29 kişi ölmüştü... Stajyeri şantiye şefi yapmışlar!

Kahramanmaraş'taki 6 Şubat depreminde 3 yıllık binanın çökmesiyle ilgili dava başladı. Şantiye şefi Beyza Aygün Bağdatlı'nın şu sözleri ihmalin itirafı gibiydi: “İş arıyordum. ‘Staj gibi olur' diyerek işe aldılar. Benim için tecrübe oldu.”

DHA

Kahramanmaraş'ta geçen yıl '6 Şubat' depremlerinde Türkoğlu'ndaki Özlem Bayraktar Apartmanı da çöktü. 2020 yılında yaşamın başladığı yeni binada 29 kişi hayatını kaybetti, enkazdan 13 kişi yaralı kurtuldu. Müteahhit Kadir Atmaca tutuklanırken, binada deprem yönetmeliği ve İmar Kanunu'na uyulmadığı saptandı. Bilirkişi raporunda şantiye şefi, yapı denetim şirketi yetkilileri, statik uygulama denetçisi, uygulama denetçisi ve kontrol elemanı 'asli' kusurlu, belediyenin yapı kontrol birimi de 'tali' kusurlu bulundu. Atmaca'yla birlikte toplam 7 kişi hakkında 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

İYİ TECRÜBE KAZANDIM

4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya şantiye şefi Beyza Aygün Bağdatlı'nın sözleri damga vurdu. Aslında mimarlık mezunu olduğunu ve şantiye tecrübesi bulunmadığını dile getiren tutuksuz sanık Bağdatlı, şöyle konuştu: "İlk iş tecrübemi kazanabildiğim bir şantiye bulmuştum. Kadir Bey, 'Burası sana staj gibi olur' dedi. Sigortam yapılmadı, maaş almadım. 2-3 ayda bir yol ve yemek masrafımı karşılayabilecek kadar toplu harçlık veriyordu. Benim için kaba inşaat stajı gibi olan bu dönemde yeni bilgiler ve tecrübeler edindim."

Nadir Akıllı

KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRDİ İLK DEPREMDE ÇÖKTÜ

Çöken binada anne ve babasını kaybeden; 4 kardeşiyle kendi ise 8 saat sonra enkazdan yaralı çıkarılan Osman Nadir Akıllı, "7 katlı bina, depremin ilk saniyelerinde yıkıldı. Yeni bir binaydı ve kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapılmıştı" diye konuştu.