15 Temmuz bir destan, tıpkı kurtuluş savaşı gibi

15 Temmuz’un sıcak atmosferinde Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan tarafından yaptırılan araştırmaların verileri ve analizleri “Taksim Meydanı Demokrasi Nöbetleri Alan Araştırması” ve “Anı Defterleri Değerler Araştırması” isimleriyle, 2 cilt kitap olarak yayınlandı.

15 Temmuz 2016’da gerçekleşen FETÖ işgalci Darbe Girişimi’nin hemen ardından gerçekleştirilen Taksim Meydanı Demokrasi Nöbeti geride iki önemli eser bıraktı. 15 Temmuz’un sıcak atmosferinde Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan tarafından yaptırılan araştırmaların veri ve analizleri “Taksim Meydanı Demokrasi Nöbetleri Alan Araştırması” ve “Anı Defterleri Değerler Araştırması” isimleriyle, 2 cilt kitap olarak yayınlandı.Darbe İşgal Girişimi’nin gelecek nesillere aktarılmasında önemli kaynaklar arasında yer alacak olan eserler, Taksim CVK Park Otel’de düzenlenen özel programla kamuoyuna tanıtıldı. Programa; Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge’nin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

POPÜLİST DÜŞÜNCEYE KAPILMADAN TAM 1 YIL UĞRAŞTIK

Programda konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Malum 15 Temmuz akşamında hepimiz bireysel duygularımızla o geceyi yaşadık. Hepimiz haince bir saldırı olduğunu, tek başına olmadığını, bu memleketin ne kadar düşmanı varsa hepsinin beraber olduğunu anlamakta zorlanmadık. Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla herkes işi net olarak anlamıştı. Güçlü bir lider, Recep Tayyip Erdoğan herkesi çağırıyorsa önemli bir şey vardır deyip hepimiz sokağa indik.  Aradan birkaç gün geçti demokrasi nöbetleri başladı. Dedik ki bugünleri yaşayan insanların duygularını satır satır yazalım. 12 bin kişi anı defterine yazı yazdı. Sahada 1000 kişiyle 43 soruluk anket yaptık. Sıradan bir anı çalışması yapmak istemedik ve popülist düşünceye kapılmadan bu iki eser için tam 1 yıl uğraştık. O sosyolojinin oluşturduğu kavramları tespit ederek kavramsallaştırdık. Sonra içini o söylemlerle dolduralım ki bu destan yaşasın diyerek bu iki eseri hazırladık. Bu destanı o gün hep birlikte millet olarak yazdık. Geçmişte destanlarımız var ama ordularımızın yaptığı destanlardı. Ama 15 Temmuz topyekûn bir destan, tıpkı Kurtuluş Savaşı gibi.” dedi.

BU TÜR ARAŞTIRMALARIN TEKRARLANMASI GEREKİYOR

Kitapların editörü Hukuk Sosyologu Murat Lehimler ise, “Bu proje çok önemliydi. Samimi olarak ifade etmek gerekirse böylesine bir araştırma 15 Temmuz nöbetlerinin gerçekleştirildiği alanlar içerisinde Taksim de yapılmalıydı. Çünkü Beyoğlu bilimin, sanatın ve kültürün asırlarca adresliğini yapmış bir merkez. O gece Taksim Meydanı’nda her türden insan vardı. Yabancı ülkelerin vatandaşları da vardı. Aslında sosyal bilimcilerin gidip Beyoğlu Belediye Başkanından randevu alıp ‘başkanım şöyle bir araştırma yapabilir miyiz?’ demesi gerekirken sağ olsun teklif başkanımızın kendisinden geldi ve araştırmaya başladık. Biz bu araştırma ile FETÖ darbe girişimini insanlarımızdan öğrenmek istedik. Burada millet tarafından yapılan sorgulamaların tamamı sanıyorum önümüzdeki dönemde Türkiye’de ve dünyada siyasetin ana tartışma konularından birisi olacak. Sorularla bu kavramsallaştırmayı yapmazsak bu dönüşümü anlamak mümkün olmayacak. Kavramsallaştırma için de bu tür araştırmaların tekrarlanması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

BİZİM 15 TEMMUZ’U UNUTMAK GİBİ BİR LÜKSÜMÜZ YOK

AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, “Belediye başkanımıza, akademik bir çalışma yaparak 15 Temmuz da yaşadıklarını kâğıda döken halkımızın davranışlarının neye tekabül ettiğini ifade ettiği için, yazılı basına yazılı metinler haline getirdiği için teşekkür ediyorum. O gün yaşananların şu şekilde metinlere dökülmesi ve bundan sonra yapılacaklar noktasında ders alınması gerekiyordu. Bizim 15 Temmuz gecesinde yapılanları unutmak ve tekrarlanmasına izin vermek gibi bir lüksümüz yok. 15 yaşında, 67 yaşındaki şehitlerimiz varken, 8 yaşındaki çocuklar içinde bulundukları arabaların tankların altında kaldığı için hastanede yatmak zorundayken bizim bunu unutmak gibi bir lüksümüz yok.”

