124 proje ve hedefleri konuşuldu! Depreme karşı bilimle mücadele

Deprem Araştırmaları Sanal Konferansı'na katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Bilim temelli bir yaklaşımla Türkiye'nin deprem gerçeğini çok boyutlu olarak ele almayı sürdüreceğiz. Önerileri yakından takip edeceğiz” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 7,6 ve 7,7'lik depremlerin ele alındığı sanal konferans düzenlendi. Konferansta bilim insanlarının Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı çerçevesinde desteklenen 124 proje ile elde edilen bulgular, ulaşılan hedefler ve öngörülen katkılar aktarıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın da videolu mesaj gönderdiği konferansa Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal çevrimiçi olarak katılım sağladı. Oktay, video mesajında şunları söyledi:

360 DERECELİK ANALİZ YAPILACAK

"Hedefimiz, bilim temelli bir yaklaşımla Türkiye'yi dünyanın afetlere karşı en hazırlıklı ve afetler sonrası en hızlı ve etkili tepki verebilen ülkesi haline getirmektir. Afet yönetimi ve deprem araştırmaları alanında entegre bir bakışa ihtiyacımız var. Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nde ortaya koyduğumuz gibi deprem çalışmalarında tek bir alanda ilerleme değil 360 derecelik bir analiz ve gelecek projeksiyonuyla ilerleyeceğiz." Oktay, deprem araştırmalarında yer alan herkesi disiplinler arası çalışmaları güçlendirmeye davet ederek, böylece şehirlerin doğasıyla, kültürüyle, toprak yapısıyla ve jeolojik özellikleriyle bir bütün olarak yükseleceğini ve dayanıklı şekilde kalkınacağını söyledi.

'HER TÜRLÜ KAYNAĞIMIZ VAR'

Bakan Varank, "Bu kötü tabloyu tersine çevirebilecek ortak akla da, insan kaynağına da, sermayeye de, yani her türlü kaynağa sahibiz. Bilimle elde ettiğimiz çıktılar, deprem riski altındaki ülkemizi güvenli hale getirmek için bize rehberlik edecek" dedi. Varank, sözlerine şöyle devam etti: "61 farklı kurumdan 124 projeyi desteklemeye başladık. Türkiye'nin dört bir yanından 577 bilim insanı jeofizikten lojistiğe kadar farklı alanlarda saha verisi topladı. 79 proje teklifini desteklemeye başladık. Bugün bu projeleri tüm yönleriyle ele alacağız."

ORTAK VERİ TABANI HAZIRLANIYOR

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, elde edilen tüm verilerin ortak bir veri tabanında toplanacağı bilgisini vererek, "Bu veri tabanı 35 bin görselden oluşuyor. 12 bin yerli harita buraya entegre edildi. O verilerin de bir tabanda ara yüzle buluşması lazım. Dolayısıyla bu da buna önemli bir vesile sağladı" diye konuştu.