19 yılda 1 milyon konut

Başkan Erdoğan, TOKİ'nin ürettiği 1 milyonuncu konutu sahibiyle buluşturdu, “200 milyar liralık yatırımla her kesimden insanımızı ev sahibi yaptık” dedi.

Sosyal devlet anlayışıyla evi olmayan dar gelirli vatandaşları az peşinat, düşük taksit ve uzun vadelerle ev sahibi yapan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 1 milyonuncu konutu yeni sahibiyle buluşturdu. Vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşen törende 1 milyonuncu konutun anahtarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan teslim etti.

YÖNETİCİLER SUÇLU

Sincan Saraycık TOKİ Konutları'nda yapılan tören sırasında ayrıca Türkiye'nin 7 ayrı bölgesinde tamamlanan projelerin resmi açılışı da yapıldı. Her bölgeden 3 aileye anahtarı teslim edildi.

Törende konuşan Erdoğan "Bugüne kadar TOKİ vasıtasıyla 1 milyon 100 bin konut ve işyeri ile stadyum, hastane, okul, yurt, spor salonu gibi 24 binin üzerinde tesisi ülkemize kazandırdık. 5 milyon vatandaşımızı sıcak bir yuvaya, çalışacakları, eğitim görecekleri, ibadet edecekleri, spor yapacakları eserlere kavuşturduk" dedi. Köyden kente göçün yoğunlaştığı 1950'den sonra şehirlerin gecekondulaşmaya başladığını belirten Erdoğan vatandaşlara "Ama şimdi Sincan'da başka bir yapılaşma var. Nasıl memnun musunuz" diye sordu. Büyük alkış alan Erdoğan "Ankara'nın yüzde 60'ı gecekonduda yaşıyordu. Ama bunun suçlusu vatandaş değil. Suçlu gelişmeleri öngörerek düzenleme yapmayan, vatandaşa öncülek etmeyen devrin yöneticileridir" dedi.

Erdoğan "Son 19 yıl konut sorununu çözmede kritik öneme sahiptir. Bunun arkasında azimli çalışma ve milletimizle kurduğumuz güçlü gönül bağı var. İstismarı durdurduk. Altyapısız ve ulaşımsız şehircilik olmaz dedik" diye konuştu.

Erdoğan daha sonra 7 ayrı bölgeye bağlandı. Canlı bağlantıda projelerdeki konutlarını teslimini yaptı.

44 İLDE TARİHİ MERKEZLER YENİLENİYOR

Erdoğan "44 ildeki 74 tarihi merkezleri yeniliyoruz. 70 bin afet konutu yaptık. 1 ay önce 76 millet bahçesini tamamladık. Halen 264 millet bahçesi ile ilgili çalışmalar sürüyor. 2023 yılına kadar 81 ilimizde 341 millet bahçemizi tamamlayacağız. Biz eserlerimizle konuşuyoruz. Bu hizmetlerin devamı için 2023 seçimleri kritik öneme sahiptir" dedi.

200 MiLYARLIK YATIRIM YAPTIK

Cumhurbaşkanı Erdoğan "TOKİ vasıtasıyla dünyada kimsenin başaramadığını biz gerçekleştirdik. Yaklaşık 200 milyar liralık yatırımla her kesimden insanımızı ev sahibi yaptık" dedi. Erdoğan kentsel dönüşüm amacıyla 61 ilde yürütülen 122 projede 258 bin konut için yatırım maliyetinin ise 30 milyar lira olduğun belirttti. Erdoğan her yıl 100 bin sosyal konut kampanyası konusunda ise "Şu ana kadar 12 bin sosyal konutun yapımını tamamladık. Halen 76 bin sosyal konutun inşasına devam ediyoruz" dedi.