28 yıl sonra hortladılar

İÜ Hukuk Fakültesi'ni birincilikle bitiren M. Emin Ay'ın annesinin okuldan atıldığı 28 Şubat dönemini eleştiren konuşmasına dekanlık izin vermedi.

AKŞAM

DURSUN TOPÇU

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni birincilikle bitiren Muhammed Emin Ay'a annesinin 28 Şubat'ta yaşadığı zulme değindiği konuşması yaptırılmadı.

Ay, törenden bir gün sonra dekanlık önünde açıklama yaptı, "Annem 28 Şubat'ta başörtüsü nedeniyle aynı okuldan atıldı, bu acıyı bir daha hissettim" dedi.

Uluslararası Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi'ni bitirerek kazandığı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesin'nden de birincilikle mezun olan Muhammed Emin Ay, geleneksel 'birincilik konuşması'ndan mahrum bırakıldı. İddiaya göre dekanlık, öğrenciden konuşma metnini bir gün önceden istedi. Ay'a tören esnasında 28 Şubat vurgulu metnini okuyamayacağı bildirildi. Birincilik plaketi verilen genç, soluğu Dekanlık binasının önünde aldı; engellenen konuşmasını yaptı. Başarılı öğrenci, "Hukuk fakültesini; kendime çizdiğim yoldan sapmadan, kendi kimliğimi kaybetmeden bitirebilmek, nezdimde 4 sene boyunca almış olduğum notlardan çok daha kıymetlidir" ifadesini kullandı. 28 Şubat'ın yaşattığı travmaların ve bıraktığı silinmez izlerin en yakın şahitlerinden biri olduğunu belirten Ay, "Annemin bana, mezuniyete gelip gelemeyeceğini sormasıyla bir kez daha aynı acıyı hissettim" dedi.

'ANNEME ATFEDİYORUM'

Annesinin 28 Şubat sürecinde İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü son sınıf öğrencisiyken başörtüsü yasağı nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldığını dile getiren Ay, şöyle devam etti: "Annem, taşımasından onur ve gurur duyduğum çarşafından dolayı zamanında atıldığı İstanbul Üniversitesi'ne evladının mezuniyet törenine gelemeyeceğini düşünmüştü. Bugün ona yarım bıraktırılan İstanbul Üniversitesi'nin, Hukuk Fakültesini birinci olarak bitirmenin haklı gururunu yaşıyor; bu nedenle bu konuşmamı anneme atfetmek istiyorum. Hamdusenalar olsun ki isminde ikna özünde icbar olan odalar bir daha asla açılmamak üzere kapandı. Artık bu gibi hukuksuz durumların önünde durmak bizim boynumuzun borcudur."

'TEŞEKKÜR BİLE ETTİRİLMEDİ'

Gazetemize konuşan Muhammed Emin Ay, şunları söyledi: "İÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Ekmekçi süre olmadığı için konuşma yaptırılmadığını söylüyor. 'Madem süre yok, çıkıp en azından birkaç cümleyle ailemize teşekkür edelim' dedim. Bu talebim de kabul görmedi. Asıl mesele süre değil. Babam sabah saatlerinde ameliyat olacaktı. Sadece birincilik konuşması yapacağım için ameliyatı erteleyip mezuniyet törenine geldi. Dekan Ekmekçi buna rağmen bu insani talebim kabul etmedi."

BAKAN ARADI REKTÖR KUTLADI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Muhammed Emin Ay'ı telefonla aradı. Sahne gerisinde yaşananları Ay'dan dinleyen Bakan Tunç, kendisini tebrik etti. Dekan kararıyla susturulan Ay'ı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'da arayarak kendisine haksızlık yapıldığını söyledi. Üniversite tarafından Dekan Ömer Ekmekçi hakkında soruşturma başlatılırken Rektör Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, Emin Ay'ı makamında ağırladı ve başarısından ötürü tebrik ederek plaket verdi.

DEKAN, SORULARI CEVAPLAMADI

AKŞAM'ın telefonla ulaştığı İÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Ekmekçi, ''Olay doğru değil. Hastanedeyim, hastam var'' diyerek soruları cevapsız bıraktı.