15 Temmuz darbe girişimi... Türk halkı bugün olsa 'Yine geçit vermeyiz' diyor

Areda Survey sordu, halkın yüzde 73.4'ü “Tekrar darbe girişimi olursa sokağa çıkarım” dedi.

AA

Areda Survey araştırma şirketinin Türkiye genelinde bin 204 kişinin katılımıyla darbe girişiminin sekizinci yılında özel bir araştırmaya imza attı. Araştırmada, Başkan Erdoğan'ın darbe gecesinde gerçekleştirdiği süreci halkın yüzde 81,8'i başarılı, yüzde 18,2'si ise başarısız buldu. Yüzde 73,4'ü "Tekrar darbe olsa yine sokağa çıkarım" derken, FETÖ ile yürütülen mücadeleyi yeterli bulanların oranı yüzde 58,8 oldu. FETÖ'nün Türkiye'de hala bir tehdit olduğunu düşünenlerin oranı ise 67,2 olarak açıklandı.

KARANLIK GECEYİ AYDINLIĞA ÇEVİRDİK

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü'nünün "Milletin Zaferi" temasıyla anılacağını açıkladı. Altun, "15 Temmuz 2016'da milletimiz karanlık bir geceyi aydınlığa çevirdi, birliğimizi koruma konusundaki sarsılmaz irademizi gösterdi. 15 Temmuz, bir direniş değil, aynı zamanda yeniden doğuşun hikayesidir" dedi.

DARBENİN İZLERİ 8 YILDIR BU OTELDE!

15 TEMMUZ GECESİNDEKİ GİBİ DURUYOR

Başkan Erdoğan'ın Muğla Marmaris'te konakladığı otele gelen FETÖ'nün suikast timinin 15 Temmuz 2016'da geride bıraktığı izler, üzerinden geçen 8 yılda olduğu gibi korunuyor.

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te konakladığı otele, ayrılmasının ardından darbecilerin suikast timi tarafından saldırı düzenlenmiş, saldırıda koruma polisi Mehmet Çetin ve Marmaris Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru Nedip Cengiz Eker şehit olmuştu. Saldırının izlerini barındıran ve o gecenin ardından bir daha konaklamaya açılmayan 2 aile odası bölümleri, Anadolu Ajansı (AA) tarafından görüntülendi.

TOZU DAHİ ALINMIYOR

Oteldeki tahribatın izleri, otel yönetiminin aldığı karar gereği tozuna dahi dokunulmadan, temizlik ve onarım yapılmadan duruyor. Otel yönetimi, 15 Temmuz'un hafızalardan silinmemesi için hain saldırının izlerini barındıran odaları koruma altına aldı.

HER TARAF KURŞUN İZİ

Kullanıma açılmayan odalar, üzerinden 8 yıl geçse de darbe girişimi gecesi yaşananları tüm açıklığıyla gözler önüne seriyor. Erdoğan'ın kaldığı oda, toplantı yaptığı ve o gece koruma polislerinin bulunduğu bina ile güvenlik güçlerinin kaldığı, demir korkuluklarla muhafaza altına alınan odalarda temizlik dahi yapılmıyor.

Saldırının en ağır yaşandığı odaların birindeki kırık pencereler ise dış cephenin kartonpiyerle kaplanmasıyla kamufle edilmiş durumda. Kurşunlanmış kapı kilitleri, kapılar, kırık aynalar, parçalanmış eşyalar, kurşun deliklerinin yer aldığı duvarlar ve mobilyalar da darbecilerin hain saldırısının boyutlarını ortaya koyuyor. Suikast timinin saldırısı sırasında çatışmanın yaşandığı otel odasında darbecilere karşı koyan bir koruma polisine ait kelepçe, kan izleri bulunan yatağın üzerinde dururken, bir kanepenin üzerinde 18 kurşun izi dikkatleri çekiyor.

Oteldeki kapılar, duvarlar, aynalar ve pencereler, hainlerin kurşunlarının izleriyle dolu.

Erdoğan'ın toplantı masası o günkü haliyle muhafaza ediliyor.

EVLADIMIN ACISI 8 YILDIR DİNMEDİ

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki 'Hendek olayları'nda yaralanan, Gölbaşı'nda FETÖ'nün darbe girişiminde şehit olan polis Niyazi'nin annesi Saadet Ergüven'in acısı dinmiyor. Oğlunun Kahramanmaraş'taki mezarını her gün ziyaret eden anne Ergüven, "Şeytan FETÖ bombayı atmış. Acısı hala dinmedi ancak yanına varırsam biter" dedi.

FOTOĞRAFLARLA TESELLİ BULUYORLAR

Ankara Gölbaşı'nda şehit olan 27 yaşındaki polis Sevda Güngör'ün babası Mehmet ve annesi Nural Güngör, evlatlarının kaybının acısını ilk günkü gibi hissediyor. Evlerinin bir odasını kızlarının fotoğrafları, diploma ve sertifikalarına ayıran Güngör ailesi, günlerinin büyük bölümünü burada geçiriyor. Baba Mehmet Güngör, hain girişimi unutamadıklarını belirterek, "15 Temmuz gününü düşünmek istemiyorum. O gün bize kara bulut. Evlerimizde yaptığımız köşede fotoğrafları, sertifikaları var" dedi.

KARDEŞİMİ KAYBETTİM AMA BİR VATAN KAZANDIK

Darbe girişimine karşı direnirken kardeşi Özcan Özsoy'u şehit veren, kendisi de gazi olan Tekin Özsoy, aradan geçen 8 yıla rağmen yaşadıklarını unutamıyor. Kardeşiyle birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gittiklerini kaydeden Tekin Özsoy, "Kafasından vuruldu kardeşim. 118 gün sonra şehadete erdi. 15 Temmuz'un son şehidi oldu. Ben bir kardeş kaybettim belki ama bir vatan kazandık" dedi.

8 KURŞUNA RAĞMEN KIŞLAYI TESLİM ETMEDİ

Darbe girişimi sırasında vücuduna isabet eden 8 kurşuna rağmen İstanbul'da kışlasını darbecilere teslim etmeyen Samsun Garnizon Komutanı Gazi Tümgeneral Davut Ala, yaşadıklarını anlattı: "Silah tutukluk yapıyor sandım. Baktım, tetiği tutan parmak yok. Arkadaşımı aradım; çocuklarımı önce Allah'a, sonra sana emanet' dedim. O günkü başkomutan Erdoğan, ordu milletti."

MİLLETİN ZAFERİ TÜM YURTTA KUTLANACAK

15 Temmuz için "Milletin Zaferi" temasıyla yurt içi ve yurt dışında geniş çaplı anma etkinlikleri düzenlenecek. Başkan Erdoğan, İstanbul'da Edirnekapı Şehitliği'ni ziyaret edecek, ardından TBMM'de düzenlenecek törene katılacak. Erdoğan, akşam saatlerinde ise Ankara'da 15 Temmuz Kızılay Meydanı'nda düzenlenecek programda millete seslenecek.