17 Ağustos'tan bu yana afet bölgelerinde görev alıyorlar

17 Ağustos depreminde bir grup gönüllü sağlık çalışanının faaliyetleriyle temelleri atılan Yeryüzü Doktorları, geçmişten bugüne edindiği tecrübeyi Kahramanmaraş depreminin izlerini silmek için kullanmaya devam ediyor.

17 Ağustos 1999'da 7,4 büyüklüğünde meydana gelen Marmara Depremi'nin üzerinden 24 yıl geçti.

Deprem sahasında yardım faaliyetlerine başlayan bir grup gönüllü sağlık çalışanının kurduğu Yeryüzü Doktorları, bu depremde ve kriz acil durumunda edindiği tecrübesini ihtiyaç sahipleri için kullanmaya devam ediyor.

Alanında uzmanlaşmış gönüllülerden oluşan sivil toplum kuruluşu, hızlı müdahalesi, nitelikli bilgisi ve gelişmiş ekipmanıyla en son yaşanan Kahramanmaraş depreminde 190 bini aşkın insanın hayatına dokundu.

DEPREMDEN ETKİLENEN ŞEHİRLERDE EŞ ZAMANLI SAĞLIK HİZMETİ

Depremin ilk anından itibaren çalışmalarını sürdüren dernek, çadırda başladığı birinci basamak sağlık ve psikososyal destek hizmetlerini depremzedelerin yaşadığı konteyner kentlere taşıdı.

Depremin akut dönemi boyunca gönüllülerle yürüttüğü birinci basamak sağlık hizmeti ve psikososyal destek çalışmalarını bölgede kalıcı hale getirdi. Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya'daki konteyner kentlerde eş zamanlı olarak sağlık hizmetlerini sürdüren Yeryüzü Doktorları, aynı zamanda mobil ekipleriyle kırsal kesimdeki depremzedelere de sağlık olmak için var gücüyle çalışıyor.

Marmara Depremi'nin yıl dönümüne ilişkin açıklamada bulunan Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yahyahan Güney, "24 yıl önce yaşanan Marmara Depremi'nin yıkıcı etkisi bizlere insani yardım ve ilkyardımın akut dönemde hayati öneme sahip olduğunu göstermişti. Marmara Depremi'nde gönüllülerimizle edindiğimiz tecrübe bugün Yeryüzü Doktorları olarak Kahramanmaraş Depremi'nde on binlerce insanın yanında olmamıza vesile oldu. Bizler yeryüzüne iyilik, sağlık olmak için yola çıktığımız günden beri tüm kriz acil durumlarında hızlı bir şekilde koordine olmaya ve bölgelerdeki sağlık ihtiyacına cevap verebilmek için çalışmaya devam ediyoruz. Kahramanmaraş depreminin yaralarını sarmak için de gönüllü doktor, hemşire, eczacı ve psikologlarımızla bölgede hizmetlerimizi sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.