Ayak uydurmayan yok olacak!

Prof. Dr. Yeşim Toduk, dijital devrimin araçlarını kullanabilme yeteneğinin yeni çağın liderinin en önemli alameti farikası olduğunu söylüyor. İyi bir lider IQ’su kadar EQ’sunu da kullanabilmeli. ‘Kalıcı’ olabilmek için İnsan Kaynakları’na ve liderlere çok iş düşüyor. Bu çağa ayak uyduramayan şirketler ve yönetim tarzları hızla yok olacak.

ARZU AKYOL

arzu.akyol@aksam.com.tr

‘2023 Lideri /Dijital Çağ’ın Liderlik Sırları’ kitabıyla baş döndürücü gelişmelerin yaşandığı günümüz iş dünyasını 2023’e taşıyacak liderleri tanımlayan Prof. Dr. Yeşim Toduk, bugün ‘Dijital Çağ’ olarak tanımladığımız çağı, bir değişim ve dönüşüm çağı olarak tanımlıyor. Toduk’a göre çağın liderinin dijital devrimin araçlarını ustalık ve güvenle kullanması, hatta bu konuda öncü olması gerekiyor. “Bu dönem, yaşam tarzımızı, iletişim yöntemlerimizi, eğlence anlayışımızı, alışkanlıklarımızı; en önemlisi iş yapış modellerimizi ve iş hayatımızı tamamen değiştiriyor, değiştirmeye devam edecek. Bu çağda şirketlerin, çalışanların ve liderlerin iş hayatında ‘kalıcı’ olabilmeleri için İnsan Kaynakları’na ve liderlere çok fazla iş düşüyor. Çünkü bu çağa ayak uyduramayan şirketler ve yönetim tarzları hızla yok olacak. Yeni çağın liderinde ön plana çıkacak olan temel yetkinlikler ‘Girişimcilik’, ‘Dijital Kabiliyetler’, ‘Güçlü Network’ler ve İşbirliği Kurabilme’ ve ‘Vizyon ile Katılımcı Bağlılık Sağlayabilme’ olacak. Ayrıca günümüzde yöneticilerin hem iş hem de özel hayatlarında, duygusal zekâya (EQ) sahip olmaları ve bunu etkili bir şekilde kullanabilmeleri gerekmekte. Bu yetkinlikleri yetenekle bir araya getirdiğimizde ise, ‘yetenek’ en basit haliyle ‘Kişiselleştirme’ ile ‘Girişimciliği’ birleştiren bir tanım. Kişiselleştirme, yeni çağda artık tüm bireylerin aynen birer şirket gibi yönetilmesi gerektiği anlamına geliyor. Önümüzdeki yıllarda, özellikle 2020’den sonra her bir bireyi bir şirket gibi düşünmemiz gerekecek. Her bir çalışan, organizasyona, işe ve takıma sağladığı bireysel katkı ile değerlendirilecek, ödüllendirilecek ve takdir edilecek.

LİDERLİK TANIMI DEĞİŞECEK

Toduk, dijital ekonominin çalışanlarının da, kendilerine anlamlı gelen misyonlar için, kendilerini değerli hissederek çalışmak istediklerini vurguluyor. “Onları “Beni takip edin” diyerek peşinizde sürüklemek artık mümkün değil. Yani yeni sistemde ‘Yöneticim ne derse o doğrudur’ dönemi bitiyor; karşılıklı öğrenmenin, ortak çalışmanın öne çıktığı bir döneme giriliyor. Sonuç olarak, yeni dijital çağda, bundan 10 yıl sonrasının başarılı şirketleri olmak isteyen organizasyonların liderlik tanımlarını değiştirmeleri ve dijital değişimde iş modelini yenileyerek global rekabete hazır yöneticilerden oluşan ekipler kurmaları gerektiğine inanıyorum. İnsan kaynakları yöneticilerininse yetenekleri tekrar gerçekçi olarak tanımlamaları gerekiyor. Yaratıcılığı anlayabilmek için beste yapan müzisyenleri, resim ve heykel yapan sanatçıları, şiir, öykü, roman yazan başarılı yazarları anlamaları gerektiğini düşünüyorum. Zira dijital çağda gerçek yeteneklerin farklı sektörlerde ve iş kollarında değişimi gerçekleştiren yaratıcı beyinlerden oluşacağına inanıyorum. Yeni dijital çağda liderin, yeniliklere (eski iş modellerini yıkarcasına) son derece açık olması ve şirket kültürünün DNA’sına bunu yerleştirebilmesi gerekiyor.