26 gün sonra diyalizden çıktılar... Zehirli sudan içen çocuklar kurtuldu

Bolu'da Kurban Bayramı'nda içme suyundan zehirlenerek Ankara'ya sevk edilen tüm çocuklar 26 gün sonra diyalizden çıktı. Prof. Tanıl “Çocuklarımızın şu an genel durumları iyi. 2'si taburcu olacak, diğerlerinin de tedavisi sürüyor” dedi.

Bolu merkeze bağlı Yuva Köyü'nde Kurban Bayramı'nda birçok kişi, kanlı ishal ve mide bulantısı şikayetiyle hastaneye başvurdu. Vakaların artmasıyla valilikten yapılan son açıklamaya göre 141 kişi hastanelere başvurdu, 1 kişi de yaşamını yitirdi. Kentten Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne sevk edilen çocuklardan ise 26 gün sonra sevindirici haber geldi. Başhekim Prof. Dr. Tanıl Kendirli, hastanede tedavi altına alınan çocukların tamamının diyalizden kurtulduğunu, genel durumlarının iyi olduğunu ve 2'sinin taburcu edileceğini bildirdi.

KALP TUTULUMU GÖRÜLDÜ

Prof. Dr. Kendirli, "Şu anda 26 gündür hastanede izlediğimiz hastalarımız var. Hastaların yoğun bakım süreçleri 5-7 gün arasında sürdü. Sonrasında Çocuk Nefroloji Servisinde takipleri devam etti. Genel durumları iyi olduğu için aralıklı diyalizle tedaviye devam ediyoruz" dedi. Hastalardan birinde beyni etkileyen santral sinir sistemi tutulumunun görüldüğünü ve ona ayrı bir tedavi uygulandığını aktaran Kendirli, "Ayrıca hastalarımızın bir kısmında Hemolotik Üremik Sendrom'da çok sık görülmeyen ama olduğunu bildiğimiz kalp tutulumu söz konusuydu. Şu anda hastalarımızda hiçbir sorun olmadığını söyleyebiliriz. Çocuklarımızın şu an genel durumları iyi, hastalarımızın tamamı diyalizden kurtuldu. 2'si taburcu olmak üzere, diğerlerinin de iyileşme süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz. Yaşları 3-15 arasındaydı, çok şükür sekel kalmadan iyileşiyorlar" diye konuştu.

ELİFNAZ TABURCU OLUYOR

İçme suyundan etkilendiği için hastanede tedavi edilen ve taburcu edilmesi planlanan 9 yaşındaki Elifnaz Arslan duygularını şöyle anlattı: "Bu yıl 4. sınıfa geçtim. Evime döneceğim için çok mutluyum. Oyun oynamayı, köpeğimi çok özledim. Eve ilk gittiğimde köpeğim Çakıl'la oynayacağım." Hastanede 15 ve 13 yaşındaki iki evladının tedavisi devam eden anne Fatma Aydoğan ise şöyle konuştu: "Oğlumun değerleri düzelme aşamasına geçti. Kızım da artık diyalize girmeyecek, ilaç tedavisiyle devam edecek. Allah'a şükür durumları gayet iyi. Benim yetkililerden tek istediğim bu işin açığa çıkarılması, sorumluların bulunması."