Dekorasyonda 2017 trendleri

Dekorasyonda doğallık ve sürdürülebilirliğin damgasını vurduğu 2014 yılının geride kalmasına kısa süre kalmışken... Lüksün ve doğalın harmanlandığı, bazı konularda adeta ezber bozan, bir o kadar da heyecan yaratan, her zevki memnun edebilecek bir yıl bizleri bekliyor. İç Mimar Hale Kayalar anlattı:

EMİNE BIYIK

emine.biyik@aksam.com.tr

İÇ MEKANLARDA DIŞ MEKANLAR ÖĞELERİ GÖREBİLİRİZ...

Yüksek tavanlı bir mekânda dikey bir bahçe veya büyük bir ağaç ya da ağacın gövdesi, taş kaplanmış duvarlar, bu sene abartılı ve çarpıcı bir şekilde karşımıza çıkabilir. Mimari olarak bahçeyi iç mekâna dâhil eden, yüksek bölüntüsüz camların iç-dış ayrımının ortadan kalkmasına neden olması ile bu yıl iç mekânlarda, dış mekânlarda da sıkça kullanılan aksesuar ve mobilya parçalarını görebiliriz.

FLORAL DESENLER HÂLÂ HIZ KESMEDİ

Trendler floral desenlere doymadı. Bu kez daha iri ve gerçekçi bir şekilde floral desenler, tablo kumaş ya da duvar kâğıtlarında kullanılmaya devam edecek.

ORİGAMİK HAREKETLER ETNİK DESENLER

Özellikle etnik desenler ve baskılara kumaş ve döşeme detaylarında sık sık rastlayacağız. Geçen sene Contemporary İstanbul’da karşımıza çıkan tablo ve heykellerdeki dokuma ve iplik detayları, bu sene etkisini daha da artırarak dekorasyonda da kendini gösterecek. Bu sene duvar kâğıtları dokuma ve ipliklerle zenginleşmiş bir şekilde, hem doku hem de ikinci bir boyut kazanmış olarak karşımıza çıkacak.

2015 RENKLERİ

Soft renkler ve bej gibi yalın, uyumlu sakin renklerle, mekânlar çarpıcı ana renkli öğeler ile canlılık kazanırken, siyah ve beyazın uyumu devam edecek. Ama renk olarak hiç şüphesiz 2015 yılı “mavi” yılı olacak. Lacivert, azure, kobalt, safir, acem, çivit gibi mavinin tüm tonları ile bu senenin gözde rengi ‘mavi’. Yazın kireç sedef ve kalker tonlarının kulanımı ile duvarlarımızda, döşemelerimizde ve aksesuarlarımızda tercih sebebimiz olacağı kesin.

2015 PİRİNCİN YILI

Geçen yıllarda da hayatımızda olan bakır ve pirinç, bu sene daha da kuvvetleniyor. Bu sefer pirinci etnik desenler eşliğiyle bir mobilya detayında, retro ampullü bir aydınlatmanın içinde görebiliriz. Hatta pirinç bir banyo kuveti, eviye ve bataryası şeklinde bile karşımıza çıkabilir. Şaşırmayın...

KÜRK VE POST...

Bu sene sonunda postlar ve kürkler döşemelerde, kırlentlerde, zeminde duvarlarda hatta tablolarda bile karşımıza çıkacak. Özellikle soğuk günlerin vazgeçilmezi kürklerle, dekorasyonunuzda yumuşak bir etki yaratabilirsiniz. Dekorasyonda kürk kullanımına bir açıklık getirmek isterim. Kullanacağınız kürklerin hayvan kürkü olması gerekmiyor. Değişik renk ve desenlerde, gerçeklerinden ayırt edilemeyen sahte kürkler de mevcut. Kürk ve postlara alternatif olarak, kalın fitilli kadifeleri özellikle döşemelerde sıkça göreceğiz.

BAL RENK TONLARINDA AHŞAPLAR

Açık renkler ve bal tonlarında genelde meşe ve kirazın kullanıldığı ahşaplar da, yine 2015 yılı dekorasyonunun olmazsa olmazlarının arasında yer alacak