2019 Ek ders ücretleri ne kadar oldu? 2019 Yeni öğretmen maaşları 7 Ocak

2019 Öğretmen maaşları Ocak ayı zamlı maaşlar 2019 zamlı ek ders ücretleri ne oldu ? Enflasyon oranlarının açıklanmasından sonra gözler maaşlar ne kadar olacak sorusu oldu. Peki ek derslere giren öğretmenlere zam nasıl dolu .Ek ders ücretlerinde 2019 zammı merak hususu oldu

2019 zamlı ek ders ücretleri ne oldu ? Enflasyon oranlarının açıklanmasından sonra gözler maaşlar ne kadar olacak sorusu oldu. Peki ek derslere giren öğretmenlere zam nasıl dolu .Ek ders ücretlerinde 2019 zammı merak hususu oldu.

Öğretmenlerin bakanlık ve okul müdürlükleri doğrultusundan tespit edilen haftalık ders uygulamalar ı dışında girdikleri derse ek ders deniyor ve öğretmenler girdiği her ek dersten ücret alıyor. Örgün eğitim kurumlarında (mesleki eğitim merkezleri dahil) ders sene ı zamanı ortamında eğitim ve öğretimin fiilen yapıldığı normal çalışma günleri amacıyla alakalı mevzuatına göre kendilerine nöbet vazifiyeti ve bu vazifiyeti de fiilen gerçekleştiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere, 2019 sene ında haftada 3 saati geçmemek üzere ek ders ücreti ödenecek.

Ek ders ücretleri öğretmenlerin geçimleri için çok büyük önem taşıyor. Ek ders ücreti kaç lira oldu sorusunu soran birçok öğretmen bu konuda detayları araştırıyor. 2019 öğretmen maaş zamlarıyla beraber ek ders ücretlerinde de değişiklikler meydana geldi. Peki öğretmenlerin ek ders ücretleri ne kadar oldu?

EK DERS ÜCRETİ NE KADAR OLDU? EK DERS 2019 ZAMMI

2019 yılında öğretmenlere ödenen net ek ders ücretleri de şöyle oldu:

Sözleşmeli öğretmen: 13.25 TL

Kadrolu öğretmen: 15.41 TL

Ücretli Öğretmenlerin ek ders ücretleri ile kadrolu öğretmenlerin ek ders ücretleri aynıdır.

 Ek ders, öğretmenlerin maaş karşılığı girdiği derslerin üzerinde derse girdiklerinde aldığı ücrete adı verilir . Öğretmenler maaşlarının karşılığı haftada 15 saat derse girmektedirler. Bu 15 saat girdikleri dersin ücretini maaş olarak alırlar. Bu 15 saatin üzerinde derse giren, sınıf öğretmenliği olan ve sosyal kulüp vazifiyeti olan öğretmenler ek ek ders ücreti alırlar.

EK DERS ÜCRETİ HESAPLAMA

Ek ders ücreti hesaplaması yaparken. Görev türü, ödenecek ek ders ücretinin 1 ders saati karşılığı miktarı, ücret yılı ayı, öğretmenin normal ücreti ve öğrenim durumu gibi bilgiler önem taşımaktadır. Öğretmenlerin ek ücretleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, ilgili mali yıl bütçe kanunu ve ilgili dönem toplu sözleşmesinde yer alan hükümler ile aylık katsayısı esas alınmak suretiyle hesaplanmaktadır.

GÜNDÜZ ÖĞRENİMİ: Ek ücret hesaplaması yapılırken saat başına alınması gereken ek ders ücreti 140 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı ile bulunur.

Eğitim ve öğretim kurumları ile okul, kurs ya da süregelen eğitim yapan kurumlarda ve aynısı kuruluşlarda, girdikleri ve/ ya da girmiş sayıldıkları ders saatleri karşılığında öğretmenlere ödenen ek ders ücretinin oranı 1 Temmuz 2018 tarihinden itibaren arttı. 

