1 Eylül için hazırlıklar başladı... İç sularda ışıkla balık avı yasaklandı

Av yasakları Akdeniz'de 15 Eylül'de, diğer denizlerde ise 1 Eylül'de kalkacak. Bakan Pakdemirli, “Marmara, Çanakkale ve İstanbul boğazları, Karadeniz'le iç sularda ışıkla avcılık yasaklandı” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, su ürünleri avcılığının Akdeniz’de 15 Eylül’de, diğer denizlerde 1 Eylül’de başlayacağını, 15 Nisan’da da tüm denizlerde sona ereceğini bildirdi. Su ürünleri avcılığına yönelik düzenlemeleri içeren tebliğler Resmi Gazete’de yayımlandı. Hassas ekosisteme sahip alanlardaki balıkçılık faaliyetlerine dikkati çeken Pakdemirli, “Marmara Denizi, Çanakkale ve İstanbul boğazları, Karadeniz’le iç sularda ışıkla avcılık yasaklandı” dedi.

YENİ DÜZENLEMELER

Pakdemirli, şu bilgileri verdi: “1 Ocak 2021’den itibaren, su ürünleri teknisyeni, teknikeri, su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendisi istihdam eden balıkçı gemileri, su ürünleri kooperatif, birlik, üretici birlikleri veya üst birliklerine nakil belgesi düzenleme yetkisi verilebilecek. 1 Eylül 2021’den itibaren av araçlarının markalanması zorunlu hale getirilmiştir. Işıkla avcılıkta beyaz ışık kullanımı yasaklandı. Avrupa’da ve gelişmiş ülkelerde uygulanan ve özel avlak prensibiyle işletilen rekreasyonel avcılık modeline yer verildi. Amatör balıkçılıkta avlanmada ışık kullanımı yasaklandı.” 

BOY VE AĞIRLIK SINIRI DEĞİŞTİ 

Pakdemirli, eşkina ve minekop balıklarının avlanabilir asgari boy uzunluklarının artırıldığını, ahtapotta ise avlanabilir asgari ağırlık miktarının düşürüldüğünü söyledi. Pakdemirli, yağ balığı gibi nesli tehlike altında olan türlerin avcılığının yasaklandığını bildirdi.