12 yıl sonra merdivende karşıladı

Başkan Erdoğan, Mısır ziyaretinde Sisi tarafından uçağın kapısında karşılandı. İki lider ‘yeni sayfa açma' kararı aldı.

Başkan Erdoğan, Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Sisi tarafından resmi törenle karşılandı. Başkan Erdoğan, "Gazze halkının topraklarından sürgün ettirilmesi yok hükmündedir. Akan kanın durması için Mısır ile çalışmaya hazırız" dedi.

Ankara-Kahire hattında devam eden normalleşme sürecinde yeni bir aşamaya geçildi. 2013 yılından bu yana ilk kez Mısır'a giden Başkan Recep Tayyip Erdoğan, havalimanında Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından karşılandı. Kahire İttihadiye Sarayı'nda da resmi karşılama töreni düzenlenen Başkan Erdoğan, 12 yıl sonra önemli görüşmelere imza attı. Törenin ardından konuşan Başkan Erdoğan, "Mısır ile 1000 yılı aşan ortak tarih ve kültüre sahibiz. İlişkileri hak ettiği seviyeye çıkarma gayretindeyiz. Aynı irade Mısır tarafında da var. Konseyimizi Cumhurbaşkanları seviyesine taşıdık. Değerli kardeşimi ilk fırsatta Ankara'ya beklediğimi söyledim. Bu ziyaret ilişkilerimizde yeni dönüm noktası olacak."

15 MİLYAR $'A ÇIKACAK

"Ticaret ve ekonomi iş- birliği lokomotifimizi oluşturuyor. 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kaldık. Görüşmelerde ilave adımlar hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Savunma sanayi bir diğer alan. Mısır bu sektöre önemli yatırım yapıyor. Ortak projeler yapacağımıza inanıyorum. Yenilenebilir enerji imkanını da değerlendiriyoruz. Turizm, eğitim alanında mevcut bağları daha da kuvvetlendirmek için adımlar atacağız. Geçtiğimiz yıl 22 bin Mısırlı öğrenci kurslara kayıt yaptırdı, bu memnuniyet vericidir."

PERVASIZCA SALDIRIYOR

"İşgal edilmiş Filistin toprakları gündemimizin ilk sırasında yer aldı. 28 binden fazla Filistinli kardeşimiz şehit edildi. Netanyahu yönetimi işgal, yıkım ve katliam politikasını tüm tepkilere rağmen pervasızca sürdürüyor. Ülkemizden bugüne kadar 34 bin tonun üzerinde yardım malzemesini bölgeye sevk ettik. Yardımların ulaştırılmasında Mısır makamlarının desteğini özellikle ifade etmek isterim. İlgili tüm kurumlara teşekkür ederim. İnsani yardımlarımızın yanı sıra 700'den fazla kardeşimizi ülkemize getirdik."

İMAR İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

"Gazze halkının topraklarından sürgün ettirilmesi yönünde girişimler bizim için yok hükmündedir. Gazze insansızlaştırılamaz, boşaltılamaz. Mısır'ın bu konudaki gayretli tutumunu takdir ediyoruz. İslam dünyası ve BMGK başta olmak üzere uluslararası toplum böyle bir çılgınlığa izin vermemelidir. Gazze'nin yeniden toparlanması, akan kanın durması ve imarı için Mısır ile birlikte çalışmaya hazırız."

KRİZ İSTEMİYORUZ

"Libya, Sudan ve Somali'deki meseleleri de değerlendirdik. Bu ülkelerin toprak bütünlüğüne desteğimiz tamdır. Çatışma görmek asla istemiyoruz. Mısırla temaslarımızı artırma kararlılığındayız."

ORTAK PLANLAMA GRUBU TOPLANTILARI DÜZENLENECEK

Başkan Erdoğan ve Sisi, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantılarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Ortak Bildiriyi imzaladı. Ortak bildiriye göre, Türkiye ve Mısır, iki ülke arasındaki köklü ortak tarihi ve kültürel bağlara dayanarak, iki ülkenin ve halklarının ortak çıkarlarına hizmet edecek ve bölgelerinde ve ötesinde barış, istikrar ve refahı teşvik edecek dayanışmalarını ve işbirliklerini geliştirmeyi teminen, güçlü ilişkilerini her alanda daha da pekiştirme yönündeki kararlılıklarını teyit etti.

BİRÇOK KONUDA MUTABAKAT

İki taraf, siyasi ve diplomatik alanlar, ekonomi, ticaret, bankacılık ve mali hizmetler, yatırımlar, ulaştırma, havacılık, denizcilik, turizm, sağlık ve çalışma, güvenlik, askeri ve savunma sanayii, kültür, eğitim, bilim ve teknoloji, enerji, madencilik, ve her iki tarafça mutabık kalınacak diğer alanlarda işbirliği konusunda anlaşmaya vardı.

SİSİ, NİSAN'DA GELİYOR

Mısır Devlet Başkanı Sisi "Sayın Erdoğan ile konuştuğumuzda bir an önce bir Filistin devleti ilanını istiyoruz" diyerek şöyle devam etti: "Türkiye Mısır'ın Kuzey Afrika'daki birinci ortağıdır. Türkiye ile ilişkilerimiz her geçen gün artmaktadır. Bölgedeki bütün ilişkileri Türkiye ile beraber bir an önce daha iyi bir seviyeye getireceğiz. Nisanda Türkiye'yi ziyaret edeceğim. Burada olmanızdan gurur duyuyoruz."

Başkan Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Mısır'ın başkenti Kahire'de, İttihadiye Sarayı'nda Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından resmi törenle karşılandı.