ÖRGÜN ÖĞRETİM VE TATİL GÜNLERİ: Yaz tatillerinde, haftalık tatillerde (cumartesi, pazar) ve örgün öğretim verilen kurumlarda (Saat 18:00’dan sonra) öğretim faaliyetleri için, 150 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpımı tutarında ek ders ücreti ödenir.

Enflasyon oranları ile birlikte memur maaşlarına zam gelmesiyle binlerce öğretmen, öğretmen maaşları ne kadar oldu? şeklinde sorulara cevap aramaya başladı. 2019 Öğretmen maaşları ve öğretmenlerin ek ders ücretleri hakkında detaylı bilgiler haberimizde..

ÖĞRENİM DURUMU: Yüksek lisans yapmış olanlara ek ders ücretleri %5 artırımlı, doktora yapmış olanlara ise %15 artırımlı ödenir.

KURUM FARKI: Öğretmenlerin aldığı ek ders ücreti öğretmenlik yaptıkları kurumlara göre de farklılık gösterir. İşte bu kurumlar ve fark ücretleri..

Özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticilere % 25 fazlasıyla ödenir.

Cezaevlerinde görevli öğretmenlere % 25 fazlasıyla ödenir.

Millî Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında ders görevi alan yönetici ve öğretmenlere saat ücreti % 100 fazlasıyla ödenir.

- Net için yapılan hesaplamada, vergi oranı yüzde 15 alınmıştır. Ancak öğretmenler, Temmuz gibi üst vergi dilimi olan %20'ye girmektedir. Ayrıca binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapıldı.

- Özel eğitimde bu ücretler yüzde 25 artırımlı ödenecek

- Hafta sonu takviye kurslarında bu ücretler iki katı olarak ödenmektedir.

- Öğretmen yüksek lisans yapmış ise bu ücret yüzde 5, doktora yapmış ise yüzde 15 artırımlı ödenmektedir.

Girdikleri ve/veya girmiş sayıldıkları ders saatleri karşılığında öğretmenlere ödenen ek ders ücretinin miktarı 1/1/2018 tarihinden itibaren artacak. Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmenlere ek ders görevi verilebilmektedir.

Bilindiği üzere Ek Ders Kararında; Hazırlık ve planlama görevi başlığında “MADDE 11- (1) Bu Kararın 10 uncu maddesinde sayılanlar hariç, müdür yetkili öğretmenler dâhil, her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli öğretmenlere Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda aylık ve ücret karşılığı fiilen okuttukları ek ders ders ücreti ödenir.”

Öğretmenlerin haftalık ders programı dışında ekstradan verdikleri dersler ek ders olarak öğretmenlere ek bütçe sağlamaktadır. Her ne kadar öğretmenlerin maaşlarına ek olarak girdiği ders saatine göre ödeme yapılsada ek ders alımı belirli bir saate kadar uyarlanmış ve sınırlıdır.

Öğretmenlerin zorunlu olarak haftalık girmesi gereken ders saatinin dışında kalan saatlere devletin ders başına ödediği ek ders ücretiöğretmenlerin ham maaşından harici olup farklı zamanlarda yatar. Öğretmenler için ek gelir kapısı olan ek dersler öğretmenler için aylık sınırlı kota olarak belirlenmiştir. Belirlenen saatlerin dışına çıkmayan öğretmenlerin bir ay içerisinde alacağı maksimum ders ücretide bununla birlikte sabitlenmiştir.

Ek ders kazanmanın farklı yollarıda vardır bunlardan bazılarını sıralarsak ; Okul içerisinde nöbet tutmak, MEB'in düzenlemiş olduğu merkezi sınavlarda görev alınırsa, takviye kurs açarak ders verilirse gibi seçeneklerle ek ders ücreti almak mümkün tabi bunlarında bir sınırı olduğunu unutmamak gerekiyor.