250 yıllık süre dolmak üzere

Prof. Dr. Süleyman Pampal, Balıkesir'de meydana gelen 4.1'lik depreme ilişkin “Büyük depremi üretecek olan fay enerjisini biriktirmeye devam ediyor. 250 yıllık süre dolmak üzere” dedi.

Marmara Bölgesi salı gecesi Balıkesir açıklarında meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki depremle sallandı. Kısa süreli paniğe neden olan depremi Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Şükrü Ersoy ve Prof. Dr. Süleyman Pampal değerlendirdi.

'AKTİF FAYLAR VAR'

4.1'lik depremi Marmara'nın olağan depremlerinden biri olarak değerlendiren Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Marmara deprem tehlikesinin büyük olduğu deniz. 1912'de Mürefte depremi var 7,3 büyüklüğünde. 17 Ağustos depreminde Körfez çıkışına kadar Batı'dan Doğu'dan kırıldı. Burada Marmara Denizi'nin içinden geçen orta Marmara fayı bölgesinde 7 üstündeki deprem bizi korkutuyor. 250 yıllık tekrarlama süresi dolmak üzere. Kuzey Anadolu'nun kuzey ve güney kolu Marmara'da aktif fay üreten faylar. Gönen, 1964'te 7.0 büyüklüğünde depremdi. Bölge aktif faylarla bürünmüş durumda. Çanakkale civarında 5-6 civarında depremlerle etki yaptı. Kuzey Anadolu fayının kuzey ve güney kolundan kaynaklanacak depremler. Hem İstanbulluları hem Balıkesirlileri tedirgin ediyor" diye konuştu.

'MARMARA'YI ETKİLER'

Prof. Dr. Şükrü Ersoy da "4.1 büyüklüğündeki deprem yer itibarıyla enteresan bir yer. Avşa yakınlarında. Bu depremin olduğu yer bizim asıl deprem beklediğimiz Marmara'nın kuzey koluyla ilgili değil. Marmara Denizi'nden bir tane fay geçiyor ama ana kol olarak, asıl kolları güneyde. Dolayısıyla biz kuzeyde bir deprem beklerken güneyde olma ihtimali var. 4.1 de onu gösteriyor. Bu kırılma Marmara'yı da etkileyecektir. İki tane büyük deprem var ki ikisi de 7'nin üzerinde tarihsel dönem içerisinde. 4.1'lik deprem bir rahatlama sağlamamıştır. Tam aksine bölgenin ne kadar canlı olduğunun göstergesi" ifadelerini kullandı.

'ÖNCÜ DEPREM DİYEMEYİZ'

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür de, "Marmara'da Harmanlı, Erdek/Balıkesir'de 4,5 deprem oldu (bknz: Şekiller). 4.1, deprem beklediğimiz KAF'ın kuzey kolunda olmadı. Aksine Erdek kuzeyinden geçen normal atım bileşeni olan güney kolu üzerinde oldu. Öncü falan demek, spekülasyon yapmak doğru değil (Sengör, vd 2005, Le Pichon vd)" ifadelerini kullandı.

DEPREM BÖLGESİNDE ÇADIRLAR BOŞALTILDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bakanlığın 2024 yılı bütçesi hakkında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yaptı. 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası artık çadırlarda kalan vatandaş olmadığını kaydeden Yerlikaya, "Bireyselde 586 bin çadır, 350 çadır kentte ise 59 bin çadır olmak üzere toplamda 645 bin kurulu çadırda 2,5 milyon depremzedemiz kaldı. 20 Eylül itibarıyla çadırda kalan vatandaşımız bulunmuyor. Bunun yanı sıra 1 milyon 188 bin 218 vatandaşımızı da tesislerde misafir ettik. 371 konteyner kent, 199 bin 675 kurulu konteynerde toplam 622 bin 85 vatandaşımız kalıyor" dedi. Yerlikaya, yıl sonuna kadar 46 bin konuttun afetzedelere teslim edileceğini söyledi. ◗ AA