23 yıllık sorun çözüldü... Şartsız emeklilik

Başkan Erdoğan, emeklilikte yaşa takılan milyonlarca kişinin sabırsızlıkla beklediği müjdeyi verdi: “Prim ve yıl şartını yerine getiren emekli olacak, yaş sınırı uygulanmayacak.”

Başkan Erdoğan, milyonlarca kişinin heyecanla beklediği EYT konusundaki müjdeyi açıkladı: "EYT'de yaş şartı olmayacak. İşverenlere kıdem tazminatı için kredi verilecek."

Başkan Erdoğan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda alınan kararı açıkladı. Erdoğan herhangi bir yaş sınırı olmayacağını, düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşın emekli olma hakkı kazanacağını belirtti. Erdoğan şöyle devam etti:

HERKES İÇİN GEÇERLİ: Yaptığımız düzenleme şartlardan prim ve yıl şartını tamamlamış olup da sadece yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor. Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenlemeyi SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın herkes için geçerli kılıyoruz.

TAŞERONLAR: Hizmet birleştirme, borçlandırma işlemleri başlatılmıştır. Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayacaklar için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlıyoruz.

DESTEK PRİM TEŞVİKİ: İşverenlerin kıdem tazminatı ödemelerinde güçlük çekmemeleri için KGF destekli bir kredi paketini devreye alıyoruz. Emekli olanların en azından bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz. Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecekler için sosyal sigorta prim teşviki getiriyoruz. Devlet için fedakarlık anlamına gelen düzenlemeyle sistemi yerli yerine oturtmuş olacağımıza inanıyorum. Sistemin mali yükünü dengeleyecek çalışmaları yaptık. Sosyal güvenlik sistemimizin dengesini korumayı başarıyoruz.

8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olanlar EYT'li olarak nitelendiriliyor.

İLK MAAŞ ŞUBATTAN İTİBAREN

EYT düzenlemesinde yaş sınırı olmadığı için yasa çıktığında kadınlar 20 hizmet yılı ve 5000 prim günü, erkeklerde ise 25 hizmet yılı ve 5000 prim gününü dolduranlar hemen emekli olabilecek. Sigortalılık süresi ve prim şartları tamam olmayanlar ise şartları tamamladıkları ayda EYT Yasası'ndan yararlanacak. Eğer ocak ayında emeklilik başvurusu yapılırsa ilk maaşlar şubattan itibaren ödenmeye başlanacak. Emeklilik hakkı elde edenler ilk ödemelerini alacakları banka ve şubesini e-Devlet'ten veya SGK'da seçebilecek. Böylece EYT'linin emekli maaşı tercih ettiği bankaya yatırılacak.

İŞVERENE EYT KREDİSİ VE PRİM TEŞVİKİ GELİYOR

Düzenlemeyle işverene iki önemli teşvik de getiriliyor. İşveren emekli olacakların tazminatları için uygun faizli kredi kullanabilecek. 200 milyar liralık KGF destekli kredi paketi devreye girecek. Diğer paket ise prim teşviki olacak. Emekli olup çalışmaya devam edecekler için prim teşviki getirilecek. Mevcut sistemde normal çalışan için işveren yüzde 17.5, emekli çalışan için yüzde 24.5 prim ödüyor. Bu fark alınmayacak.

MİLYONLARCA EVDE SEVİNÇ VAR

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin "Cumhurbaşkanımıza ve bakanlarımıza teşekkür ediyoruz. Tarihi bir an yaşıyoruz. Milyonlarca evde büyük bir sevinç var" dedi. HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Vedat Bilgin ve emeği geçen herkese teşekkür etti. İTO Başkanı Avdagiç "Olumlu karşılıyoruz. KGF kredi paketini çok önemsiyoruz" diye konuştu.

KUTLAMA KONVOYU

Bilecik'te EYT'li bir grup, kararı sokaklara dökülerek kutladı. Vatandaşlar araç konvoyu düzenleyerek kornalar eşliğinde sevinç gösterisi yaptı.