2019 yeni kıdem tazminatları Taşeron işçilere kıdem tazminatı ne zaman taşeron kadro haberleri 2019 Yeni Kıdem Tazminatı tavanı Hesaplaması nasıl
Milyonlarca vatandaşın beklediği asgari ücret zammı, direkt olarak olarak fazlası etkiliyor. 2020 TL olan asgari ücret vasıtası ile kıdem tazminatından 65 yaş aylığına kadar her şey etkileniyor. ihtiyar lık maaşı ne kadar olacak? Kıdem tazminatı nasıl hesaplamaları yapılır ?
İşçi ve işveren arasındaki problemlerden bir tanesi olan kıdem tazminatı, iş mahkemelerini en çokyer alıyor .
2019'dan itibaren işveren işçi arasındaki kıdem tazminatı mahkemelerine arabulucular bakacak.
Asgari ücretin brüt 2 bin 558 lira, net 2 bin 20 lira olarak belirlenmesi, işsizlik ödeneğinden, kıdem tazminatına, genel Sağlık sigortası priminden, 65 yaş aylığına kadar çoğu kalemi etkiliyor. Kıdem tazminatı, çalışılan yılla son brüt ücretin çarpılması sonucu bulunduğu 2019'daki tazminatlar yeni ücret üzerinden hesaplanacak. Buna göre de asgari ücretle çalışan 7 milyon vatandaşın kıdem tazminatı binlerce lira artacak.
Örneğin 10 yıldır çalışan bir asgari ücretli işçinin kıdem tazminatı 2018'de 20.295 lira olurken bu rakam 2019'da 25.584 liraya çıkacak. çalışan 5 bin 289 lira para alacak.
KIDEM TAZMİNATLARINA ZAM
Kıdem tazminatı nedir, nasıl hesaplamaları yapılır ?
1475 sayılı Kanunun 14 üncü maddesine göre çalışanlara belirli şartlarla kıdem tazminatı ödenmektedir. Buna göre; Aynı işverene bağlı çalışma süresinin en az 1 yıl olması ve iş sözleşmesinin; 1- İşveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık nedenleri dışındaki nedenlerle, 2- İşçi tarafından sağlık, iyi niyet ve ahlak kuralarına aykırılık veya işyerinde işin durması benzeri nedenlerle, 3- Askerlik görevi nedeni ile, 4- Emeklilik hakkının elde edilmesi veya bu kapsamda gereken sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulması nedeni ile, 5- Kadın işçinin evlenmesi nedeni ile, 6- İşçinin ölümü nedeni ile feshi halinde çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatı ödenmektedir.
Kıdem tazminatında yüzde 8,33 formülü uygulanacak.
Söz konusu Bakan Albayrak tarafından açıklanan YEP içerisinde bulunan kıdem tazminatı reformu geniş yankı uyandıracak.
Sabah Gazetesi'nin haberine göre; Sosyal taraflarla beraber anlaşma sağlanmasıyla birlikte yapılacak olan çalışmalara göre her çalışan Kıdem tazminatını garanti altına alacak ve bunun sağlanması için her çalışana bireysel kıdem tazminatı hesabı açılacak.
Bununla birlikte 1 günlük çalışmalarda bile karşılığı olacağından dolayı tazminatı hak etmek için 1 yıl beklenmesi zorunlu olmayacak.
Bugün bakıldığında hiçbir şirketin kıdem tazminatı fonu bulunmadığı gerekçe gösterilerek işçi çıkarma sıkıntıları ile mücadele veriyor.
Yeni sistemde ise işverenler açısından bu sorun ortadan kalkmış olacak.
BUNUN İÇİN ÜÇ YENİ SİSTEM DEVREYE SOKULACAK
1. SİSTEM
Kıdem tazminatı mevcut durumlarda her yıl için 30 günlük brüt ücret üzerinden ödenebilecek.
Bununla birlikte aylık olarak ödemesi yapılacak miktar brüt maaşın yüzde 8, 33 olması olarak hesaplanıyor.
Bu yıl uygulanan asgari ücret göz önüne alındığında en düşük ödeme ise 169 Türk Lirası ve her ay 169 Türk Lirası ödenen bir çalışan 1 yıl sonrasında kıdem tazminatı hesabında 2, 028,60 Türk Lirası biriktirmiş olacak.
2. SİSTEM
İşveren sendikalarınca 30 günlük brüt ücret yerine 21 gün öneriliyor. Ancak bu durumda her ay brüt maaşın yüzde 5, 84'ü hesaba aktarılmış olacak.
Söz konusu hesap aynı zamanda bazı fonlarda değerlendirilecek ve kayıpların önüne geçilecek.
3. SİSTEM
* Tazminat için 1 yıl bekleniyor.
* Sadece işten atılan alabiliyor.
* Firmalar kaynak ayırmıyor.
* Çalışan tazminatını bilmiyor.
* Kendi ayrılan tazminatı bırakıyor.
