2023'te 3 bin tarihi eser Türkiye'ye iade edildi

Türkiye'den yurtdışına kaçırılan tarihi eserler 2023'te de ait olduğu topraklara dönmeye devam etti. Yıl boyunca dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden 3 bin 18 eser, Türkiye'ye getirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yıllardır, yasa dışı yollarla kaçırılan tarihi eserlerin Türkiye'ye getirilmesi için büyük bir mücadele veriyor. Yapılan sıkı takip ve çalışmalar sayesinde 2023'te 3 bin 18 eser ait olduğu topraklara döndü. İşte o eserlerden bazıları:

İTALYA'DAN ROMA DÖNEMİ MEZAR STELİ

Yurt dışından iadesi sağlanan eserlerin geldiği bir başka adres ise İtalya oldu. İtalya'dan Roma dönemi mezar steli Türkiye'ye iade edildi. MS 2'nci yüzyılın ortalarına tarihlenen stelin yapılan araştırmalar sonucu Zeugma kökenli olduğu ortaya çıkarıldı. Eser Türkiye'ye getirildikten sonra Zeugma Müzesi'nde sergilenmeye başladı.

ALMANYA'DAN MERMER YAZIT

Roma dönemine ait olduğu tespit edilen mermer yazıtın, tamamlanmış diğer parçaları Side Müzesi'nde bulunuyor. Yerel bir yazıt olduğu tespit edilen eserin, onurlandırma yazıtı olduğu tahmin ediliyor.

3 BİN SİKKE BULGARİSTAN'DAN

Bulgaristan'dan 2 bin 940 adet sikke de 2023'te Türkiye'ye getirildi. Sikkelerin çok büyük bir bölümünün Pontus Kralı 6. Mithradates Eupator (MÖ 120-63) dönemine ait olduğu tespit edildi. Sikkeler, Türkiye'ye getirildikten sonra İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde koruma altına alındı.

ABD'DEN 12 ESER GELDİ

ABD'den 12 eser ait olduğu topraklara getirildi. İşte o eserler: MÖ 6000'e ait Konya Çatalhöyük kökenli ana tanrıça heykelciği, MÖ 6000'e ait Burdur Hacılar kökenli bir ana tanrıça heykelciği, MÖ 5000'e ait bütün halde korunmuş Kiliya tipi bir idol...