BU DESTANIN GELECEK NESİLLERE AKTARILMASI ÇOK ÖNEMLİ

AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, “Bu toprakları bizlere vatan kılan başta 15 Temmuz şehitlerimiz olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Gazi kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum. Ahmet Misbah Demircan kardeşime, ekibine ve Murat hocamıza çok teşekkür ediyorum. Bir destan millet tarafından yazılır ama bunun kaleme alınması gerekiyor.”

AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, “Biz sadece dedelerimizin kahramanlıklarıyla yetinecek bir millet olmaktan çıkarak bir destan yazdık. Bu destanın kitaplar haline getirerek torunlarımıza, gelecek nesillerimize aktarılması çok önemli bir şey.”

ARAŞTIRMACILARA KAYNAKLIK YAPACAK İKİ ESER

Bilim, kültür, sanat ve edebiyata her devirde ev sahipliği yapan Beyoğlu’nda, 15 Temmuz’un daha iyi anlaşılabilmesi için ‘Saha Araştırması Yöntemiyle’ 2 önemli eser yayımlandı. Darbe İşgal Girişimi’nin adeta otopsisi niteliğindekiaraştırmalar neticesinde hazırlanan “Taksim Meydanı Demokrasi Nöbetleri Alan Araştırması” ve “Anı Defterleri Değerler Araştırması” kitapları, Taksim Meydanı’nda toplanan yüz binlerce Demokrasi Nöbeti katılımcısının düşünce ve kanaatleri ışığında, Darbe – İşgal Girişimiyle ilgili önemli verileri içeriyor. Hukuk Sosyologu Murat Lehimler editörlüğünde yayımlanan kitaplar aynı zamanda, 15 Temmuz’un objektif ve bilimsel açıdan ele alınmasında araştırma yapmak isteyenlere de kaynaklık yapacak nitelikte.

OLAY ANINDA YAPILAN TEK ARAŞTIRMA

15 Temmuz 2016 ‘da Taksim Meydanı Demokrasi Nöbetleri devam ederken Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan tarafından yaptırılan anketin analizlerinin bulunduğu“Taksim Meydanı Demokrasi Nöbetleri Alan Araştırması” kitabı,Demokrasi Nöbeti katılımcılarının FETÖ, 15 Temmuz ve Demokrasimiz ile ilgili görüşlerini ortaya koyuyor. Değerler araştırması niteliği taşıyan çalışma, 15 Temmuz’un objektif ve akademik yaklaşımla ele alınmasında önemli bir boşluğu dolduracak. Kitap, 15 Temmuz’un sıcak atmosferinde, Taksim Demokrasi nöbetleri sırasında 25 günde tamamlandı. 1100 denekle yüz yüze anket yöntemiyle yapılan çalışmada katılımcılara 22 soru yöneltildi. Anket ve analizler, 15 Temmuz’un hemen ardından gerçekleşen Demokrasi Nöbetleri sırasında yapılan tek araştırma niteliğinde olmasıyla da büyük önem taşıyor.

12 BİN DEMOKRASİ NÖBETÇİSİNİN GÖZÜNDEN 15 TEMMUZ

“Anı Defterleri Değerler Araştırması”kitabı ise,Taksim Demokrasi Nöbeti’ne katılan yaklaşık 12 bin vatandaşın yazılarının yer aldığı 27 cilt anı defterinin bir araya getirilmesiyle oluşturuldu. Türkiye’de ilk defa anı defterleri üzerinden sosyolojik değerler araştırması yapıldı. Doküman arşiv araştırması yöntemiyle yapılan araştırma, aralarında 15 Temmuz’a karşı direnen insanlarımızın da bulunduğu Demokrasi Nöbetleri katılımcılarının sosyolojik değer, kanaat ve eylemselliklerini ortaya koyan önemli veriler içeriyor.