Geleceğin modası ‘akıllı’ olacak

Stres düzeyimizi düşürecek tasarımlar, ruh halimize göre renk değiştirecek kumaşlar, cep telefonumuzu şarj eden kıyafetler… Geleceğin modası teknolojiyle sanatı birleştirecek ve ‘akıllı’ olacak…

Modaseverlerin trendleri çok yakından takip etmesi ve hızla tüketmesi tasarımcıları ve üreticileri devamlı bir gelişime sürüklüyor. Bu baş döndürücü gelişimin en önemli dinamiklerinden biri bana göre ‘fütürizm’.  Dönem dönem birçoğumuzun özel defilelerden, dergilerden izlediği fütüristik tasarımları saçma bularak “Asla giymem” dediğinizi rahatlıkla tahmin edebiliyorum. Ama ne olursa olsun ‘Fütürizm’ moda dünyasını besleyen ve gelişmesine katkı sunan en sihirli sözcük. Derin bir anlamı var. Zamansızlığı, özgünlüğü ve geleceği öngören bir anlayışı sembolize ediyor. Dünya devi markaların veya moda tasarımcılarının fütüristik tasarımlarını, günümüze göre sıra dışı bulsak da, aslında bu çalışmalar onların gelecek modası için hazırladıkları ev ödevleri…

FARKLI VE ÇARPICI

Bazı moda tasarımcıları, fokusunu sadece gelecek moda trendleri üzerine yoğunlaştırıyor ve koleksiyonlarını bu şekilde sunarak rakiplerinden açık ara öne çıkıyor. Bizi yurt dışında temsil eden başarılı moda tasarımcısı Hüseyin Çağlayan bunlardan biri mesela… Markasını ‘Hussein Chalayan’ olarak duyuran tasarımcı, çizimlerindeki mekanik yaklaşımdan kıyafet tasarımlarına ve sunumlarına kadar dünyanın mercek altına aldığı yetenekli bir isim. Londra Design Museum ve İstanbul Modern’de sergilenen modayı sanatla buluşturan koleksiyonlarını hepimiz hayranlıkla izledik. Defilelerinde yaptığı farklı ve çarpıcı sunumlarıysa ayakta alkışladık. Moda dünyasında hayatta kalabilmek, geleceğe dair öngörülerde bulunmak, maddi ve manevi yatırımlar yaparak risk almak oldukça önemli. Anlayacağınız önümüzdeki yıllarda bir sanat eseri tarzındaki, minimal ve teknoloji içeren ürünler günlük hayatımıza öyle bir girecek ki birçoğunuz oldukça şaşıracaksınız…

SANATSAL DOKUNUŞLAR

Gelecekte giydiğimiz kıyafetlerin bugünkülerden çok daha farklı olacağı kesin. Tabii ki bu geçişler yavaş yavaş ve bilinçli bir şekilde olacak. Geleceğin modası ‘akıllı’ olacak. Nasıl mı? Belki stres düzeyimizi düşürecek, o günkü ruh halinize göre kumaşın rengini kendi kendine değiştirebilecek. Maryland Sanat Enstitüsü öğrencileri düzenledikleri bir sergiyle bu tür yenilikleri tanıtarak büyük ilgi uyandırmışlardı. Hollandalı tasarımcı Pauline van Dongen da tasarladığı kıyafetlerde güneş enerjisi kullanmasıyla dikkat çekiyor. ‘Wearable Solar’ bir saat giyildiğinde cep telefonlarını yüzde 50 oranında şarj etme imkânı sunuyor. Kıyafetler bulutlu havalarda, güneşli havalara nazaran daha yavaş enerjini topluyor. Tasarımcı ‘Solar Shirt (Solar Gömlek)’ adını verdiği başka bir tasarımla daha farkını ortaya koydu. Ürün Wearable Solar ile aynı özelliklere sahip. Van Dongen futuristik tarzı teknolojiyle buluşturan özel isimler arasında yer almakta.
Özetlemem gerekirse gelecekte bugün kıyafetlerimizde alışık olduğumuz konfor ve tasarımlar dev bir evrim geçirmeyecek belki ama hayatımızı çok farklı kılacak imkân ve vizyonlar katacağı kesin. Telefonunuzu şarj eden kıyafetlere, renk değiştirebilen akıllı kumaşlara bir de sanatsal tasarımsal dokunuşlar eklenince, modanın bir sonraki stepleri yine merak uyandıracak ve gelişmeye devam edecek…

Moda, Sanat ve Teknoloji bir arada

?  Minimal yaklaşımlar
?  Robotik bir algı 
?  Teknolojik dokunuşlar
?  Sanatsal bir yaklaşım
?  Özgün formlar
?  Geometrik yorumlar