1-7 Temmuz 2. On5Sıfır7 Film Haftası... Darbe ve direniş beyazperdede

15 Temmuz Derneğince düzenlenen ‘2. On5Sıfır7 Film Haftası' 1-7 Temmuz'da düzenlenecek. Etkinlik kapsamında Türk ve dünya sinemasından seçilen darbe, direniş ve özgürlük temalı 17 film izleyiciyle buluşacak.

15 Temmuz Derneğince düzenlenen '2. On5Sıfır7 Film Haftası', Türk ve dünya sinemasından seçilen darbe, direniş ve özgürlük temalı filmleri, izleyiciyle buluşturacak. Etkinlik, 1-7 Temmuz'da Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteğiyle gerçekleştirilecek. On5Sıfır7 Film Haftası Genel Sanat Yönetmeni İhsan Kabil, sinema tarihinde darbelere ilişkin çok önemli çalışmaların programda yer aldığını belirterek, şunları söyledi:

ÜCRETSİZ İZLENECEK

"Sadece darbeler değil, sömürgecilik, kolonyalizm, emperyalizm gibi konuları da ele alan filmleri seçkimize alıyoruz. Çünkü sadece askeri veya siyasi darbeler değil, aynı zamanda ekonomik ve kültürel darbeler de mevcut. Bütün dünya toplumlarında insan hikayelerini aktaran filmleri seçtik."

Japonya'dan Arjantin'e, Filistin'den Kamerun'a 14 farklı ülkeden seçilen 17 filmin hafta boyunca gösterileceğini ifade eden Kabil, Beyoğlu 1948 Atlas Sineması, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi ile Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde filmlerin ücretsiz izlenebileceğini dile getirdi.

SİNEMANIN GÜCÜ

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, darbe girişiminde millet tarafından ortaya konulan duruşun, Türk tarihinde bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da sinemanın gücünün farkında olduğuna işaret ederek, "Darbe filmlerini yaparken sadece ihanet edenlerin değil, ihanet edilenlerin üzerinden de bir okuma yapılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ihanete uğrayanlar ihanet edenlerden çok daha kıymetlidir" diye konuştu.

DÜNYA SİNEMASINDAN FİLMLER DE GÖSTERİLECEK

Festivalde, "For Sama/Sema İçin", "Imagining Argentina/Kayıp Hayatlar", "Hotel Rwanda/Ruanda Oteli", "The Wind That Shakes The Barley/Özgürlük Rüzgarı", "Khaytarma", "Adı Soykırım", "Kaigenrei/Askeri Darbe", "Afrique Je te Plumerai/Afrika", "Mustafa Shokay", "While at War/Savaşın Gölgesinde", "İran Yetimhanesi", "Oversized Coat/Bol Gelen Palto", "Nuestras Madres/Annelerimiz", "Karınca" ve "Vatana Yol Açanlar" adlı yapımlar beyazperdeye yansıyacak.