109 yıl sonra aynı gururla! Gençler Sarıkamış'ta ecdadın izinde

Türkiye, Sarıkamış'ta 109 yıl önce donarak şehit düşen binlerce Mehmetçik'i anıyor. Sarıkamış'ta düzenlenen anma programı kapsamında binlerce kişi, ellerinde Türk bayraklarıyla kahramanları için tek yürek oldu.

Gençlik ve Spor Bakanlığının geleneksel olarak düzenlediği ve her yıl binlerce gencin katıldığı "Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı"nda etkinlikler başladı. Sarıkamış Harekatı'nın 109. yıl dönümünde, Türkiye'nin dört bir yanından Sarıkamış'a gelen binlerce genç, üç gün boyunca şehitlerini anacak.

'BU TOPRAKLARDA İZİN VAR'

Sarıkamış Harekatı, 22 Aralık 1914'te başlayıp 15 Ocak 1915'te sona erdi. Allahuekber ve Soğanlı dağları ile yörede dondurucu soğuklarda Mehmetçiğin vatan için fedakarca görev yapıp şehadete yürüdüğü harekatta, dondurucu soğuklar ve çatışmalar nedeniyle binlerce asker şehit oldu. Kars'ın Sarıkamış ilçesi ve harekatın başladığı nokta Erzurum başta olmak üzere yurdun dört bir yanında harekatın 109'uncu yılında anma etkinlikleri düzenlendi. Şehitleri anmak için Türkiye'nin dört bir yanından "Bu topraklarda izin var" mottosuyla Sarıkamış'a gelen binlerce kişi, fedakar ecdadı anmak için ellerinde Türk bayraklarıyla tek yürek oldu.

'RUHUN ŞAD OLSUN'

Dün, hava sıcaklığının sıfırın altında 5 dereceye düşmesine aldırmayan binlerce kişi kar altında meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Katılımcılar Sarıkamış 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'ndan yaklaşık 3 kilometrelik yürüyüş sonrası Yukarı Sarıkamış Şehitliği'ne geldi. Burada şehitler için dualar edildi ve "Ruhun Şad Olsun" yazısı meşalelerle ateşe verildi. AA

GENÇLER ECDADIN İZİNDE

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Sarıkamış Şehitleri'ni anma etkinlikler kapsamında Ankara'dan Sarıkamış'a tarihi Doğu Ekspresi'yle gelen gençleri karşıladı. Bakan Bak, "Gençlerimiz, Anadolu'muzun güzelliklerini görerek geldiler. Sarıkamış bizim tarihimizde önemli bir yere sahip. Allahuekber Dağları'nda kaybettiğimiz, bu vatanı korumak için canını veda eden şehitlerimizi anıyoruz. Şehitlerimizin kanlarıyla yoğurulmuş bu topraklar bizim için çok önemli. Gençlerimize bu coğrafyanın büyük mücadelelerle kazanıldığını göstermek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

AĞLATAN BUZDAN HEYKELLER

Sarıkamış Harekatı'nın 109. yılı anma etkinlikleri kapsamında yapılan kardan şehit heykelleri, ziyaretçilerine duygusal anlar yaşatıyor. Heykelleri görünce duygulandıklarını anlatan Yıldırım, "O kadar vatan evladının şehit olması... Kardan heykeller, o günleri yad etmemizi sağladı. Bir nebze de olsa o günleri yad etmiş olduk" diye konuştu. Hatay'dan gelen Hilal Çalışkan da dağlarda şehit olan askerleri andıklarını belirterek, "Çok duygulandırıcı, o günleri yad ediyoruz. Çok büyük bir emek var, emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.