109 yıllık ecdat mirası! Kayıp şehitlik krokiyle bulundu

Çanakkale Savaşı'na ait 2000'li yıllarda bulunan askeri kroki yeniden incelendi. 109 yıldır varlığı bilinen ama izine rastlanmayan ‘Halileli Batarya Şehitliği'nin yeri tespit edildi.

Çanakkale Savaşları'nda canları pahasına vatanı savunan askerlerin defnedildiği 'Halileli Batarya Şehitliği'nin yeri 109 yıl sonra tespit edildi. Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Karataş, 2000'li yılların başında ortaya çıkan 'Şevki Paşa Haritaları'nın arasındaki krokide işaretlenen yerde 'Batarya Şehid Mezarı' ifadesinin yazdığını söyledi.

HEPSİNİN KİMLİĞİ BELLİ

Bilimsel çalışmaların ardından şehitliğin tamamen ortaya çıkarılacağını belirten Prof. Dr. Karataş, krokinin Mart 1915'te çizildiğini; bunun da kara muharebelerinden önceye denk geldiğini aktardı. Karataş, şöyle devam etti: "Burasının 4 Mart 1915 tarihli bir donanma ateşi saldırısında şehit olan askerlerimizin defnedildiği bir bölge olduğunu belirledim. Hepsi, askeri arşivde isimleri kayıtlı, künyeleri belli şehitlerimiz. 1918'de Osmanlı Devleti savaştan mağlup çıktıktan sonra Çanakkale'de 1922'ye kadar süren İngiliz ve Fransız işgalinin olduğu dönem var. Bu süreçte şehitliklerimizin tahrip edildiğini, kaybolduğunu görüyoruz."

Şehitliğin yer aldığı kroki, İntepe, Kumkale ve Halileli bölgesini gösteriyor.

Türk bayrağının altında Osmanlıca 'Batarya şehit mezarı' ifadesi yazıyor.