22 saatlik alev seferberliği

Ankara Kızılcahamam'da otluk alanda başlayan yangın, Bolu'nun Gerede İlçesi'nde ormanlık alana sıçradı. Havadan ve karadan müdahale edilen alevler 22 saatte söndürüldü.

DHA

Ankara'nın Kızılcahamam İlçesi'nde 21 Ağustos'ta öğle saatlerinde çıkan orman yangını, akşam saatlerinde sınırdaki Bolu'nun Gerede İlçesi'ne bağlı Demirler Köyü'ne sıçradı. Eskişehir, Ankara, Bolu, Çankırı, Zonguldak, Düzce ve Sakarya'dan bölgeye sevk edilen ekipler, yangına 4 helikopterle havadan ve karadan müdahale etti. Yangın nedeniyle 2 yerleşim yerinden 123 kişi tahliye edildi ve Demirler Köyü yaylasındaki kullanılmayan 10 ev yandı.

YAĞMUR KOLAYLIK SAĞLADI

Gece başlayan yağmurla etkisi azalan yangın, ekiplerin gece boyu süren müdahalesiyle saat 10.00 sıralarında kontrol altına alındı. Yağmurun hava sıcaklığını düşürdüğü ve ekiplere kolaylık sağladığı belirtildi.

SOĞUTMA İŞLEMİ SÜRÜYOR

Bolu Valiliği'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise "Ankara Kızılcahamam'da otluk alanda başlayan ve rüzgarın etkisiyle ilimiz Gerede İlçesi Demirler Köyü mevkiine sıçrayan orman yangını valiliğimizin koordinesinde, ekiplerimizin özverili çalışmaları neticesinde kontrol altına alınmış olup soğutma çalışmaları devam etmektedir. Yangını söndürmek için büyük bir özveriyle görev yapan tüm ekiplerimize teşekkür ederiz" denildi.

20 HEKTAR KÜLE DÖNDÜ

Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde 3 ayrı bölgede çıkan yangında 24 saatlik çalışmayla kontrol altına alındı, ekiplerin soğutma çalışmaları sürüyor. Yangında 20 hektar alan zarar görürken, olaya ilişkin H.Y. (37) ile C.G. (46) gözaltına alındı. Çevredekiler 2 şüphelinin yangın bölgesinden inerken gördüklerini kaydederken, H.Y. ve C.G. jandarmadaki sorgularında, alevlere müdahale için bölgeye geldiklerini, yangına neden olmadıklarını iddia etti. Yangına ilişkin soruşturma sürerken, olay yeri inceleme ekipleri yangının ilk çıkış noktasında inceleme yapıp, delil aradı.

BAŞKA NOKTADA YENİDEN BAŞLADI

22 saatte kontrol altına alınan yangın, akşam saatlerinde Gerede'nin Demirler köyü ile Berçinçatak köyü arasında bulunan Tahtalar Yaylası'nda 'bitki örtüsü yangını' olarak tekrar başladı. Berçinçatak köyünde yaşayan vatandaşlarla hayvanlar tahliye edildi. Orman Genel Müdürlüğü'nden "Bolu, Gerede'de kontrol altına aldığımız yangına yakın bir noktada, otluk alanda başlayan bir diğer yangına müdahale ediyoruz" açıklaması yapıldı.

YANGINLAR EN ÇOK İZMİR VE BOLU'YU ETKİLEDİ

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) özellikle "yangın sezonu" olarak tabir edilen yaz döneminde 12,5 milyon hektarlık "orman yangınlarına karşı hassas alanın korunması için mücadelesini sürdürüyor. Bu yıl 20 Ağustos'a kadar meydana gelen 2 bin 544 yangında 15 bin 805 hektar alan zarar gördü. İllere göre dağılımında, ilk sırada 288 orman yangınıyla İzmir yer aldı. Bu ili 231 yangınla Muğla, 143 yangınla Şanlıurfa, 138'er yangınla Kahramanmaraş ve Amasya, 112 yangınla İstanbul izledi. Alan bazında bakıldığında da İzmir'de 3 bin 284 hektar alan küle dönerken, Bolu'da da çıkan yangınlarda şimdiye kadar 3 bin 267 hektarlık alan zarar gördü.