Adliyelerin mesai saatleri hakkında bilmek istediğiniz her şey haberimizde… Adliye sabah saat kaçta açılır akşam saat kaçta kapanır? Adliyeler 08:30 – 12:00 / 13:00 – 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. İşte, Adliye çalışma saatleri 2019… Adliye, içinde mahkemelerin, savcılıkların, icra dairelerinin bulunduğu hukuk ve adalet işlerine bakmakla görevli devlet örgütüdür. Adliyeler genellikle kaymakamlıkların yanında hizmet verirler. Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı'na bağlıdırlar.
ADLİYE ÇALIŞMA SAATLERİ 2019
Adliyeler hafta içi 08:30 – 12:00 / 13:00 – 17:00 saatleri arasında mesai yapmaktadırlar. Adliyelerin çalışma saatleri resmi tatil günlerinde değişiklik gösterebilir. Adliyeler hafta sonları yani Cumartesi ve Pazar günleri kapalıdır.
Adliyeler ayrıca Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı gibi dini bayramlar ve bunun yanında 1 Ocak, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 23 Nisan, 15 Temmuz, 30 Ağustos ve 29 Ekim gibi resmi tatil günlerinde de hizmet vermemektedir.
Adalet Bakanlığı Kızılay/ANKARA’da bulunmaktadır.
Adalet Bakanlığı telefon numarası: 90 (0312) 417 77 70
ADLİYE NEDİR GÖREVLERİ
1-Uyuşmazlıkların Çözüldüğü Kamu Binalarıdır
2-Mahkemelerin Bulunduğu Yerdir
3-Yakalama ve Kovuşturma tututklanma kararlarının verildiği yerdir
4-Beraat kararlarının verildiği yerdir
5-İfadelerin alındığı yerdir
6-İnsanlar hakkında adli sicilin tutulduğu yerdir
7-Duruşmaların yapıldığı yerdir
Adaleti sağlamakla görevli makamların tamamının bulunduğu devlet dairesi.Mahkemeler ve sacılıkların bulundukları binalar.
ADLİYE NEDİR?
Adaleti sağlamakla görevli makamların tamamı. Günümüz devlet teşkilatında, adli teşkilat içerisinde yer alan makamların kuruluşu ve diğerleri ile olan münasebetleri, vazife ve selahiyetleri çeşitli kanunlarla düzenlenmiştir.
Osmanlı Devleti adliye teşkilatının başında şeyhülislam bulunurdu. Şeyhülislamdan sonra gelen ikinci büyük makam, Kadıaskerliktir. Ordunun adaletle ilgili işlerine bakan bu makam diğer adli işlerde de üst yargı makamı ve şeyhülislamın yardımcısı idi. Birinci Murad zamanında kurulan bu makama ilk defa Bursa kadısı Çandarlı Kara Halil Paşa getirildi. 1480’den sonra kadıskerler, Anadolu ve Rumeli kadıaskerleri olmak üzere ikiye çıkarıldı. On yedinci yüzyıla kadar kadıaskerler veziriazamın teklifi üzerine tayin edilirdi. Daha sonra tayin yetkisi veziriazamın onayı olmak şartıyle şeyhülislama verildi.
Adalet teşkilatının üçüncü basamağında kadı bulunurdu. Kadılık, İslam hukukunun uygulanmasıyla görevli makamdı. Kadıya, dini hükümlere göre hükmetmesinden dolayı, "hakimü’ş-şer", denirdi. Başlangıçta İznik ve Bursa’da olmak üzere iki kadılık vardı. Daha sonra, ele geçirilen yerlerde yeni kadılıklar kuruldu. Kadı, şer'i mahkemelerin başı idi. Kadılar arasında yukarıdan aşağıya doğru inen dereceleme vardı. Bunlar başlıca iki sınıfa ayrılırdı. Birincisine kaza kadıları, ikincisine sancak ve eyalet kadıları denirdi.
Şer’i mahkemelerde kaza kadısı adına değişik görevlerde bulunan kimselere “naib” denirdi.