24 gün sonra İzmir'deyiz! Başkent, TEKNOFEST'i rekorlarla uğurladı

Başkent'te 30 Ağustos'ta kapılarını açan TEKNOFEST, dün sona erdi. Sağanak yağışa rağmen ziyaretçiler fuar alanına akın etti. Rekor ziyaretçi ve 1 milyonu aşkın yarışmacıyı buluşturan TEKNOFEST'in bir sonraki durağı 27 Eylül'de İzmir olacak.

Akşam

TEKNOFEST'in kapanış törenine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ve Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün de katıldı. Bayraktar, katılımcılarla selfie yaptı.

Etimesgut Havaalanı'nda teknoloji ve bilim meraklılarına 30 Ağustos'ta kapılarını açan dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, dün sona erdi. Sağanak yağışa rağmen ziyaretçiler yağmurluk giyip şemsiyeleriyle fuar alanına akın etti. Rekor katılıımcı ve 1 milyonu bulan yarışmacıyı buluşturan TEKNOFEST'in bir sonraki durağı 27 Eylül'de İzmir olacak. Festivalin kapanış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır "Türk gençliği bizimle oldukça, Milli Teknoloji Hamlesi'ne tutundukça sırtımız yere gelmez" dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Türkiye'de TEKNOFEST'ler sayesinde bir özgüven patlaması olduğunu söyledi. Şimşek "7'den 70'e bütün vatandaşlarımızın bilime ve teknolojiye olan aşkını yansıtıyor. TEKNOFEST deyince inovasyon, yüksek teknoloji, savunma sanayisi ve müreffeh Türkiye akla geliyor" diye konuştu. Şimşek, sahnenin önünde sergilenen KIZILELMA'ya dikkati çekerek ürünün kilogram değerinin aviyonik, radar, yazılım benzeri bileşenleriyle 100 bin dolara kadar ulaşabildiğini kaydetti.

TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar da "Bir kez daha, yüz binler TEKNOFEST'e koştu. Her TEKNOFEST adeta bir çağlayan gibi büyüdü, gürül gürül aktı. Bu yıl tam 1 milyonu aşkın gencimiz projeleriyle teknoloji yarışmalarımıza başvurdu. Bundan 80 yıl önce Etimesgut'ta bu meydanda kurulan Türk Hava Kurumu uçak fabrikası, aklı fikri dışarıda olan zihniyetin engellemeleriyle göz göre göre iflas ettirildi. Tıpkı bugünkü ismiyle Atatürk Havalimanı, eski adıyla da Yeşilköy Meydanı'nda, Nuri Demirağ'ın eserlerinin yok edildiği gibi. Umudumuz bir kez de burada kırıldı. Dışarıdan getirilen uçaklarla teknoloji geliştirme kabiliyetimize bir darbe de bu meydanda vurulmuştu. Ama güzel bir atasözümüz var. Yiğit, düştüğü yerden kalkar" diye konuştu. TEKNOFEST'i 80 yıl sonra umuda darbe vurulmaya çalışılan Etimesgut'ta milletle buluşturduklarını belirten Bayraktar "Yiğit, düştüğü yerden kalktı. 27 Eylül'de istiklalimizin sembol şehirlerinden, güzel İzmir'de buluşmak üzere, sağlıcakla kalın" dedi.

YAĞMURA RAĞMEN ETİMESGUT'A KOŞTULAR

Beşinci ve son gününde TEKNOFEST, şiddetli yağmura rağmen yoğun ilgi gördü. Ailesiyle festival alanındaki stantları gezen Ertan Yıldız, "İlk defa geliyoruz. TEKNOFEST'e yetişmek için Antalya'dan geldik. Yağmurlu olacağını bilemedik ama yağmurluk yetiyor" dedi. İki çocuğuyla birlikte festivale gelen Hüseyin Arslan "Yağmur yağacağını bildiğimiz halde geldik. Çocukların çok ilgisi var. Biz de onlar istediği için geldik, dönmedik" dedi. Alanda stantları ziyaret eden 43 yaşındaki Serkan Özçaya, en çok Bayraktar KIZILELMA'yı beğendiğini söyledi. Özçaya'nın 7 yaşındaki oğlu Sami Mustafa ise HÜRKUŞ'u beğendiğini ve büyüyünce pilot olmak istediğini dile getirdi.

Yağmura rağmen yüzbinlerce kişi TEKNOFEST alanına giderek yeni teknolojileri yerinde gördü, hava gösterilerini izledi.