11 milyon fidan toprakla buluştu

Milli Ağaçlandırma Günü “Bugün Fidan, Yarın Nefes” kampanyası kapsamında 81 ilde 11 milyon fidan toprakla buluştu. 13 bin futbol sahası alan yeşillendi, Çorum 1 saatte fidan dikme rekoru kırdı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen Milli Ağaçlandırma Günü’nde 11 milyon ağaç toprakla buluştu. “Bugün Fidan, Yarın Nefes” Programı kapsamında 81 ilde vatandaşlar fidanlarını ekti, çocuklar yeşilin kıymetini ağaçları toprakla buluştururken anladı. Ankara’daki programda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli şunları kaydetti: “11 milyon fidanla ağaçlandırılan alan 13 bin futbol sahası, 2 Kıbrıs adası büyüklüğüne denk geliyor. Bu alan, ayrıca Türkiye’nin 10 bin 765 kilometrelik kara ve deniz sınırlarının tamamını birer metre arayla fidanlarla çevrelemek demek. Milletimiz, kampanyayı seferberliğe dönüştürerek, bir ‘memleket meselesi’ haline getirdi. 2023 hedefimiz 7 milyar fidanı toprakla buluşturmak Bundan sonra her 11 Kasım’da fidan dikeceğiz.”

HAKKARİ

Hakkari Vatan Tepe’ye askerler, öğrenciler ve vatandaşlar 29 bin fidan dikti.

İZMİR

YANAN 500 HEKTARLIK ALAN YEŞİLLENDİ

Menderes İlçesi’nde yangında hasar gören arazide yapılan fidan dikim etkinliğine, Bosna Hersek’ten gelen öğrenciler de katıldı. Toplamda 1 milyon fidan dikildi. Kentte ağaçlandırma dönemi boyunca 7 milyon fidan dikilecek.

ANKARA

Bakan Pakdemirli Ankara’da fidanını dikti.

İSTANBUL

EN YEŞİL BAYRAM

İstanbul’daki etkinlik Eyüpsultan’daki Pirinççi Ağaçlandırma Sahası’nda gerçekleştirildi. Eyüpsultan’da ve İstanbul genelinde 8 farklı noktada 177 bin ağaç dikildi. Pirinççi Mahallesi’ne gelen vatandaşlara, girişte üzerinde “Geleceğe Nefes” yazılı önlükler dağıtıldı. Vali Ali Yerlikaya, “Bugün fidan dikme bayramıdır. Yıl sonuna kadar 1 milyon 500 bin fidan dikilecek” dedi. İstanbul’daki birçok kurum da bu milli seferberliğe katıldı.

ÇORUM

3 BİN KİŞİ AYNI ANDA 300 BİN FİDAN DİKTİ 

Çorum’da büyük rekor. 232 bin 647 fidanla Endonezya’ya ait “1 saat içinde en fazla fidan dikme” rekoru, Çorum’da kırıldı. Rekor denemesi, Celilkırı mevkiindeki 156 hektarlık alanda 80 kişilik Guinness yetkilileri gözetiminde yapıldı. 3 bin kişi aynı anda 232 bin 647 fidan dikti. Saat 12.20’de başlayan rekor denemesi, saat 13.20’de tamamlandı. Guinness Türkiye Temsilcisi ve Hakemi Şeyda Subaşı Gemici, “Raporlar incelendikten sonra rekorun kırılıp kırılmadığı belli olacak. Sonucu, Ankara’dan açıklayacağız” dedi.

KIRKLARELİ

Kırklareli’nde, kampanya kapsamında düzenlenen etkinlikte 80 bin 10 fidan toprakla buluştu.

AYDIN

Aydın Efeler’de halkın büyük ilgi gösterdiği etkinlikte 100 bin fidan toprakla buluşturuldu.

MUĞLA- ÇANAKKALE 

DÜZCE

Düzce’de, 43 bin fidan özenle ekildi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır’da 100 farklı noktada  300 bin fidan toprakla buluştu.

TRABZON

HİMALAYALAR’DAN TRABZON’A

Trabzon’da dikilen fidanlar arasında anavatanı Himalaya Dağları olan ve güneşe serilerek kurutulan meyvesi doğal bir deterjan görevi gören ‘Sabun Cevizi’ de yer aldı.

BOLU

Bolu’da, 67 noktada 111 bin 340 fidan toprakla buluştu.

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de 290 bin fidan toprakla buluştu. Programa Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurul üyeleri Hülya Koçyiğit ve Fecir Alptekin de katıldı. 

KARABÜK

Karabük’te 7 farklı noktada 67 bin 700 fidan dikildi. Kadınlarda Avrupa boks şampiyonu Elif Güneri de Safranbolu’da fidan dikti.

MANİSA BİRİNCİ İL OLDU

Projeye en çok katılım gösteren il yüzde 171 fidan sahiplenmeyle Manisa oldu. Kentte 200 fidan hedefleniyordu, 343 bin 864 fidan alındı. Manisa’yı yüzde 162 ile Isparta ve Tunceli takip etti. Isparta’da 145 bin hedeflendi, 235 bin fidan alındı. Tunceli’de 50 bin hedeflendi, 81 bin 351 fidan alındı.