127 yıl sonra ilk kez Diyarbakır'a getirildi

Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki tarihi Zerzevan Kalesi'nde arkeolojik kazılar ile ortaya çıkarılan 110 adet eser ilk defa Diyarbakır Arkeoloji Müzesi'nde, Tematik Bina'daki 3 salonda sergilendi.

AKŞAM

ŞEYHMUS ÇAKAN

Zerzevan Kalesi'nde arkeolojik kazılar ile ortaya çıkarılan eserler ilk defa ziyarete açıldı. Eserler 3 bin yıl öncesinden Asur Dönemi'nden askeri yerleşimin 639 yılında İslam orduları tarafından fethine kadar olan geniş bir zaman dilimine yayılıyor.

Eserlerin içinde en dikkat çekeni özel tek vitrinde sergilenen, 1895 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne götürülen, Zerzevan Kalesi'ndeki kiliseye ait kutsal vaftiz kova. Bronzdan yapılan 1500 yıllık eser MS 6. yüzyıla ait, zengin bir bezemeye ayrıca ithaf yazıtına sahip olduğu belirlendi. 127 yıl sonra tekrar Diyarbakır'a getirilen vaftiz kovası eşi benzeri olmayan ünik bir eser solduğu, Hıristiyan dünyası için son derece önemli. 3 bin yıllık Asur Dönemi mühür ve 1700 yıllık Roma Dönemi takılar da sergide dikkati çeken önemli eserlerdendir.

Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Vali ve Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu, Ak Parti Milletvekilleri ile davetlilerin gezdiği müzede, kandil ve kandil kalıpları, sikkeler, ticarette kullanılan aletler, farklı dönemlerden mühürler, tıp aletleri, ok uçları, ağırşaklar, müzik aletleri, seramik kaplar, çatı kiremitleri, pithos kapakları, kemer tokaları, amuletler, özel anahtar ve geniş bir takı koleksiyonu bilgi panoları ile birlikte ilk defa sergilendi.

Zervevan Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Çoşkun, bir çarık karşığıında satılan ve dünyada eşi benzeri olmayan kovanın 127 yıl sonar ilk kez sergilendiğini söyledi