109 yıldır gurur ve saygıyla

Çanakkale Kara Savaşları'nın yıldönümünde Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda tören düzenlendi. 109 sene önce canları pahasına düşmanın üzerine yürüyen şehit ve gaziler dualarla anıldı.

AA

Çanakkale Kara Savaşları'nın 109. yılı dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde anma töreni düzenlendi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum" sözüyle canlarını ortaya koyan ve bu mücadelede çoğu şehit düşen kahramanlar, rahmet ve saygıyla anıldı. Tören, Türkiye Cumhuriyeti adına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı'nın anıta ay yıldız motifli çelenk bırakmasıyla başladı. Program saygı duruşunda,

İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam etti. Yazgı konuşmasında şöyle dedi: "Çanakkale Muharebeleri, 600 yılı aşkın yaşamış ve ömrünü tamamlamış Osmanlı İmparatorluğu'nun son destanıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna uzanan taze başlangıcının da ilk büyük destanıdır."

16 ÜLKEDEN TEMSİL

Şehitler Abidesi'ndeki anma törenine başta Avustralya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Richard Marles olmak üzere Birleşik Krallık, Yeni Zelanda, İrlanda, Fransa, ABD, Pakistan, Afganistan, Belçika, Kanada, Senegal, Macaristan, Hindistan, Güney Afrika, Malta ve Sri Lanka'dan siyasi ve askeri temsilciler katıldı.

İngiliz Milletler Topluluğu Anıtı'nda da tören yapıldı.

SOLOTÜRK NEFES KESTİ

Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı SOLOTÜRK ekibi, program kapsamında Çanakkale Boğazı üzerinde gösteri yaptı; akrobatik hareketler izleyenlerin nefesini kesti.

Anma törenine katılan gaziler Şehitler Abidesi önünde sıra halinde yürüyüş yaptı. Törene 60 ilden 3 bin izci de katıldı.

Tören kıtası tarafından saygı atışı yapıldı.

261 GÜN SİPER OLDULAR

Çanakkale Boğazı'nı geçemeyen düşman kuvvetleri, 25 Nisan 1915 günü 5 farklı noktadan karaya çıkarma yaptı. Türk ordusunun savunma hatlarını geçemeyen İtilaf Devletleri, 261 gün sonunda geri çekilmek zorunda kaldı. O dönem kurmay albay olarak görev yapan Mustafa Kemal, Conk Bayırı, Anafartalar ve Arıburnu'nda gösterdiği üstün askeri başarı sonucu Anafartalar Kahramanı unvanını aldı.

SİMGE FOTOĞRAF ÖLÜMSÜZLEŞTİRİLDİ

Çanakkale Savaşı'nın simge anlarından biri, 109 yıl sonra ölümsüzleştirildi. Gelibolu'da düşman askerini durdurarak Anafartalar Kahramanı olan Atatürk'ün, Binbaşı Haydar Mehmet Alganer tarafından 17 Haziran 1915'te Conkbayırı civarında siperdeyken çekilen fotoğrafının yeri tespit edildi; aynı karenin heykeli yapıldı.

Atatürk'ün arkasında üç askerle düşmanı gözetlediği anıt ziyarete açıldı.

"57'NCİ ALAY GELİBOLU'DA KURULMUŞ"

Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Sabah, 5 yıl süren doktora çalışmasında yeni bilgilere ulaştı.

Dr. Sabah, Tekirdağ'da kurulduğu ve Atatürk'ün ilk defa bu kentte karşılaştığı zannedilen 19. Tümen ve 57. Alay'ın Gelibolu'da kurulduğunu tespit ettiğini öne sürdü. Tümen komutanı Mustafa Kemal'in bizzat kendisinin Gelibolu'ya gelerek tümeni buradan alıp Tekirdağ'a götürdüğünü belirlediklerini belirten Sabah, "1 Şubat 1915'te alay komutanı Hüseyin Avni Bey görülüyor. Ancak alay kurulduğunda ilk komutanının Binbaşı Ali isminde başka bir subayın olduğunu gördük" dedi.