Turkcell 5G için ‘sahaya’ iniyor

Turkcell 5G için çalışmalara şimdiden başladı. Firma Yeni Nesil Mobil Şebekeler Birliği’nin yakında başlayacağı 5G saha testlerini yönetecek.

2016’da Türkiye’de 4.5G devrimi yaşandı. 4.5G sayesinde akıllı telefon kullanıcılarının uygulama kullanma deneyimleri de bir üst aşamaya taşınırken, 4.5G’nin avantajı ile yüksek hıza ihtiyaç duyan mobil uygulamalar daha da hızla yaygınlaşmaya başladı. Türk halkı da bu yeni teknoloji ve avantajlarına yoğun ilgi gösterdi. 1 Nisan’da 4.5G’nin kullanıma sunulduğu gece sadece ilk 3 dakika içerisinde 1 milyon Turkcell abonesi 4.5G’ye geçiş yaptı. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan 4.5G’de hedeflerinin çok üzerinde bir rakama ulaştıklarını belirtti. Dünyanın en güçlü 4.5G altyapısını Türkiye’ye kurduklarını belirten Erkan “Turkcell, hem mobil hem de sabit tarafta sunduğu yüksek hız ve kapasitelerin yanı sıra sunduğu popüler uygulamalarıyla da dikkat çekiyor. Şu an 19 milyondan fazla 4.5G abonemiz bulunuyor” diye konuştu. 

GLOBAL ÖLÇEKTE İŞBİRLİKLERİ 


4.5G’ye geçilmesi 2016’nın operatörler açısından çok yoğun geçmesine sebep oldu. Ancak Turkcell şimdiden 5G için hazırlıklara başladı. 4.5G altyapısını hayata geçirirken amaçlarının bir yandan da 5G’de öncü olmak olduğunu belirten Murat Erkan “Biz 4.5G’de dünyanın en güçlü altyapısını hayata geçirirken amacımız bir yandan da 5G’deöncü olmaktı. Türkiye’nin teknoloji üreten ülke konumuna gelmesi yolunda 5G’nin çok önemli bir fırsat olduğunu düşünüyor ve 5G teknolojilerinin geliştirilme sürecinde aktif rol alıyoruz. Bu amaçla son 1 yıldır hem ulusal hem de global ölçekte çok önemli işbirlikleri yaptık” açıklamasında bulundu. 

AKTİF ROL OYNAYACAĞIZ 


Bu süreçte kazandıkları bilgi birikimi ve deneyimlerini dünyada 5G teknolojilerini geliştiren birkaç ülke arasına girmek için Aselsan, Ericsson, Huawei gibi iş ortaklarıyla paylaştıklarını belirten Erkan sözlerine şöyle devam etti: “Dünyada mobil teknolojiler alanında önemli çalışmalar yapan ve Turkcell’in 2013 yılından beri üyesi olduğu NGMN (Next Generation Mobile Networks Alliance / Yeni Nesil Mobil Şebekeler Birliği), yakında gerçekleştirilmeye başlanacak 5G saha testlerini Turkcell olarak bizim yönetmemize karar verdi. Açıklanan takvime göre 2017 yılının Nisan ayında 5G’nin öncüsü sayılan ilk standartlar belirlenecek. Ardından altyapı üreticileri bu kriterlere uygun ilk prototipleri geliştirecek. Sonrasında ise Türkiye’den sadece bizim yer aldığımız bir konsorsiyum bu ürünlerin global ölçekte yapılacak saha testlerini yönetecek. Böylece özellikle son bir yıldır yaptığımız 5G işbirlikleri çerçevesinde kazandığımız deneyimleri 5G testleri sürecine aktarma fırsatı yakalarken, 5G standartlarının belirlenmesinde de aktif rol alacağız.” 


HEDEF 100 MİLYON MÜŞTERİ 

Turkcell son dönemde dijital hizmetleriyle de öne çıkıyor. Murat Erkan bu alanda hızlı büyüdüklerini ve hedeflerinin 2018’de toplamda100 milyon müşteriye ulaşmak olduğunu açıkladı. 

Turkcell bir yandan kurduğu 4.5G ve yaygınlaştırdığı fiber altyapısıyla müşterilerine en iyi hizmeti sunmak için çalışırken bir yandan da dijital hizmetleriyle öne çıkan bir firma haline geldi. Üzerinde önemle durdukları ve titizlikle çalıştıkları platformlarını indirip kullanmaya başlayanların sayısının hızla yükseldiğini belirten Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan “Turkcell olarak hedefimiz tüm platformlarda büyüyerek 2018 yılında global ölçekte 100 milyon müşteriye ulaşmak” açıklamasında bulundu. Turkcell’in en öne çıkan hizmetlerinden mesajlaşma uygulaması BiP sadece Türkiye’de değil dünyada da her geçen gün daha popüler hale geliyor. 

Murat Erkan BiP’in bugüne kadar 192 ülkeden 11 milyondan fazla kişi tarafından indirildiğini ve BiP üzerinden gönderilen toplam mesaj sayısı aylık 250 milyonu aştığını belirtti. Erkan Turkcell’in diğer hizmetleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Televizyon, bilgisayar veya mobil cihazlardan izlenebilen TV platformu Turkcell TV Plus’ta uygulamamızın indirme sayısı 2 milyonu geçmiş durumda. Platformda yüzlerce film, spor, belgesel, çocuk ve haber kanalları yer alıyor. Aynı zamanda dünyanın en değerli futbol ligi kabul edilen İngiltere Premier Ligi’nin ile NBA heyecanını da TV+ ekranlarına taşıyoruz. Türkiye’nin en zengin müzik arşivine sahip fizy ile 7.6 milyon indirilme sayısına ulaştık.“

2020’de kullanılacak

5G’nin 2020 yılında kullanılmaya başlanacağı öngörülüyor. Bu teknoloji ile indirme hızlarının saniyede 10 gigabitlere kadar çıkacağını tahmin ediliyor. 5G’nin hız artışına göre daha kritik olan yeniliği ise kapasite artışı getirecek olması. 1 kilometrekare alan içinde 1 milyon cihazın sorun yaşamadan veri alıp gönderebilmesi ancak 5G ile mümkün olacak. 5G’nin getireceği ultra hız ve kapasite, minimum gecikme süreleri ile birleşince kullanılan servislerin yetenekleri de tamamen yenilenecek. “Gerçek kişiselleştirme” dönemi olarak tanımlanan bu aşama, ancak 5G teknolojileri ile mümkün olacak. Bu şekilde örneğin siz sürücüsüz aracınızla ilerlerken bir mağazada ilgilendiğiniz bir ürünün indirimde olduğu bilgisini alacaksınız. Aracınız durup siz mağazaya girince cep telefonunuzda o ürünün hangi reyonda olduğunu görüp doğrudan oraya gideceksiniz.