10 yaş altı çocuğu olan yada gebe olan anneler için idari izin süreci devam ediyor mu? İdari izin nedir, kimler faydalanabilir?

Geçtiğimiz aylarda uygulanan koronavirüs tedbirleri kapsamında idari izin ile ilgili genelge yayınlanmıştı. Kamu çalışanları için ''Hamileler ve kronik hastalığı olanlar ile 10 yaş altı çocuğu bulunan kadın personel idari izinli sayılacak'' denilmişti. 1 Haziran itibariyle normalleşme sürecine gireceğimiz bu dönemde; 10 yaş altı çocuğu olan annelere idari izin bitti mi? İdari izin nedir, genelge yayınlandı mı?


Türkiye'deki koronavirüs vakaları nedeniyle uzun süredir idari izinli sayılan 10 yaş altı çocuğu olan annelerin gündeminde. Söz konusu 1 Haziran itibariyle yeni dönem normalleşme süreciyle birlikte idari izin genelgesi yakından takip ediliyor. Peki 10 yaş altı çocuğu olan annelere idari izin bitti mi? İdari izin nedir, genelge yayınlandı mı?

Çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanıyordu. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlardan, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç, gebeliğinin 24. haftasından 32. haftasına kadar olan süre içerisinde hamile çalışanlar, süt izni kullananlar ile engelli çalışanlar idari izinli sayılmıştı.

Sağlık Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç yönetici pozisyonu dışındaki 60 yaş ve üzerinde olanlar, Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanlar ile 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın çalışanlar da idari izinli sayıldı. Genelge kapsamında çalışanlar fiilen göreve gelmedikleri süre zarfında idari izinli ve istihdamlarına esas görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılmıştı.

10 YAŞ ALTI ÇOCUĞU OLANLAR, GEBELER İÇİN İDARİ İZİN 1 HAZİRAN

1 Haziran'dan itibaren geçerli olan 'haziran Ayı Normalleşme Kuralları' kapsamında, 10 yaş altı çocuğu olan annelere ve gebelere verilen idari izinlerin geçerli olduğu öğrenildi. Memur ve kamu görevlilerinin iş hayatlarında kullanmakta özgür oldukları iş haklarından biri olan idari izinler, koronavirüs salgını sebebiyle bir süredir kullanılamıyordu. Ancak artık, özellikle sağlık çalışanları için geçerli olan idari izinlerin iptali, geçerliliğini yitirdi. Çalışanlar, idari izinlerini, iş akdi kurallarına göre kullanabilecekler. Kaynak: İdari izinler devam ediyor mu? | 10 yaş altı çocuğu olanlar, gebeler için idari izin 1 Haziran

YENİ KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ

Temmuz ayında, bu kısıtlama süreleri ve günleri, vaka ve vefat sayılarındaki değişime, aşılamada kat edilen mesafeye göre yeniden belirlenecektir.

Restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yeme-içme yerleri sabah 7 ile akşam 21 saatleri arasında belirlenen kurallara göre masaya servis yapabilecek, saat 24'e kadar da paket servisini sürdürebilecektir.

Bu mekânlarda, sokağa çıkma kısıtlaması olan Pazar günü ise sadece paket servis hizmeti verilmeye devam edilecektir.

Yaklaşık 1,5 aydır faaliyetlerine ara vermiş olan kahvehane, kafe, çay bahçesi, halı saha, spor salonu, lunapark gibi işletmeler, belirlenen kurallar çerçevesinde, Pazar günü hariç sabah 7 ile akşam 21 saatleri arasında, yarından itibaren çalışabilecektir.

Diğer işyerlerinin, Pazar günü haricinde, belirlenen saatlerde ve belirlenen şartlarda faaliyetlerini yürütebilmeleriyle ilgili uygulama sürecektir.

Üniversitelerin 2021-2022 eğitim öğretim yılı akademik takvimi 13 Eylül itibariyle başlayacaktır.

Spor kulüpleri genel kurullarını Haziran'ın ilk gününden itibaren, diğer kuruluşlar da Haziran'ın ikinci yarısından itibaren gerçekleştirebileceklerdir.

İDARİ İZİNLERDE SON DURUM NEDİR?

Kamu kurumlarındaki esnek mesai uygulaması, yeni bir düzenlemeye kadar devam edecektir.

İDARİ İZİN NEDİR?

İdari izin 657 sayılı kanun kapsamında yer alan devlet memurlarını kapsayan bir izin türüdür ve idari izin bir bakıma kişinin çalıştığı kamu kurumu tarafından verilen izin anlamını taşımaktadır. İdari izin, Bakanlar Kurulu kararıyla çalışma gününün tatil edilmesidir.

İdari izin sadece, devlet memurlarının faydalandığı bir izin türüdür.