15 gün sonra işbaşı

Deprem bölgesinde yaralar sarılırken, ekonomik hayatın normale dönmesi için de çalışmalar sürüyor. Gaziantep'in ardından bazı OSB'ler de bugün üretime geçiyor. Bazı illerde çarşılarda da hareketlilik başladı.

Akşam

Depremin vurduğu illerde yaralar sarılmaya başlanırken bir yandan da ekonomik hayatın normale dönmesi için çalışmalar yürütülüyor. İki haftadır kapalı olan Malatya'daki organize sanayi bölgelerindeki fabrikalar, bugün şalteri kaldırarak üretime başlayacak. Malatya'daki iki OSB'de 400'e yakın işlemede 40 bin kişi çalışıyordu. OSB'lereki birçok işletme çalışanlarını aileleriyle birlikte fabrikalarında misafir ediyor. Bu ilde bir yandan da 'işçi göçü' yaşanmaması için OSB yakınlarında konteyner kentlerin kurulumu devam ediyor.

İSDEMİR ÜRETİME BAŞLIYOR

Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta da üretime yeniden dönüş için çalışmalar sürüyor. Bu iki ildeki iki OSB'de 11 fabrika yıkılmıştı. Ayrıca Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nın (KMTSO) hizmet binası da kullanılamaz hale gelmişti. Binanın yıkımına başlanırken Kahramanmaraş TSO, bugünden itibaren Kahramanmaraş Ticaret Borsası'nda hizmet vermeye başlayacak. Üretime ara veren İskenderun Demir Çelik de kademeli ve kontrollü bir şekilde üretime yeniden başlamayı planlıyor. Elektrik Üretim AŞ tarafından işletilen Afşin-B santralinde de bugünden bugünden itibaren kısmen çalışma başlayacak. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde (GAOSB) yer alan fabrikalar ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerinin "çalışılabileceği" yönündeki raporunun ardından, 13 Şubat'ta yeniden üretime başlamıştı. Sanayi tesislerinde işe dönüş hazırlığı yapılarken bazı illerde de esnaf dükkânların açmaya başladı. Depremlerin ikincisinin merkez üssü Elbistan'da görevlendirilen Samsun Valisi Zülkif Dağlı "Ticarethanelerimizin bir an önce açılması için çalışmalar yapıyoruz. Sanayi sitemizdeki esnafımız çoğunluğu ya işyerini açtı ya da açılış çalışmalarını yapıyor. Zincir marketlerimizin pek çoğu açılma çalışmalarına başladı, bazıları açıldı. Esnafımız bir an önce hayatın normalleşmesini istiyor" dedi.

TAMİRCİLER YOĞUNLAŞTI

Dağlı, yapılan onarımlarla ilçe genelinin yüzde 98'ine elektrik ve doğalgaz, yüzde 90'ına ise su verildiğini bildirdi. Bu arada Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde sanayi esnafının hasarsız dükkanlarını günler sonra açmaya başlamasıyla sanayi sitesinde yoğunluk oluştu. Vatandaşlar deprem dolayısıyla kapanan dükkanların tekrar açılmasından sonra hasar gören aracını tamircilere getirmeye başladı.

ESNAF DÜKKAN AÇMAYA BAŞLADI

Osmaniye'de esnafın büyük bölümü, yıkıntıların yarattığı tedirginliğe karşın ekonomik faaliyetlerini sürdürmeye çalışıyor. Alibeyli Mahallesi Dr. Ahmet Alkan Caddesi Sıra Mağazalar bölgesinde ilgili kurumların onayıyla çalışmaya başlayan gıda işletmelerinin ardından konfeksiyon ve elektronik eşya dükkanları ile kafeteryalar da yeniden hizmet vermek için dün temizlik ve tadilat yaptı.Hazır giyim mağazası işletmecisi Vahap Gürbüz, çarşıda yavaş yavaş diğer işletme sahiplerinin de kepenklerini açtığını anlattı. Gürbüz, hayatın normale dönmesi için çalışıldığına dikkati çekerek, "Etrafımızda evini, iş yerini, çoluğunu çocuğunu, annesini babasını kaybedenler var. Bir şey diyemiyoruz. İş yerlerimizi açıyoruz, ufak tefek tadilat işlerimiz var, onları yapıp yarından (bugün) itibaren faaliyete başlayacağız" diye konuştu. Tatlıcı Erdoğan Güzel ise etrafında yıkıntılar bulunmasına rağmen işletmesini açık tuttuğunu belirterek, ticari hayatın eski canlılığına kavuşacağı günlerin özlemiyle çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi. Birkaç gün önce dükkanını açtığını aktaran Güzel, "Evimize giremiyoruz, sıkıntımız çok. Boş durmayıp, vakit geçirme amaçlı açtım. Hayatın artık normale dönmesi gerekiyor" dedi.