04.17'de hayat durdu

Türkiye asrın felaketinin birinci yılında deprem şehitlerine koştu. Saat 04.17'de hayat durdu, afetzedeler mezarlıklarda gözyaşlarına boğuldu. Hepsinin dilinden ise tek bir cümle döküldü: “Yüreğimiz yanıyor.''

Türkiye, geçen yıl 6 Şubat'ta "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ'da etkili olan depremlerde 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti. 120 bin kilometrekarelik alanda 14 milyon vatandaşın doğrudan etkilendiği depremler 11 il, 124 ilçe, 6 bin 929 mahallede ağır yıkımlara yol açtı.

1 YIL ÇOK ÇABUK GEÇTİ

Depremin ilk yıldönümünde hayatını kaybedenlerin yakınları mezarlıklarda sabahladı. Saatler 04.17'yi gösterdiğinde binlerce acılı aile mezarlıklarda hazır bulundu. Kimi depremzede Kur'an okudu, kimi ise mezarlıklara uzanarak ağıtlar yaktı. Sait Darak, "Deprem nedeniyle hayatını kaybeden yakınlarımızı deprem saatinde burada ziyaret edip dualar ettik" dedi.

EBRAR MEZARLIĞI

Kahramanmaraş'ta, 1400 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Sitesi önünde anma etkinliği düzenlendi. Sitenin enkazı önünde karavanlar kurularak büyük bir ateş yakıldı. Saatler 04.17'yi gösterdiğinde dualar okundu.

ŞEHİTLER İÇİN SAYGI DURUŞU

Deprem şehitlerini anmak için ülke genelindeki okullarda 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Bakanlık olarak bunu devam ettireceğiz, bu şuurla çocuklarımızı, gelecek nesilleri yetiştireceğiz" dedi.

'KALKIN EVİMİZE GİDELİM'

Adıyaman'da yıkılan apartmanın altında can veren hakim Tamer ve Nazlıcan Levent çifti, afetin birinci yıldönümünde mezarları başında anıldı.

Acılı anne Zeynep Levent, "Kalkın evimize gidelim. Tamerim kalk, adını taşlara yazdım oğlum. Olmadı bu, sana yakışmadı" diyerek gözyaşı döktü.

KAHRAMANLAR VEFA İÇİN BULUŞTU

Depremde yüzlerce hayat kurtaran madenciler, 04.17'de hayatını kaybedenleri dualarla yad etti. TTK müdürlüklerinde düzenlenen törenlerde, depremlerde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu, Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi. Madenci Gökay Demir, "Acıları unutamadık, hâlâ aklımızda ve kalbimizde" diye konuştu.

YÜREK DAYANMAZ

Hatay'da, hayatını kaybeden çocukları anmak için bir araya gelen grup, mezarlara oyuncaklar bırakıp, balon bağladı.

depremzede Abdullah Gencer, "Günahsız çocuklar melek oldu. Keşke yaşasaydılar da normal hayatta mutlu etseydik" dedi.

BÜYÜK ACIDA BİRLEŞİP SESSİZCE YÜRÜDÜLER

Asrın felaketinin yıldönümünde Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Gaziantep ve Hatay'da yaşamlarını yitirenler 'Sessiz Yürüyüş' ile anıldı. Binlerce kişi ellerinde meşale, çiçek ve buhurlarla Hatay'da Vali Ürgen Parkı'ndan Köprübaşı mevkiine kadar yürüdü. İlk depremin meydana geldiği saat 04.17'de "Sesimi duyan var mı?" diye bağıran vatandaşlar, afette yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu. Sağlık Bakanı Koca ve protokol, Asi Nehri'ne karanfil bıraktı.

HATAYLILARDAN CHP'YE BÜYÜK ÖFKE

Hataylılar CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i ve yeniden belediye başkanlığına aday gösterdiği Lütfü Savaş'ı Hatay'daki 'Sessiz yürüyüşü'te protesto etti. Özel'e bir tepki de İslahiye'deki mezarlık ziyareti sırasında depremzede bir kadından geldi. Özel'in mezarlıktaki açıklamalarına tepki gösteren depremzede "Burası siyaset yeri değil" dedi.

3 SEMAVİ DİNİN TEMSİLCİLERİNDEN DUA

İl Müftüsü Mevlüt Topçu, Ortodoks Kilisesi ruhani lideri Dimitri Doğum, Ermeni Cemaati Başkanı Cem Çapar, Katolik Kilisesi papazı Peder Francis Dondu, Protestan papaz Corc Kocamahhul ve Hahambaşı Azur Canudioğlu tek tek dua etti.