200 bin TNT patlamasına eşdeğer deprem korkuttu

Manisa'da 4.8 büyüklüğündeki deprem, bölgede yoğun şekilde hissedildi. Uzmanlar, zemine dikkat çekerek, “Yaklaşık 200 bin ton TNT patlamasına eşdeğer bir güç meydana geldi” dedi.

BÜLENT ŞANLIKAN

Manisa'nın Soma ilçesi önceki gece saat 01.36'da yerin 10 km derinliğinde 4.8 büyüklüğünde yaşanan deprem paniğe yol açtı. Deprem Bursa, Çanakkale, İzmir ve Balıkesir'den de hissedildi. Uzmanlar, herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığı depremin bölgede büyük bir sarsıntıya yol açmasını AKŞAM'a değerlendirdi. Bilim Akademisi Üyesi Jeolog, Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Orta büyüklükte bir deprem diyebiliriz. Hissedilmesi son derece doğal. Çünkü yaklaşık 200 bin ton TNT patlamasına eşdeğer bir güç meydana geldi. Bu da 6.0 büyüklüğündeki yaklaşık 6 bin ton ya da 9.0 büyüklüğündeki 100 milyon ton TNT patlamasına eşdeğer. O bölgede büyük bir deprem beklentimiz yok. Olağan kendi sistemi içinde oluşmuş bir depremdir diyebiliriz" dedi.

ZEMİN YUMUŞAK

Emekli Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş ise "Manisa alüvyon tabanlı bir bölge. Kendi içinde bir deprem sistematiği söz konu. Zeminin yumuşak olması ve kayaçların yönünün deprem dalgalarını etkilemesi nedeniyle hissetme daha fazla olmuştur. Ayrıca kırılan fayın yönü de önemlidir. Bu gibi etkenler rol oynamıştır" diye konuştu.

İKİ FAYA DİKKAT

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Deprem doğu-batı veya kuzey-güney uzanımlı bir fayın kırılmasından kaynaklanmış. Bölgede bu özelliklere uyan iki fay bulunuyor. Biri doğu-batı uzanımlı Soma fayı. Diğeri ise Soma ilçesinin yaklaşık 10 kilometre kuzeyindeki kuzey-güney uzanımlı olan, MTA haritasında çizili ama diri fay sınıfında değerlendirilmeyen bir fay. Soma ilçesinin 10 kilometre kuzeyindeki fay, bu depremin sismik kaynağı olabilir" ifadelerini kullandı.