28 Şubat zorbalarını CHP ödüllendirdi

Türk demokrasi tarihinin utanç dönemlerinden olan 28 Şubat darbesinin üzerinden 25 yıl geçti.

28 Şubat'ın cuntacı komutanları, dönemin YÖK Başkanı ve Beşli Çete denilen STK yöneticileri önce milletin vicdanında, sonra da yargı önünde hüküm giydiler. Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de içinde bulunduğu 21 sanık 'darbeye teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına, ardından da takdir indirimleriyle müebbet hapis cezasına çarptırıldılar. 28 Şubat'ın önde gelen isimlerinden bazıları ve aldıkları cezalar şöyle:

İsmail Hakkı Karadayı

Dönemin Genelkurmay Başkanı. 28 Şubat davasında müebbet hapse çarptırıldı. Karar kesinleşmeden, 24 Mayıs 2020'de hayatını kaybetti. TBMM'de kurulan komisyona verdiği ifadede "Bu süreç bir darbe değildir. Bugün olsa bu kararların altına yine imzamı atarım" dedi. "Balans ayarı yaptık" diyen Çevik Bir için "Her yerde olduğu gibi bizde de boşboğazlar var"

Çevik Bir

Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı. Hakkında 28 Şubat davasında müebbet hapis verildi. İrticai faaliyetler gerekçe gösterilerek Genelkurmay'da oluşturulan Batı Çalışma Grubu'nun fikir babasıydı. 28 Şubat için 'Demokrasiye balans ayarı yaptık' ifadesini kullandı. Erol Özkasnak'la beraber 'Andıç'ı hazırlayan isimdi.

Çetin Doğan

28 Şubat döneminde Genelkurmay Harekat Başkanı'ydı. Batı Çalışma Grubu'nun başında görev yaptı. 28 Şubat davasında ağırlaştırılmış müebbete çarptırıldı. Balyoz planı davasında darbeye eksik teşebbüsten 20 yıl ceza aldı.

İlhan Kılıç

Dönemin MGK Genel Sekreteri. Müebbet hapse çarptırıldı, rütbeleri söküldü. Dönemin Başbakanı Erbakan ve Başbakan Yardımcısı Çiller'in askerlerle arasının çok iyi olduğunu savundu, "Benim sicil amirim başbakandı. Erbakan yaşasaydı burada olmazdım" dedi.

28 Şubat zorbalarını CHP ödüllendirdi

Kemal Alemdaroğlu: 28 Şubat sürecinde İstanbul Üniversitesi Rektörü olan Kemal Alemdaroğlu, başörtüsü yasağını üniversitelerde ilk uygulayan isim olarak biliniyor. Görevde olduğu dönemde ilk 'ikna odaları'nı kurarak başörtülü öğrencileri başlarını açmaya zorlayan Alemdaroğlu, 2017'de 'Adalet yürüyüşü' adı altında Ankara'dan İstanbul'a yürüyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanında yer aldı.

'MAĞDURLARLA HELALLEŞECEĞİZ'

Kılıçdaroğlu ise dün 'Helalleşme Buluşması'nda 28 Şubat mağdurlarıyla bir araya geldi. "Mağdurlarla barışacağız" diyen Kılıçdaroğlu, görüşmeye ilişkin şunları söyledi: "İkna odalarına sokulan başı kapalı kızlarımızla, Roboski ile, Sivas, Kahramanmaraş mağdurlarıyla helalleşeceğiz. Ahmet Kaya ile helalleşeceğiz. Ahdim var, bu ülkeyi barıştıracağım. İnşallah bu ahdim, benim mirasım olacak." w DHA

CHP saflarından Meclis'e!

28 Şubat'ın önde gelen isimleri, CHP saflarında Meclis'e taşındılar. Bunların en başında, başörtülü öğrencilerin yaşam tarzına müdahale için 'ikna odaları' fikrini bulan Nur Serter geliyor. 23. ve 24. dönem CHP İstanbul Milletvekilliği yapan Serter, Alemdaroğlu ile en ön saflarda yer aldı. Başörtülü öğrenciler sınıflara alınmadıkları gibi, okul bahçesine bile giremediler. Terörist muamelesi gördüler. Beşli Çete olarak bilinen Bayram Meral, Derviş Günday CHP'de vekillik yaptılar. Rıdvan Budak ise CHP üyeliğini bırakarak, DSP'den milletvekili oldu.

■ Hikmet Köksal: Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı. 28 Şubat'ta Sincan'da tankları yürüten isimdi. Müebbete çarptırıldı, rütbelerinin sökülmesine karar verildi. 26 Şubat 2020'de, yargı süreci bitmeden öldüğü için askeri törenle toprağa verildi.

■ Güven Erkaya: O dönem BÇG'nin faaliyet yürüttüğü Deniz Kuvvetleri'nin komutanıydı. Başbakanlık konutundaki bir yemekte, yasak olmasına rağmen ısrarla dışarıdan içki getirtti. 24 Haziran 2000'de hayatını kaybetti.

■ Ahmet Çörekçi: Dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı. 28 Şubat davasında hakkında verilen müebbet hapis kararı onandı, rütbeleri söküldü. Çorum'da adını taşıyan iki okulun adı değiştirildi.

■ Teoman Koman: Dönemin Jandarma Genel Komutanı. Askeri birliklerde namaz kılınmasını ve ezan okunmasını yasakladı. Ergenekon davasında, JİTEM diye bir birimin olmadığını öne sürdü. TBMM Susurluk Komisyonu'na, 'Onlar da kim oluyor' diyerek, gitmeyi reddetti. 2013'te öldü.

■ Kemal Gürüz: İmam hatiplere getirilen katsayı uygulamasına öncülük etti. 2003'teki Cumhuriyet mitinginde 'Ordu göreve' pankartıyla yürüdü. Daha sonra CHP Genel Başkan danışmanı yapıldı.

■ Vural Savaş: Dönemin Yargıtay Başsavcısı. 21 Mayıs 1997'de RP'nin sürekli kapatılması istemiyle dava açtı. 28 Şubat'ın darbeyi engelleyen bir hareket olduğunu savundu, ardından 'Aylar sonra işim iç yüzünü öğrendim' dedi.

28 Şubat'ın 'Beşli Çete'si

TİSK Başkanı Refik Baydur, TOBB Başkanı Fuat Miras, TESK Başkanı Derviş Günday, TÜRK-İŞ Başkanı Bayram Meral ve DİSK Başkanı Rıdvan Budak, askerlerin aldığı tüm kararlara destek verdiler.