4 senedir denize boşa su akıyor

Belgrad Ormanı'ndaki 7 bentten biri olan Valide bendindeki su, İSKİ tarafından restorasyon nedeniyle denize yönlendirildi. 4 yıldır boşu boşuna akan su sebebiyle bent kurudu, bölge ormanlaşmak üzere.

Osmanlı döneminde İstanbul halkının su ihtiyacını karşılamak için yapılan Belgrad Ormanı'ndaki 7 tarihi bentten Valide Bendi ve Topuzlu Bent 4 yıl önce İSKİ tarafından restorasyona alınmıştı. O günden bugüne herhangi bir çalışma yapılmayan bentlerdeki sular, aynı gerekçeyle denize akıtılmaya başlandı. Denize suların akıtıldığı yerde kirlilik ve kötü koku meydana geldi. Suların denize akıtılması sonucunda Valide Bendi tamamen kurak bir alana dönüşürken alanın tamamı yeşillendi. İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, İSKİ'nin restorasyonu tamamlamadığını belirterek şunları söyledi:

'GÜVENLİKLER BİNADA!'

"Bu barajlar, mermer bloklardan yapılma ve birbirine geçme olduğu için bazıları yaklaşık 300 - 400 yıldır ayakta ancak İSKİ özellikle Valide Bendi'nde tadilat yapacağız diye 4 senedir suyu denize akıtıyor şu anda orası orman olmak üzere. Orada hiçbir su biriktirmiyorlar, denize akıtıyorlar. Nedenini sorduğumuz zaman tadilat yapacağız ve depreme karşı riski önleyeceğiz diyorlar. Yaklaşık 400 - 500 yıldır ayakta duran mermer bloklardan yapılan bu barajların yıkılması mümkün değil. Burası denizden 150 metre yüksekte kayalık zemin üzerine kurulmuş. Depremlerin etkisi olmaz buralarda. Tadilat nedeniyle suyu boşa akıtıyorlar. Geçmişte bu sular boşa akıtılmıyordu, Hacı Osman'da İSKİ'nin su arıtma tesislerinde arıtılarak Sarıyer halkına veriliyordu. İSKİ'nin 4 yıl evvel burası için aldığı 30'a yakın güvenlik personeli bugün İSKİ binasında çalışıyor. Oysa o güvenlik personeli burada bulunmalı. Burada çöp atılmasını engellemek zorunda. Bu tarihin yok olması, bu suların boşa akması, burada yaşanılabilecek boğulma vakalarının sorumlusu İSKİ'dir."