1169 mahalle yabancı yerleşimine kapatıldı

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 781 mahallenin daha yabancı ikametine kapatıldığı bildirildi. Böylece dün itibarıyla kapalı mahalle sayısı 1169'a çıkarıldı.

Türkiye dünyanın dört bir yanından turist akınına uğrarken, geçici veya uluslararası koruma ile ikamet izni kapsamında ülkeye yerleşen yabancıların sayısı da artıyor. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Göç İdaresi Başkanlığı, yeni düzenlemeyi duyurdu. Buna göre dün itibarıyla yabancıların ikamet ili değişikliği işlemlerine kapatılan mahalle sayısının 1169'a çıkarıldı.

İSTANBUL'DA 54, ANKARA'DA 24

Başkanlığın yazılı açıklamasında, Türkiye'de çeşitli bölgelerdeki yabancı yoğunluğu göz önünde bulundurularak daha önce belirli illerdeki 781 mahallenin, yeni doğan ve çekirdek aile birleşimi dışında, geçici koruma kaydına, uluslararası koruma kaydına, ikamet iznine, geçici koruma veya uluslararası koruma ile ikamet izni kapsamındaki yabancıların ikamet ili değişikliği yapılması işlemlerine kapatıldığı bildirildi. Böylece kapalı mahalle sayısı 1169'a çıkarıldı. Göç İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, İstanbul'da 54, Ankara'da 24, İzmir'de 27, Adana'da 75, Gaziantep'te 162, Hatay'da 109, Şanlıurfa'da 170, Kahramanmaraş'ta 32, Kilis'te 83, Mardin'de 59, Mersin'de 63 mahalle yabancıların ikamet ili değişikliği işlemlerine kapatıldı.

GÖNÜLLÜ GERİ DÖNÜŞ

Başkan Erdoğan, geçtiğimiz aylarda "Ülkemizde misafir ettiğimiz 1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak hazırlıklar içindeyiz" demişti. Bu plana göne 100 bin briket ev yapımının planlandığı Azez, Cerablus, El Bab, Resulayn gibi bölgelere 1 milyon Suriyelinin yerleştirileceği belirtilmişti. Plana göre, AFAD koordinesinde Kızılay, İHH gibi STK'lar; küçük sanayi sitesi, dükkân, çarşı gibi ticaret alanlar kuracak, okul, hastane, cami başta olmak üzere alt ve üstyapı inşa edilecek. Suriyelilerin meslek sahibi olabilmesi için kurs ve mikro krediler, üretim yapan atölyeler kurulacak. Proje için BM Mülteciler Yüksek Komiserliği dahil ulusal ve uluslararası fonlardan destek istenecek.