 

AVM’nin etrafı tamamen kuşatıldı 

Polis hemen hemen İstanbul’daki tüm AVM’leri dikkatli olunması konusunda uyardı. TEM ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerince hücre evini çökertmek ve teröristleri yakalamak için operasyon başlattı. AVM’nin otoparkında 4 teröristi yakalayarak etkisiz hale getiren polis bir araç ve motosikle yapılan araştırmada  uzaktan kumanda düzeneği olan el yapımı patlayıcılar ve 2 silah ele geçirildi.  

Yurt genelinde 143 DEAŞ’lıya gözaltı

Terör örgütü DEAŞ’a yönelik son iki günde 8 ilde düzenlenen operasyonlarda 143 şüpheli gözaltına alındı. Terör örgütleriyle etkin ve kararlı mücadelesini sürdüren güvenlik güçleri, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesi düzenlediği operasyonlarla terör örgütü DEAŞ’a büyük darbe vurdu.

8 ilde operasyon

Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere 8 ilde dün ve bugün yürütülen operasyonlarda, aralarında yabancı uyruklu örgüt üyeleri ve terör örgütünün üst düzey sorumlularının da bulunduğu 143 şüpheli yakalandı, çok sayıda tabanca, av tüfeği, mühimmat, örgütsel döküman ele geçirildi, dijital verilere el konuldu.