11 ilde şehircilik destanı yazılacak

Deprem bölgesinde 22 bin konutun temellerinin atıldığını belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, “Yeniden ihya ve inşa sürecimizle 11 ilimizde yeni bir şehircilik destanı yazacağız” dedi.

Akşam

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde büyük yıkıma neden oldu. Depremin ardından devlet millet el verip yaraları sarmaya başladı. Bir yandan enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken bir yandan da yeniden inşa için çalışmaları sürüyor.

55 BİN KONUT YAPILIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, resmi sosyal medya hesabından "asrın felaketi" olarak tanımlanan Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde kalıcı konutlar için temellerin atıldığını ifade ederek Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçesi, Adana, Hatay, Adıyaman, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Elazığ'da yapım sürecine başlanan konutların videosunu paylaştı. Kurum, yaptığı paylaşımda "Deprem bölgesinde şu ana kadar 53 bin 830 konutumuzun yapım sürecini başlattık. 22 bin 467'sinin temellerini attık. Yeniden ihya ve inşa sürecimizle 11 ilimizde yeni bir şehircilik destanı yazacağız!" ifadelerine yer verdi.

FAY HATLARI İNCELENDİ

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 11 ilde bir yıl içinde 319 bin konut, toplamda ise 650 bin konut inşa edilerek vatandaşların afet güvenliğine sahip yuvalarla buluşturulacağı vurgulandı. Açıklamada, afet konutlarını en doğru, en sağlam zemine, radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle yatay ve yöresel mimariye uygun, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek şekilde inşa edildiği aktarıldı.

DOĞRU ZEMİN DOĞRU TEKNİK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, resmî sosyal medya hesabından, inşaat yaparken hassasiyet gösterilmesi gereken noktaların doğru tespitler ve doğru teknikler olduğunun altını çizen bir paylaşımda bulundu. Bakan Murat Kurum, "Fay hattından uzak yer seçerseniz, zemin etüdünü doğru yaparsanız, zemin dayanıklılığını iyi tespit ederseniz, zeminde yeterli güçlendirme yaparsanız ve doğru teknik kullanırsanız inşaatı her zaman yapabilirsiniz. 2020'deki deprem sonrası, inşasını 20'nci günde başlattığımız konutlar bu büyük afet sonrası dimdik ayakta!" şeklinde konuştu. Kurum'un paylaştığı videoda ise Malatya ve Elazığ'daki TOKİ konutlarından görüntüler yer aldı. Videoda, TOKİ konutlarında ikamet eden vatandaşların da görüşlerine yer verildi. Vatandaşlar, "Depremin şiddetini çok hafif hissettik, hiçbir hasarımız yok çok şükür. Evlerimiz, kendini bu depremde ispatladı ve oldukça güvenli durumda. Evlerimizde güvenle oturuyoruz." şeklinde ortak görüş verdi.

TEMEL ATILIP BIRAKILDIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ

DEFNE DEVLET HASTANESİ İNŞAATI HIZ KESMEDEN SÜRÜYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temel atma törenine katıldığı Hatay Defne Devlet Hastanesi için sosyal medyada asılsız iddialar ortaya atıldı. Sosyal medyada bazı hesaplar, "Temeli atılıp bırakıldı" algısı oluşturmaya çalıştı. Söz konusu iddialar üzerine Defne Devlet Hastanesi'nin Twitter hesabından bir paylaşım yapıldı. Paylaşımda "Yapımına başlanan Defne Hastanemizin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor" ifadelerine yer verildi. Sosyal medyadan paylaşılan görüntüler, Defne Devlet Hastanesi'nde inşaat çalışmalarının hız kesmeden sürdüğünü gösterdi.

BAŞKAN ERDOĞAN'IN KATILIMIYLA 4 BİN TEMEL DAHA ATILIYOR

Bakan Kurum, Başkan Erdoğan'ın katılımıyla bugün Adıyaman'da 4 bin 431 konutun daha temellerinin törenle atılacağını açıkladı. Kurum "11 ilimizde temeli atılan konut sayısını 27 bin 949'a yükseltiyoruz" dedi.