* Mahkemeler tazminat dosyası ile dolu.
YENİ SİSTEM BÖYLE OLACAK
* 1 gün bile çalışan tazminat alacak.
* Herkesin kıdem tazminatı garanti olacak.
* İşveren her ay bir ödeme yapacak.
* Her çalışan kendi hesabını görebilecek.
* İş değiştiren tazminat hesabını taşıyabilecek.
* İşveren-işçi arasında tazminat sorunu kalmayacak.
İhbar tazminatı nedir nasıl ödenir ?, İhbar tazminatı ne kadar Kıdem tazminatı hesaplama
İhbar tazminatı ile ilgili akla gelen tüm soruları Sosyal Güvenlik uzmanı Bünyamin Esen tarafından yanıtlandı. Peki, nedir bu can alıcı sorular?
– İhbar tazminatı nasıl ödenir?
-İhbar tazminatı ne kadardır ve kimler öder?
-İhbar tazminatı ile kıdem tazminatı arasındaki farklar nelerdir?
Öncelikle konumuza sıkça karıştırılan iki kavramı birbirinden ayırmakla başlayabiliriz. Kıdem ve İhbar tazminatı farkı nedir?
İhbar tazminatı ve kıdem tazminatı birbirinden farklı iki iş hukuku düzenlemesi olup Kıdem 1475 sayılı, ihbar tazminatı ise 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca getirilmiş bir haktır. Kıdem tazminatı sadece işçiye ödenir ancak ihbar tazminatı hem işçi hem işverene ödenebilir.
İhbar Tazminatı Nedir?
Sözleşmeler konusunda asgari rakamlar;
a) İşi altı aydan az sürmüş olan çalışan için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta (14 gün) sonra,
b) İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan çalışan için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta (28 gün) sonra,
c) İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan çalışan için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta (42 gün) sonra,
d) İşi üç yıldan fazla sürmüş çalışan için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta (56 gün) sonra feshedilmiş sayılır.
İhbar Tazminatı Ne Kadardır?
İhbar tazminatının tutarı da insanlar tarafından merak edilmektedir. Sözleşme koşullarına riayet göstermeyen taraf, bildirim sürecine ilişkin bir tazminat ödemek durumundadır. Bu tazminat brüt ücrete işçiye sağlanmış diğer haklar da eklenerek hesaplanır.
Deneme sürecinde ihbar tazminatı işlemeyeceği gibi, taraflar sözleşmeye uymaksızın işi feshedebilir.
Hem Çalışan Hem de İşveren Ödeyebilir
Genelde bilinen durumun aksine sadece işverenler değil gerekli hallerde işçiler de ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir. evlendiği için işten ayrılacağını bildiren kişi bunu 8 hafta öncesinden bildirmelidir. Eğer bildirmezse işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır.
Kötü Niyet Tazminatı Nedir?
İhbar tazminatına yapılacak olan kötü niyet ve suiistimali önlemek adına “Kötü Niyet Tazminatı” adı altında bir tazminat türü düzenlenmiştir.Böyle bir durumda işçiye bildirilen sürenin 3 katı kadar ayrıca tazminat ödenerek işçinin hakları savunulmuş olur.
Kıdem tazminatı işten ayrılanlar ve ayrıcaklar için büyük önem taşıyor. Kıdem tazminatı tavan ücreti 2019’da kaç lira oldu sorusu merak ediliyor. Ufak bir hesapla 10 yıldır çalışan bir asgari ücretli işçinin kıdem tazminatı 2018’de 20.295 lira olurken bu rakam 2019’da 25.584 liraya çıkacak. Böylece çalışan 5 bin 289 lira daha fazla para alacak.
KIDEM TAZMİNATI HAKKI NASIL HESAPLANIR?
Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilecektir. Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatlerin (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) brüt tutarları dikkate alınmaktadır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.
Kıdem tazminatı nedir? Kıdem tazminatı hakkı nasıl hesaplanır?
KIDEM TAZMİNATI NEDİR?
İşçinin, çeşitli nedenlerden dolayı işinden ayrılırken, çalıştığı yıllar için işveren tarafından ödenen tazminattır. İşçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için, işveren tarafından işten çıkarılması gerekir. Ancak işçinin çıkarılırken, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranmamış olması gerekiyor. Yani, hırsızlık, huzuru bozacak davranışlar gibi işyeri kurallarına aykırı nedenlerden işten çıkarılırsanız, kıdem tazminatı alamazsınız. İş yasasına göre sağlık sorunu gibi haklı bir nedene dayanarak, işten ayrılma zorunluluğu oluşmuşsa tazminat alınır. Erkek çalışanların askerlik nedeni ile işten ayrılması da tazminatı doğurur. Kadın çalışanlar ise çalışırken evlenirse, evlendikten sonraki bir yıl içinde kendi isteği ile işten ayrılabilir ve tazminat alabilir. Emeklilik şartını yerine getirmiş çalışanlar da kıdem tazminatı alabilir.