SONER KAN - ADANA
Türkiye’de 2016 yılında 150 bin ton ‘e-atık’ olarak da bilinen; kullanım ömrünü tamamlamış elektrikli ve elektronik atık toplanması hedefleniyor. TÜBİTAK Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Temsilcisi Volkan Pelitli, söz konusu atıkların da Türkiye genelindeki 4 bin 381 atık işleme merkezinde toplanacağı belirtti.
Adana Büyükşehir Belediyesi’nce bu yıl ikincisi organize edilen; ‘Uluslararası Özel Atık Zirvesi’nde elektrikli ve elektronik atıkların durumu masaya yatırıldı. HiltonSA Adana Oteli’nde düzenlenen zirveye Türkiye genelinde alanında uzman yaklaşık 500 davetli katıldı. Etkinlikte lise öğrencilerinin 4 aylık bir çalışmayla atıklardan yaptığı sanat eserlerinin de sergilendiği etkinliği; Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de takip etti.
‘Elektrikli ve Elektronik Atıklar’ konu başlığının ele alındığı ve Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüceer’in moderatörlüğünü yaptığı oturumda konuşan Türkiye genelinde TÜBİTAK Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Temsilcisi Volkan Pelitli, Türkiye’deki ‘e-atık’ sorununa dikkat çekti. Pelitli, Türkiye’de 4 bin 381 adet atık işleme merkezi bulunduğuna dikkat çekerek, 2016 yılında ülke genelinde 150 bin ton e-atık toplanmasının hedeflendiğini söyledi.
ÖLÜMCÜL ETKİLERİ VAR
Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği Temsilcisi Selen Tanner ise, televizyon, monitör ve telekomünikasyon cihazlarının üretiminde 60 ayrı malzeme kullanıldığını hatırlattı. ‘e-atık’ların çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine işaret eden Taner, söz konusu cihazlarda yer alan civa, kadmiyum, kurşun, boryum ve fosforun insanlar başta olmak üzere tüm canlılar üzerinde ölümcül etkileri olduğunu vurguladı.
‘E-ATIK YÖNETİMİ’ ŞART
HP Bilgisayar Çevre Yöneticisi Hande Baloğlu, yazıcı kartuşu ve donanım atıklarının toplanması noktasında hayata geçirdikleri; ‘Gezegen Ortaklığı Programı’nı anlattı. Hande Baloğlu, ‘e-atık yönetimi’nde her ülkenin kendi gerçeklerine göre mevzuat ve uygulama düzenlemesinin yarar getireceğini, çözüm planlamalarının adil ve rekabetçi zeminde yapılması çağrısında bulundu.
41.8 MİLYON TONLUK E-ATIK
Akademi Çevre Sorumlusu Ezgi Şahin de, ‘e-atık’ların geri dönüşümünün ekonomik getirisi hakkında yorumlarda bulundu. 2014 yılı verilerine dikkat çeken Şahin, dünyada 41.8 milyon ton, Türkiye’de 501 bin ton e-atık toplandığı bilgisini verdi. Şahin, doğru geri dönüşümle bu atıkların yüzde 40’ının çelik, yüzde 20’sinin plastik, yüzde 13’ünün bakır, yüzde 12’sinin pil ve yüzde 7’sinin alüminyum olarak ekonomiye kazandırıldığını da sözlerine ekledi.