15 Temmuz'dan sonra ilk kez ABD'li bir siyasi Ankara'da

Kalkışma sonrası ikircikli tutumuyla 'sürecin olağan şüphelisi' konumunda olan ABD'den kritik ziyaret... Başkan Yardımcısı Joe Biden'a 'Türkiye üzerinde oyun oynamayın' mesajı verilecek. 

MAHMUT GÜRER

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden bugün Ankara’ya geliyor. Suriye konusundaki çatışan politikaların bir süredir gerdiği Türkiye-ABD ilişkileri 15 Temmuz sonrası Washington’ın takındığı tavır nedeniyle daha da gerildi. Türkiye’nin Rusya ile bölgede yeni denklem kurma arayışının ardından Türkiye’ye gelme kararı alan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, özellikle Suriye ekseninde Türkiye ile yeniden uzlaşma arayacak ancak PYD konusunda taviz vermezse Biden, Ankara’dan eli boş dönebilir. 

PARLAMENTOYU GEZECEK 

ABD Başkan Yardımcısı Biden'in Ankara ziyareti, FETÖ'nün 15 Temmuz tarihli ihanet kalkışmasının ardından, Washington’dan Türkiye'ye yapılan siyasi düzeyde ilk temas da olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Beştepe Külliyesi’nde kabul edilecek olan Biden, Başbakan Binali Yıldırım ile de Çankaya Köşkü’nde görüşecek. Biden’in ayrıca TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ı da ziyaret ederek, 15 Temmuz’da darbecilerin hedefi olan Parlamento’nun aldığı hasarı da yerinde görmesi bekleniyor. 

MÜTTEFiK GİBİ OLUN!

PKK terör örgütünün Suriye kolu PYD'ye, ABD ve AB ülkelerinin verdiği destekten duyulan rahatsızlığın dile getirileceği görüşmede, Washington'ın, "Menbiç'in DAEŞ'ten temizlenmesinin ardından kentin kontrolünün Suriyeli muhaliflere bırakılması ve PYD güçlerinin geri çekilmesi" yönünde verdiği taahhüt hatırlatılacak ve bu sözün halen yerine getirilmediğine dikkat çekilecek. Biden'in Ankara temaslarında, ABD'nin "model ortaklık" ve "müttefiklik" ilişkilerin gereklerini yerine getirmesi konusundaki beklentiler yeniden hatırlatılacak. 

Kınama neden gecikti? 

Biden’a, darbe girişimi sonrası ABD'nin takındığı ikircikli yaklaşımın, müttefiklik ilişkisine yakışmadığı anlatılacak. Başta Pentagon olmak üzere bazı yetkililerden gelen manidar açıklamalardan duyulan rahatsızlığın üst perdeden iletileceği temaslarda, "kınama" mesajının neden geciktiği de sorulacak. 

İade olmazsa kırılma yaşanır

Görüşmelere yön verecek en ikinci husus, Gülen'in "Türkiye'ye iade edilmesi" talebinin yinelenmesi olacak. İki ülke arasındaki anlaşma kapsamında ABD'ye çok sayıda suçlunun iade edildiğine dikkat 

çekecek olan Ankara, Gülen'in, hem ikili anlaşma, hem de müttefiklik ilişkisi çerçevesinde iadesini isteyecek. Bu talebin sonuçsuz kalması halinde, Ankara-Washington ilişkilerinde kırılma yaşanabileceği hatırlatılacak.

Gelmeden önce Antep mesajı 

Ziyaret öncesi Twitter’dan açıklama yapan Joe Biden, “Bir çocuğun kullanılarak bir düğüne yapılan barbarca saldırı 29’u çocuk 50’den fazla insanı öldürdü. 66 kişi de yaralandı. MüttefikimizTürkiye ile yan yana duruyoruz. Bu hafta Ankara’yı ziyaret ederek bu trajik saldırının ve darbe girişiminin ardından Amerika’nın Türk halkıyla dayanışmasının altını çizeceğim” dedi.