15 yaşa aşı geldi

Sağlık Bakanlığı, beklendiği gibi yeni eğitim-öğretim yılının başlamasından hemen önce aşılanma yaşını 15'e düşürdü.

Sağlık Bakanlığınca, salgınla mücadelenin etkili şekilde sürdürülebilmesi için Kovid-19 aşısının doz sayısı ve uygulama yaşıyla ilgili yeni kararlar alındı. Bu kapsamda 15 yaş üstündekiler ile kronik hastalığı bulunan 12 yaş üstündekilere Kovid-19 aşı hakkı tanımlandı. Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde aşı hakkını ilk kullanan gençlerden biri olan 16 yaşındaki Emirhan Kırık, "Aşı olacağım günü bir süredir bekliyordum. Bu yıl okullar da açılacak, aşılanmak önemli" dedi. Kronik rahatsızlığı bulunan 13 yaşındaki Aslı Yıldız da aşı olunca kendisini daha güvende hissettiğini dile getirdi: "Okullar açılmadan aşı olduğum için mutluyum."

VİRÜSÜ YENENE 1 AY SONRA AŞI

Bakanlığın aldığı yeni karara göre sağlık çalışanları ve öncelikli gruptakilere de dördüncü doz aşı hakkı verildi. PCR testi pozitif çıkan kişiler ise daha önce hastalığı atlatmalarından 3 ay sonra aşı olabiliyordu. Yeni kararla bu süre 1 aya indirildi.

KİMLER 4. DOZ YAPTIRABİLECEK?

Van'da aşılama oranını artırmak için seferber olan doktorlar Fatma Arslan ve Nejdet Bakır, ilginç bir yönteme başvurdu. 2 doktor, sağlık ekipleriyle birlikte Mustafa Erbay (24) ve Dilan Bayer (24) çiftinin Edremit'in Şabaniye Mahallesi'ndeki düğününe gidip aşı standı kurdu. Dr. Bakır ve damadın amcası Müslüm Erbay, düğünde Kürtçe ve Türkçe anonslar yaparak, davetlileri aşı olmaya çağırdı. Aralarında damadın da bulunduğu davetliler, anonsların ardından aşı yaptırdı.

AŞI KARŞITLARINDAN ÖNCE KARARSIZLARI İKNA ETMELİYİZ

Toplumun virüse karşı sürü bağışıklığı geliştirebilmesi için aşılanma oranının yüzde 85'e ulaşması gerektiğine dikkat çeken psikiyatri uzmanı Doç. Dr. Ersin Uygun, Türkiye'deki aşı karşıtıyla kararsızların oranının yüzde 35 seviyesinde olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi: "Önce kararsızları aşıya ikna etmeliyiz. Çünkü aşı olmama nedeni, aşının zarar vereceği inancı değil; aşının ne yapacağını bilmediği için ortaya çıkan belirsizliğin yarattığı kaygı"