2 bin yıldır kırılmadı... İzmir'e Tuzla Fayı uyarısı!

İzmir'de fay hatlarını inceleyen Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 2 bin yıldır kırılmayan Tuzla Fayı'nda stres birikimi olduğunu ve yakın zamanda kırılabileceğini söyledi.

İzmir'de 30 Ekim 2020'deki Seferihisar merkez üslü 6,6'lık depreminin ardından bölgede artçı depremler devam ediyor.

STRES BİRİKİMİ OLUYOR

Bilim insanları da bölgedeki fayları yakın takibe aldı. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bölgedeki faylarda stres birikiminin gerçekleşmeye başladığını söyledi. İzmir'de 17 diri fay tespit edildiğini belirten Sözbilir, "Tuzla fayının yaklaşık 2 bin yıldır kırılmadığı ortaya çıktı. Bu fayın deprem tekrarlama aralığı da 2 bin yıl civarında. Bu fayın yakın gelecekte kırılma olasılığı var. Birkaç gün önce bir sürü deprem oldu Buca'da. Bu depremlerin hepsi bu fayla ilişkili, bu fayın kuzeydoğu ucunda gerçekleşiyor. Fay bir şekilde sistemi zorlamaya başlamış durumda. Bu, yarın deprem olacak anlamına gelmiyor ama gelecekte bu fayın kırılacağı şu anki bilimsel veriler ışığında biliniyor" dedi.

ERKEN UYARI SİSTEMİ GELİYOR

İzmir özelinde 3 sene önce başlattıkları deprem erken uyarı sisteminde de test aşamasına geldiklerini söyleyen Sözbilir, 1 ay içinde 12 istasyon kuracaklarını, amaçlarının metro, doğalgaz hattı ve büyük ölçekli yapıların deprem öncesi elektriğini kesmek olduğunu ifade etti. Sözbilir, İzmir'de özellikle 2000 yılı öncesi yapılan binaların riskli olduğunu, kentsel dönüşüm çalışmalarının ise yavaş ilerlediğini dile getirdi. w AA